ZAHTEV za upis u Registar političkih stranaka u ponedeljak je podnela Komunistička partija Josipa Joške Broza, a saznajemo da će redni broj uskoro zatražiti i Pokret ”Bogata Srbija” u kojem se obreo Zaharije Trnavčević. Na listi političkih organizacija, inače, dosad je zvanično upisano 75 partija.

U ovom trenutku poslednja je na spisku Ujedinjena seljačka stranka, zbog koje je Trnavčević prošlog meseca napustio DS. Međutim, tu se nije zadržao. Kaže da nije bilo nikakvog raskola, i otkriva nam da će osnivačka skupština novog pokreta, koji okuplja seljake i preduzetnike, biti 21. januara.

Da bi se stranka upisala u Registar treba da obezbedi najmanje 10.000 potpisa građana, a podizanje lestvice bio je dobar filter za čišćenje političke scene. Jer, do prošle godine na papiru ih je bilo više od 600! I aktuelna lista stranaka bila bi sigurno dvostruko kraća da nisu registrovane 42 partije nacionalnih manjina, koje se upisuju s hiljadu potpisa.

Đorđe Vuković, programski direktor CeSID, kaže:

- Verujem da će broj stranaka rasti do sto, ali će se cifra prepoloviti posle dva izborna ciklusa. Jer, predviđeno je brisanje onih koje posle osam godina ne uspeju da osvoje nijedan mandat.