Korupcija „grize“ javne nabavke

G. B.

14. 12. 2010. u 20:59

Javne nabavke su veliki izvor podmićivanja, a Srbija mora da odgovori iz upitnika EK na 26 pitanja iz ove oblasti. Naručioci naplaćuju više za dokumentaciju

GODIŠNJA vrednost javnih nabavki u Srbiji je oko četiri milijarde evra što je 15 odsto bruto nacionalnog dohotka - izjavio je u utorak šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer. Srbija je na 83. mestu od ukupno 178 zemalja po korupciji, što nije dobro, a u oblasti javnih nabavki ona je najzastupljenija - istakao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Prema Dežerovim rečima, regulisanje oblasti javnih nabavki je veoma važno za Srbiju ako želi da postane deo EU, naglašavajući da u Upitniku EU Srbija mora da odgovori na 26 pitanja iz ove oblasti.

Regionalni direktor “Transparensi internešenela” Mikloš Maršal naglasio je da je na svetskom nivou godišnja vrednost javnih nabavki oko dva triliona dolara, naglašavajući da se zbog korupcije gubi do 25 odsto vrednosti tih ugovora.

- Prema globalnim indikatorima Srbija se nalazi zajedno sa BiH na začelju u regionu u suzbijanju korupcije tokom poslednje tri godine - kazao je Maršal.

SEKTOR ODBRANE
PRVI sekretar ambasade Norveške u Srbiji Siri Andersen kazala je da su javne nabavke suština demokratije i da moraju da budu u središtu svih prioriteta, jer poreski obveznici za svoj novac moraju da dobiju najbolje. - Javne nabavke nisu problem samo jedne zemlje već je to problem šire međunarodne zajednice. Taj proces je podložan neprekidnim promenama, ali glavni problem kod svih je što se mnogo ugovora naročito u sektoru odbrane zaključuje izvan glavnih ugovora - kazala je Siri Andersen.

Programski direktor “Transparentnosti Srbija” Nemanja Nenadić kazao je da su rezultati istraživanja sprovedenog od 1. aprila do 30. juna ove godine pokazali da je sistem javnih nabavki u Srbiji umereno uspešan kada je reč o primeni osnovnih odredbi Zakona o javnim nabavkama.

Prema rečima Nenadića, prosečan broj ponuda po tenderu bio je 3,3 dok je 2,7 ponuda u proseku bilo ispravno.

Istraživanja su pokazala i da pri oglašavanju naručioci poštuju zakonske obaveze, ali ne i više od toga, kao i da imaju plan nabavki ali da ne planiraju na period duži od godine.

- Naručioci ne plaćaju sredstva obezbeđenja, u sedam odsto nabavki je uložen zahtev za zaštitu prava, a najmanje 12 odsto ponuđača kasni sa izvršenjem nabavke, dok 28 odsto naručilaca povremeno kasni sa plaćanjem - kazao je Nenadić.

Nenadić je dodao da je istraživanje pokazalo i da interenet prezentacije koristi samo 18 odsto naručilaca i da 75 odsto naručilaca naplaćuje konkursnu dokumentaciju više od zakonski propisanih troškova.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)