Novac od Telekoma za otplatu kredita

G. BULATOVIĆ

26. 12. 2010. u 20:53

Новац од Телекома за отплату кредита
Deo sredstava koje će Srbija dobiti od prodaje nacionalnog teleoperatera, biće upotrebljen za otplatu već uzetih, prilično nepovoljnih komercijalnih kredita

Novac od prodaje većinskog paketa “Telekoma Srbije” biće upotrebljen za razvoj, a ne za tekuću potrošnju - poruka je koju, pred početak druge (i završne) faze prodaje nacionalnog teleoperatera svakodnevno upućuju zvaničnici. Međutim, prema Zakonu o budžetu za narednu godinu, o kojem se upravo raspravlja u Skupštini Srbije, predviđeno je da se, “ukoliko se u toku godine obezbede primanja od privatizacije, proporcionalno smanje kreditni izvori i emisija državnih hartija od vrednosti”, čije je izdavanje planirano kako bi se pokrio planirani minus u državnoj kasi.

Kako se nezvanično može čuti iz Nemanjine, deo sredstava koje će Srbija dobiti u toku naredne godine od prodaje Telekoma, a koja će, prema upravo usvojenom zaključku Vlade, biti bar 1,4 milijardi evra, biće upotrebljen i za otplatu već uzetih, prilično nepovoljnih komercijalnih kredita.

Tu su, pre svega, kredit od 40 miliona evra uzet od Vojvođanske banke, čija otplata počinje od aprila 2011. godine. Samo mesec kasnije država bi morala da otpočne i otplatu zajma od Alfa banke, vrednog 30 miliona evra, kao i od onih uzetih od Pireus banke (40 milijardi dinara) i EFG banke. Obavezu vraćanja od 100 miliona evra država ima i prema Marfin banci, dok je zajam uzet od Erste banke 40 miliona evra. Za sve ove kredite kamate su komercijalne i iznose oko pet odsto.

Država, inače, ima još oko 250 miliona evra vredne zajmove koje je uzela nedavno, a čija je otplata planirana od 2012. godine uz kamatu od preko šest odsto. Kako se najavljuje, upravo ove kredite pokušaće da vrati u što kraćem roku.

ŠTA JE NAJAVLjENO MMF Prema najavama koje je Vlada Srbije dala MMF, pred nedavno održani Bord direktora ove institucije, plan države je da narednu, 2011. godinu završimo sa javnim dugom od 41 odsto BDP. Zaduženje će rasti, uprkos činjenici da će privatizacioni prihod od Telekoma biti minimum 1,4 milijardu evra. Da podsetimo, zakonom se država obavezala da je maksimum njenog zaduživanja 45 odsto BDP. Praktično, za naredne godine, u kojima se, inače, takođe predviđa deficit, ostaje svega četiri odsto BDP “prostora” za nove dugove. Pretvoreno u novac, to iznosi 120 milijardi dinara, tačno onoliko koliki je obim ovogodišnjeg minusa republičke kase za narednu godinu.

Ozbiljne obaveze država ima i prema kupcima njenih obveznica, za koje je kamata bila više nego atraktivna. U ovoj godini izdate su, naime, državne hartije od vrednosti gde je, zavisno od toga da li su tromesečni ili dvanaestomesečni rokovi dospeća, dinarska kamata od 11 do 12,8 odsto. Ukupna obaveza države po ovom osnovu je čak 1,16 milijardi evra. Tu su i državni zapisi izdati sa dospećem za 18 meseci u vrednosti od skoro 180 miliona evra i dinarsku kamatu od 13 odsto.

U budžetu za narednu godinu, podsetimo, za plate se izdvaja gotovo 200 milijardi dinara, za redovnu isplatu penzija 230 milijardi dinara, a socijalna davanja 89 milijardi dinara. Planirani prihodi države su oko 150 milijardi dinara veći od navedenih troškova koji predstavljaju najklasičniju tekuću potrošnju. Minus države biće 120,5 milijardi dinara.OTPLATA ZAJMOVA ZA 2011.

* ukupno za narednu godinu 413,9 milijardi dinara

* otplata glavnice za emitovane hartije 375,3 milijardi

* optlata glavnice primljenih kredita 34,7 milijardi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Jagodinac

26.12.2010. 21:25

Vrlo neozbiljna Vlast. Da li oni shvataju da kad sve prodaju da je onda kraj? Ovo me podsecha na narkomane koji kradu iz roditeljske kuche i prodaju buidzashto samo da obezbede novac za drogu. Tako i ova Vlast. Prodaje je sve shto se ima sve shto je vredno. Jednog dana vishe neche imati shta. Gde onda, kako, shta?

Mico

26.12.2010. 23:12

@Jagodinac - Pa, jos nije kraj - ostala je elektroprivreda, hidocentrale, nakupit ce se jos 1-2 milijarde evro. Posle, vrag uzima sve u svoje ruke - nista, prodat ce se jos zemlja, ovde-tamo - jos dve godine demokrati imaju s cime da zaglupljuju narod - a narod ko narod, cuti i trpi. Interesantno do kada i sta posle toga? Opet traktorom na skupstinu?

