Sinod SPC: Artemije predvodi sektu

Tanjug

17. 12. 2010. u 13:58

Синод СПЦ: Артемије предводи секту
Bivši episkop raško-prizrenski nije stupio na put raskola već je stvorio sektu Artemijevaca što je prvi put u istoriji Srpske crkve, saopštio Sveti arhijerejski sinod

BEOGRAD - Bivši episkop raško-prizrenski Artemije (Marko Radosavljević) nije stupio na put raskola već je stvorio sektu Artemijevaca što je prvi put u istoriji Srpske crkve, saopštio je danas Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Sinod je, istovremeno, skrenuo pažnju sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Svetosavske crkve da liturgija raščinjenog episkopa i njegovih pristalica nije liturgija, da njihovo pričešće nije Sveto pričešće i da njihove tajne nisu Svete tajne Crkve Božje.

U saopštenju se poručuje vernicima da dobro razmisle svi oni koji im "lakoverno sleduju - kome sleduju i čemu sleduju - odvajajući se od Crkve Hristove i navlačeći na sebe i svoju decu sektaško prokletstovo".

Crkvena vlada, kojoj je predsedavao patrijarh Irinej, podseća da je Sveti arhijerejski sabor na novembarskom zasedanju "trajno i neopozivo" Artemija razrešio dužnosti eparhijskog arhijereja, što je tada i on sam prihvatio.

Ovo je prvi put da se Sinod oglašava povodom ponašanja monaha Artemija nakon novembarske odluke Sabora da on bude raščinjen.

U saopštenju se ukazuje da je odluci o rasčinjenju prethodilo Artemijevo "kajanje" zbog prihvatanja saborskih i sinodskih odluka uz tvrdnju koja je, kako se navodi, protivna zdravom razumu, da je on doživotni episkop raško-prizrenski. Monah Artemije penzionisan je na majskom redovnom zasedanju Sabora, a na novembarskom je raščinjen i vraćen u red monaha sa zabranom činodejstvovanja.

Sabor je takve odluke doneo nakon što je utvrđeno postajanje finansijskih malverzacija u Eparhiji raško-prizrenskoj na čijem čelu je Artemije bio dugi niz godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

serb

17.12.2010. 15:19

Sram vas bilo!!!!Kako mozete da objavljujete pogresne informacije. Kad je to utvrdjeno da postoje finansijske malverzacije???Zasto ironicno navodite,njegovo "kajanje" . Patrijarh Irinej je prije par dana prekrsio 71 kanon Svetih Apostola, cime automatski treba da bude rascinjen. Vidjecemo sta ce Sinodlije da urade po ovom pitanju.

Pavle

17.12.2010. 18:18

@serb - Sveštenstvo monaštvo i verni narod srpski Pravoslavni vidi kuda nas vode Ekumenisti.

Mirko

17.12.2010. 15:58

Tog  je trebalo najuriti i iz SPC i iz Srbije jos kada se pre 10 godina rukovao i grlio sa Hasimom Tacijem i ostalim siptarskim protuvama.

mitrovic

17.12.2010. 17:47

http://svetosavlje.org/biblioteka/zakoni/zbornik-kanona-pc.htm71. правило: Ако неки хришћанин принесе уље у незнабожачко светилиште или јудејску синагогу, или пали свеће када су њихови празници, такав нека се одлучи.

мики

17.12.2010. 19:43

Монах нема права,НЕ МОЖЕ,да служи Свету Литургију,као и да чинодејствује,крштава,венчава,сахрањује.То што ради је илузија.

DULE

17.12.2010. 19:44

Drage moje Vladike na vlasti i dragi politicari, Nekad se narod mogao drzati u mraku i neinformisanju dok nije bilo interneta. I jedni i drugi ste osetili strah da ce vam se tlo pod nogama izvuci i da ce vlasti nad telima i dusom nestati. Zato u potaji j spremate jedinstvenu religiju i jedinstvenu svetsku vladu - novi svetski poredak. Svako na vasem novom putu je izdajnik, raskolnik ili bilo koji epitet mu date.Dajte svakom pravo da se javno brani i ne osudjujete ga bez njegovog prisustva.

Dragan

17.12.2010. 21:19

Nadam se da neće biti nikome uvrijedljivo, ali zar nije nepromišljeno vjerovati u kojekakva svevišnja bića (boga) moliti im se, davati novac njima (?!), čekati njihovu pomoć itd. Jedini efekat koji vjera ima je kao i placebo u farmaciji i ništa drugo. Samo u tom smislu ona može pomoći čovjeku.

Biljana

17.12.2010. 21:55

I jos, zasto Sinod ne da saopstenje u kome ce objasniti svoju neposlusnost SA Saboru jer ne sprovodi odluku istog o nemenjanju liturgijskih pravila, dogmi, vec, zastrasujuci svestenstvo, primorava ih na promene(greh); o promeni dogmatike na Bogosloviji, napisana od Sv.Justina Popovica, koga je narod vec odavno proizveo u Svetitelja, i.t.d Sta to znaci, da oni ne moraju da postuju odluke Sabora, ako znace ocuvanje Svetosavlja, da bi cinili jeres?! Pritom, Vl. Artemiju zabranjuju "neposlusnost"?

Boro Manjaca

18.12.2010. 00:18

Crkvena vlada bi trebala da bude zabrinuta MNOGO vise za desavanja po delovima eparhije Raskoprizrenske i delovanjima VEHABIJA i drugih sekti a ne da se brine sto se jedan veliki duhovnik moli Bogu kojeme je i polozio svoje verovanje i svoju mladost. Kamo srece da ta crkvena vlada uradi barem deo onoga sto smatra da vladika Artemije nije uradio i da spreci one radnje koje drugi sada rade po KiM i po raskoj.

Baki

18.12.2010. 01:02

Sta se bre vise ovaj pop Artemije buta tamo gde mu nije mesto,ima 100 godine i oce da bude glavni...Idi bre covece u zasluzenu penziju i uzivaj,a puti druge ljude da vode nasu crkvu...A ti krckaj one pare sto si nelegalno zaradio sa onim lopovima i one sto ti je dao Hasim Taci i cekaj dok ti ne pokuca na vrata policija,ako do tada ne odes na onaj svet....

ZORAN HRISTIC

18.12.2010. 13:58

...Nikad u istoriji nije se desilo da posle toboznjeg izbora novog Patrijarha ostane isti Sinod, sto je naboljidokaz ko vlada vrhom Srpske crkve danas - prodane duse koje se ponose kardinalskim krstovima i prstenjem kojesu dobili od rimskog pape.

Nada Vukicevic

19.12.2010. 00:42

Citam ,dakle.da je bivsi vladika,sada monah Artemije postao vodja "Sekte Artemijevaca"Znam da su sekte u celom svetu,zabranjene grupe gradjana,koje su postale opste zlo i sire se u svim narodima.Znam i da postoje one "bezazlenije"i one opasnije,i da i nas narod od njih zazire i uplaseni smo za nasu decu.Kojoj vrsti pripadaju "Artemijevci"? Drinska(novinar i pisac)