Radisavljević: Nova saznanja o atentatu na Đinđića

N. BIJELIĆ - V. C. SPASOJEVIĆ

06. 12. 2010. u 20:59

Miljko Radisavljević, specijalni tužilac za organizovani kriminal: Ispitujemo ko je pružao pomoć odbeglim „zemuncima“

Tužilaštvo za organizovani kirminal prikuplja podatke i dokaze o više događaja koji su prethodili atentatu na premijera Zorana Đinđića, a koji nisu bili predmet pravosnažno okončanog krivičnog postupka. Svakako, jedan od najznačajnijih događaja je pobuna JSO. U okviru tih aktivnosti, postupamo i po krivičnoj prijavi koju je podneo advokat Srđa Popović, punomoćnik majke i sestre pokojnog premijera. Podaci sadržani u samoj krivičnoj prijavi značajni su za naš dalji rad i sigurno će doprineti da pretkrivični postupak bude ubrzan i priveden kraju, kaže za ”Novosti” specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

* Koliko vam u istraživanju političke pozadine ubistva premijera znače podaci koje smo čuli na suđenju?

- Ti podaci su od izuzetnog značaja, ali nisu bili dovoljni da se pokrene još neki krivični postupak. U međuvremenu su prikupljene dodatne informacije koje treba da nam u velikoj meri pomognu u donošenju odluke o ishodu pretkrivičnog postupka koji je u toku.

* Koji se još događaji istražuju osim pobune ”crvenih beretki”?

- Ne govorimo samo o događajima, već o licima koja se dovode u vezu sa atentatom, a čija su imena pominjana u toku suđenja. Podsetiću samo na sistem obezbeđenja zgrade Vlade. Postoje i druga pitanja na koja do danas nije bilo odgovora ili su ostala nedovoljno razjašnjena, poput pružanja pomoći i logističke podrške odbeglim pripadnicima klana.

* U kojoj su fazi postupci protiv Miloša Simovića i Sretka Kalinića? Da li se u razgovorima došlo do novih saznanja?

- Protiv Simovića i Kalinića su pravosnažno okončana dva krivična postupka, i protiv njih se sada vodi još jedna potpuno nova istraga. Oni su saslušani kao okrivljeni, ali ne mogu da iznosim sadržinu njihovih odbrana, jer je to u ovoj fazi krivičnog postupka službena tajna. Taj postupak je u vezi i sa postupkom koji se vodi protiv Luke Bojovića.

* Koliko je realno da neko od njih dvojice dobije status svedoka saradnika?

- Obojica su pravosnažno osuđena na po 40 godina zatvora i zbog toga u ovom trenutku ne mogu da dobiju takav status. Ako dođe do ponavljanja krivičnog postupka, formalno-pravno mogli bi postati svedoci saradnici. A, da li je to realno, zavisi od niza uslova koje bi trebalo da ispune, a koji bi opravdavali takvu odluku suda.

* Da li je posle uspešne akcije hapšenja saradnika Darka Šarića u Italiji, Srbiji i Crnoj Gori, klan razbijen?

- Krivični postupci proistekli iz akcije ”Balkanski ratnik” vode se u ovom trenutku u pet zemalja: Srbiji, Sloveniji, Argentini, Urugvaju i Italiji. Oni su pokrenuti protiv više od 150 osoba, od kojih je manji broj u bekstvu, među kojima su Darko Šarić i Goran Soković, koji su kod nas optuženi kao organizatori kriminalne grupe. Sve dok su oni na slobodi ne možemo reći da je kriminalna aktivnost ove organizacije eliminisana.

* Ministarka Malović je navela da je bilo pokušaja da se zastraše svedoci saradnici u postupku protiv Šarića...

- Tužilaštvo za organizovani kriminal raspolaže informacijama o pokušajima da se utiče na svedoke saradnike kako bi izmenili svoje iskaze i izašli iz stečenog statusa. Jedan od oblika pritisaka su i pretnje upućene članovima njihovih porodica i bliskim rođacima. Pored toga, bilo je pokušaja profesionalnog diskreditovanja lica koja rade na ovim predmetima ili su deo sistema zaduženog za bezbednost učesnika krivičnog postupka. Takve aktivnosti organizovanog kriminala za nas nisu iznenađenje. Država i njeni organi spremni su na takve izazove. Oni će u potunosti ispuniti svoje obaveze, posebno u zaštiti svih lica čiji su integritet ili bezbednost ugroženi.

* Koliko dugo su srpska i italijanska policija i tužilaštva sarađivali u akciji ”Balkanski ratnik”?

- Saradnja Tužilaštva za organizovani kriminal i Nacionalne direkcije za borbu protiv mafije Italije na ovom predmetu počela je u prvoj polovini 2008. Sarađivali su intenzivno i naša BIA sa nadležnim italijanskim organima - finansijskom i državnom policijom. Značajnu ulogu imali su i oficiri za vezu Italije u Srbiji. Sa italijanskim kolegama razmenjivani su i dokazi koji se danas koriste u svim zemaljama.