Bojan

26.12.2010. 23:12

@Jagodinac - Onda će doći sledeći koji će kao i ovi kukati na one pre njih. I tako u krug.

kolubara

26.12.2010. 22:42

i oni se dice nekakvim diplomama ,doktoratima ,pa svaka baba u sumadiji,vojvodini, zna da se zlatna koka ne prodaje a posebno ne za vracanje dugova.

petar

27.12.2010. 03:41

umesto da lepo sagledaju budzet stavku po stavku, vide gde da se ustedi oni prodaju kucu..al sledece godine il za dve kada se potrose te pare, vrate krediti, uzece se novi...al onda nece imati sta da se proda, ili hoce, eps, napr..a verovatno ce onda krenuti da prodaju zlatibor kopaonik, pola recnog toka dunava, palicko jezero, ili sta znam, kolubarske rudnike, kalemegdansku tvrdjavu, sve prodaj.

Vita Trifun

27.12.2010. 04:10

Odmah posle sledecih izbora brzo oduzeti pasose svima ...Da se ne desi propust kao tamo kod onih sa onim Sanaderom...

jaka

27.12.2010. 08:22

Jedino podizanje privredne aktivnosti, znači investicije u privredu može podići nivo prihoda države, pa i omogućiti bezbolno vraćanje nekih kredita. Prodaja Telekoma najuspešnije domaće firme, koja ogromnu dobit infiltrira u ekonomski sistem Srbije je anti mera, anti aktivnost, nešto najnazadnije što trenutno Vlada može da preduzme. Vrlo je bitno imati na umu da naša Vlada svojom nazadnom aktivnošću izlaže domaću privredu najnepovoljnijim u svetu bankarskim kreditima.

abcde

27.12.2010. 09:54

Kredit od 40 miliona evra uzet od Vojvođanske banke, 30 miliona evra od Alfa banke, ...Pireus, EFG, Marfin, Erste banka, međunar. finan. institucije ??? Država se zadužuje, rasipa po ministarstvima i plaća imovinom građana! Na kraju će sve prodati jer je nesposobna da upravlja ekonomijom. Ništa se nije promenilo, slušamo samo laži i kurte i murte!

Jovan

27.12.2010. 09:57

Docekacemo i taj dan kad budu sve prodali pa cemo onda videti sta ce da rade i kako ce da nas obmanjuju da privreda radi i da nezaposlenost pada!!!

Dragan Gogovic

27.12.2010. 10:40

super rasprodaja je pocela,eps za sledece izbore i momci ce osigurati sebi lagodan zivot.ja dajem predlog da prodaju i sve seljake i sve neistomisljenike kao i siromasne.

Urban Tip

27.12.2010. 11:56

@Dragan Gogovic - Da da svi sada kukate kako vam je teško i krivite za to sadašnju vlast. A ne znate da je sveopšta kriza kao i da su mnogo jače ekonomije poklekle pod pritiskom ekonomskog kolapsa. Ova Vlada je svidjalo se to vama ili ne najsposobnija i vodi zemlju na najbolji mogući način u datim uslovima. Opozicija je mnogo lošija i ona bi bila fatalna za ovu zemlju. Patriote i nazadnjaci bi poništili sve naše napretke u evroatlanskim integracijama, a ekonomsku situaciju ne bi popravili !

La Revolucion

27.12.2010. 15:50

@Dragan Gogovic - Xaxaxxaxaxaaxaxaxaxxaxa, ne nego koga cemo da krivimo? One koje su zavrsili fakultete a koji nemaju posao? Seljake koji rade a nemaju gde da prodaju mleko ?Druze kriza je u Nemackoj trajala 2 meseca. O kojoj krizi ti govoris?U Crnoj Gori i Albaniji imaju duplo vece plate od nas, ko god se od nas odvoji procveta. To ti govori koliko kradete. Sram vas bilo. Bolje da pognete glave pred ovim narodom kad govore.

Miloš

27.12.2010. 11:37

A ko je uzeo nepovoljne kredite!?! I ko će da snosi odgovornost?!? Mislim da je Telekom, kako se to popularno danas kaže, crvena linija. Ako vlast otuđena od naroda uspe da ga proda, sledi nam moderno ropstvo!

Milorad Dencic

27.12.2010. 11:43

ljudi moji ode sve u vrazju oni racunaju da ce inflacija biti do 2012 manja od 4 odsto a sta do tad? prosjacicemo u knezu. briga je njih za sirotinju gledaju samo da napune svoje racune u tamo nekim bankama.

Jazon

27.12.2010. 12:28

Pre otplate nepovoljno uzetih kredita realno bi i normalno bilo da se ONI koji su te kredite uzimali kazne! Jer nedao Bog da je to neki Preduzetnik uzimao odmah bi propao sto bi bila kazna! Ovako Pojeo Vuk Magarca i nikom nista! A ti trljaju ruke jer su pretpostavljam dobar deo kolaca ugrabili za sebe! Telekom je vlasnistvo naroda koji je "crnacki" ulagao u njega i sad ce da dobije Sipak!

totem

27.12.2010. 13:14

Ovo je kuca bez domacina, bice nam jos gore, kad kuca ostane bez krova, poda, zidova.....Eh onda ima vetar da nas oduva.....

zoran

27.12.2010. 15:59

@totem - Posto smo sve rasprodali i razbazarili ostaje nam samo da nas nose vetrovi i djavoli a put do evropskih fondova je dug i trnovit kratko receno lose nam se pise

wjaceslaw

27.12.2010. 20:45

Da obavestim ostale citaoce da se moji komentari ne objavljuju. Verovatno nece ni ovo da objave. Kakva vlast takva i stampa. Ako ne objave ovde javicu se na drugoj adresi na internetu kojih ima dovoljno.