Miloš Simović priča o atentatu na Đinđića

N. B.

13. 12. 2010. u 20:55

"Zemunac" hoće u sudnicu i za ubistvo Đinđića. Nova molba, posle zahteva da mu se sudi za zločine ganga, za brži put do saradnika

MILOŠ Simović podneo je Posebnom odeljenju beogradskog Višeg suda zahtev da mu se ponovo sudi za atentat na premijera Zorana Đinđića za šta je osuđen na 30 godina zatvora, saznaju "Novosti". Novi zahtev "zemunca" stigao je samo dan pošto je u Specijalni sud stigla njegova prva molba da mu se obnovi postupak gde mu je, kao pripadniku "zemunskog klana", izrečena maksimalna zatvorska kazna od 40 godina.

Prema raspoloživim informacijama, sud još nije doneo odluku da li će Simović dobiti novo suđenje, ali dosadašnja praksa pokazuje da se ovakvi zahtevi prihvataju. Ukoliko se postupci obnove, "zemunac" bi do okončanja postupka mogao da iz sedmog paviljona zatvora "Zabela" bude prebačen u pritvorsku jedinicu Posebnog odeljenja u Ustaničkoj ulici.

Simović će, ukoliko mu se ponovo sudi za atentat na premijera, imati pravo da predlaže nove dokaze i svedoke. Moći će i da traži suočenje sa svedocima saradnicima.

Prema mišljenju pravnika, Simović je zahtev za obnovu postupka u kojem je osuđen na najstrožu kaznu podneo kako bi u slučaju izricanja manje kazne mogao da zatraži dobijanje statusa svedoka saradnika Specijalnog tužilaštva. Tražeći novi postupak i za ubistvo premijera, "zemunac" možda želi da ukaže u kom smeru treba ići u razotkrivanju pozadine atentata, na čemu tužilaštvo već uveliko radi.

Osim u ova dva procesa, Simović je u odsustvu osuđen na još dve zatvorske kazne: na osmogodišnju kaznu zbog otmica Miroslava Miškovića i Dragoslava Vukovića i na tri i po godine zatvora zbog bacanja bombi na auto-servis i paljenje beogradskog dopisništva lista "Dan". Pored toga, Tužilaštvo za organizovani kriminal nedavno je protiv njega, ali i Luke Bojovića i Sretka Kalinića, podnelo zahtev za istragu zbog sumnje da su učestvovali u pokušaju ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, kada su nastradali njihovi telohranitelji.

Simović je u bekstvu bio od marta 2003. do juna ove godine, kad je uhapšen pošto je 9. juna na jezeru kod Zagreba pokušao da ubije Sretka Kalinića. Oni su se zajedno krili u Hrvatskoj, a trenutno se obojica nalaze u požarevačkom zatvoru. Kalinić, kao i Simović, ima pravo da podnese zahtev da mu se ponove postupci, ali dosad to nije uradio.PODSEĆANjE

* KOD Zagreba 9. juna pokušao da ubije Sretka Kalinića

* UHAPŠEN dan kasnije prilikom prelaska iz Hrvatske u Srbiju, kod graničnog prelaza Batrovci

* ISTOGA dana, posle utvrđivanja identiteta, prebačen u sedmi paviljon zatvora "Zabela" na izdržavanje kazne

* ZAHTEV da mu se ponovo sudi o zlodelima "zemunskog klana" podneo 6. decembra

* U SUD 7. decembra stigao i zahtev za obnovu postupka u slučaju ubistva premijera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Lara

14.12.2010. 03:09

Aman,Ljudi ko jos slusa ovou nakaznu zverku, surovog ubicu, pa taj ce prodati majku za "svedoka saradnika". Au, zemljo sa kim imas posla!!!Jadna nam zemlja.Pozdrav,Lara

Milovan Ivanic

14.12.2010. 04:49

Ma sve samo da samo da se vec  jednom dozna prva istina o ubistvu premijera.

Stojce

14.12.2010. 07:40

Mozda sam ja glupi pristalica zavere, ali sve mi ovo lici da je dobio instrukcije sta treba da kaze da bi postao svedok saradnik.

Voja

24.02.2011. 04:46

Nesposobnost drzave upravo se i ogleda u brojnim svedocima saradnicima.Ako su najveci kriminalci i zlocinci svedoci saradnici, pa kakva je to drzava?Institut "svedoka saradnika" u svim dasadasnjim primerima, zloupotrebljenje !