OD ŠVERCA CIGARETA DO PRANJA NOVCA* KAKVE su sve veze bile između srpske i italijanske mafije?
- Intenzivna saradnja organizovanih kriminalnih grupa ovih dveju zemalja počela je još devedesetih godina. Najznačajniji vid u to vreme bio je šverc cigareta. Kasnije se saradnja proširila i na narkotike, krijumčarenje vozila, pa i na pranje novca. O tome govore i mnogobrojni krivični postupci koji se sada vode u Italiji i Srbiji. Pomenuću samo neke, kao što je postupak u Italiji protiv pripadnika tzv. grupe ”Amerika”, Milete Miljanića i Zorana Jakšića, zatim operacija ”Šah mat”, krivični postupak u Srbiji protiv Ivana Pavlovića...

* Je li na samom početku ”isplivalo” ime Darka Šarića?

- Kad govorimo o organizovanom kriminalu često previđamo činjenicu da su u pitanju organizacije sa velikim brojem pripadnika i specifičnom strukturom. Na osnovu prvih informacija, nismo imali definisane sve aktere i članove. Prve informacije da postoji međunarodna grupa koja na području Italije doprema i distribuira enormne količine kokaina i raspolaže izuzetno velikim finansijskim sredstvima, stigle su u Tužilaštvo iz italijanske Direkcije za borbu protiv mafije. One su se odnosile na osobe od kojih je zaplenjen kokain, na kurire. Da bi se od tog nivoa organizacije došlo do vrha trebalo je vremena, strpljenja i upornog rada.

* Pošto su i Italija i Srbija izdale nalog za hapšenje Šarića i Sokovića, kojoj zemlji će biti izručeni u slučaju hapšenja?

- Verujem da će biti izručeni Srbiji, pre svega jer je Šarić srpski državljanin. Drugi značajan razlog je što se protiv njih u Srbiji već vodi krivični postupak, podignuta je optužnica, a optuženi su kao vođe kriminalne grupe. Čini mi se da su to ubedljivi argumenti i nadam se da će oni uskoro biti uhapšeni i izručeni Srbiji.

RADIMO NA PROJEKTU REGIONALNOG NALOGA ZA HAPŠENJE * DA li ste zadovoljni saradnjom sa kolegama u regionu?
- Veoma sam zadovoljan saradnjom sa kolegama iz zemalja bivše Jugoslavije. U ovom trenutku, saradnja sa Slovenijom i Hrvatskom je u prvom planu zbog postupaka protiv Šarića i Sretena Jocića. Oni su u fazi glavnog pretresa, pa je sada vidljivo kakvi su rezultati saradnje. Ali, dobre odnose imamo i sa kolegama iz BiH, Crne Gore, Makedonije, i to je rezultiralo pokretanjem krivičnih postupaka koji nisu bili posebno medijski propraćeni. Sporazumi sa Hrvatskom i Crnom Gorom o izručenju sopstvenih građana unaprediće dalju saradnju. Postoji još jedan značajan projekat Ministarstva pravde Srbije o uspostavljanju regionalnog naloga za hapšenje. Ideja je proistekla iz iskustva EU sa njihovim evropskim nalozima za hapšenje koji važe u svim zemljama članicama.

* Na koga je mislio direktor policije Milorad Veljović kada je rekao da Šarić nije ”mozak” kriminalne grupe?

- Prema dokazima koje je Tužilaštvo do sada prikupilo, on je u optužnici označen kao jedan od vođa. Ako se u nastavku krivičnih postupaka u našoj ili drugoj zemlji dođe do podataka da je još neko učestvovao u planiranju ili organizovanju krijumčarenja kokaina, te dokaze ćemo ceniti, i proširiti postupak i na ta lica.

* Slobodan Homen izjavio je da su mnogobrojni političari i ličnosti iz javnog života sarađivali sa Šarićem. Da li se o tome vodi istraga?

- Krivični postupak je pokrenut protiv svih lica za koja Tužilaštvo raspolaže dokazima i za koja postoji osnovana sumnja da su učestvovala u trgovini narkoticima i pranju novca. Očekujem da ćemo vrlo brzo postojeće postupke proširiti i njima obuhvatiti još neke osobe. Društveni položaj tih lica, status i svojstvo, neće biti kriterijum za odluku da li ćemo pokrenuti postupak ili ne. Interesuje nas samo kvalitet dokaza. Pri tome, niko neće biti zaštićen kao što nije bio ni do sada.

* Ispituje li se veza između Šarića, Subotića i Antona Stanaja?

- U toku krivičnog postupka, odnosno istrage vođene zbog pranja novca, došlo se do podataka da je ta aktivnost obavljana preko velikog broja preduzeća. Neka su registrovana u Srbiji, neka u inostranstvu. Krivičnim postupkom obuhvaćena su lica za koja smo do sada došli do dokaza da su, bilo kao osnivači, bilo kao odgovorna lica ili poslovni partneri, učestvovala u pranju novca. Naš rad nije završen, i dalje istražujemo pranje novca i sigurno ćemo taj postupak proširiti i na još neke osobe.

* Zna li Tužilaštvo gde se nalazi Luka Bojović?

- Protiv Luke Bojovića, po zahtevu Tužilaštva, vodi se istraga. Postoje određene informacije o tome gde se nalazi i te informacije se prosleđuju zemljama za koje verujemo da u njima boravi. Za Bojovićem je raspisana međunarodna poternica i očekujem da će biti uhapšen i izručen Srbiji. Postoje naznake da je zaista bio u Španiji, a da li se i sada tamo nalazi videćemo.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Niki

06.12.2010. 21:44

Zna se ko je mozak ali se ustrucavaju javno da kazu jer ta osoba ima podrzku Amerike.

Sveta

06.12.2010. 22:08

Ispitajte vi ko je naredío rusenje kuce u Silerovoj ulici radi unistavanja dokaza i tako cete doci do politicke pozadine ubistva premijera. Koliko mi je poznato Kostunica i njegov DSS nisu tada imali ni jednu funkcijuni na saveznom ni na republickom nivou, pa cak ni poslanike nisu imali u Skuostini. .Kada utvrdite ko je naredio rusenje kuce u Silerovoj utvrdicete i ko je od politicara umesan u taj atentat.

mica

06.12.2010. 23:42

@Sveta - Sveto ili ti Svetomire, pa Vi bas idete predaleko. Kuca je gradjena bez gradjevinske dozvole i normalno je da se takav objekat srusi. A zasto se pocelo sa rusenjem istog dana kada je Dr. Djindjic ubijen, pa verovatno je resenje o rusenju stupilo na snagu tog poslepodneva. Doduse da nije zalosno bilo bi smesno kako su je rusili prva dva dana.Mozda bi g-in Radisavljevic, ako ga istina uopste interesuje, mogao da dodje do saznanja kako su medju 11.500 uhapsenih u akciji ubijane samo dve osobe.

Kosta

06.12.2010. 22:17

Svadba "Safeta Kalica" samo za javnog tucioca na You Tube,snimljena od strane policije jso davne 2001.Nije lose videti kako helikopter MUP-a dovozi mladu na vencanje ,a i tu je zasticeni svedok naseg pravosudja kao nepoznata osoba "B".

Zoran

06.12.2010. 22:38

Ja bi voleo da dobijem odgovor na to ko je ispalio metak koji se čuje na snimku TV B92, u trenutku kada Janjušević ulazi u BMW?

PAPAK

06.12.2010. 23:27

Kazite vec jednom, cija je droga bila u sefovima banaka u vreme kad je Djindjic bio premijer, .....Politickih motiva za ubistvo nije bilo, i to je samo bolesna kreacija.....

Dragi

07.12.2010. 02:11

A da li se na tom spisku, osoba koje su davale politicku podrsku atentatorima, nalazi i osoba koja je nosila tortu u zatvor i dovodila decu i zene u zatvor "mozgu" atentata na premijera Djindjica? Kako optuznica obuhvata samo neke, a ne i sve koji su se druzili sa "silercima". Nesto mi tu mnogo "smrdi". A i na sudjenju za atentat, sudsko vece nije uvazilo izjave 10-ak svedoka iz dvorista (vozaci i telohranitelji), koji su svi tvrdili da su culi 3 pucnja.

Dragan BG

07.12.2010. 03:26

Smatram da je neozbiljno i nehumano maltretirai narod ovim glupostima jer mi sve znamo,jednostavno cekamo da dodje do promene vlasti i sve se obelodani.Manite se vise zaludjivanje kokoski,kad i one, pokazalo se imaju vise mozga od mnogih danasnjih vlastdrzaca.Zahvaljujem.

Ljiljana Tatic

07.12.2010. 04:48

e tuzna je nasta sudbina sa ovim ... ja se prevarila kad sam videla naslov..citiram coveka sa klupe [neregisrovani] (06. 12. 2010, 23:40:06)-Ko je ubio Djindjica? -Je li ubica jos uvek na slobodi? -Ko je organizovao i narucio ubistvo Djindjica? -Ko je pokupio novac od nekoliko stotina kilograma narkotika,koji su oteti posle 5 oktobra???? -Ko je podelio sa kim novac iz 5 velikih torbi???

Raja

07.12.2010. 05:15

Komentaru Svete nije potreban dodatak ili pojasnjenje, vec akcija. Kodni naziv te akcije noga o bi biti npr. "Big D.".

KENGUR

07.12.2010. 06:33

sve se zna a i javnost ce saznati kad-tad, ako ova vlast ne zeli da objavi neka druga ce to vec uciniti

Nick

07.12.2010. 07:00

Od velike pomoći sadržaj prijave instumentalizovanog advokata Popovića ? Ispada da je on jači od celokupnog bezbednosnog sistema u dobijanju podataka svih ovih godina ? Ne,ne, to se zove opsednutost Vojom Koštunicom a reformom pravosudja dobili smo političke marionete.

Ranko

07.12.2010. 07:18

Dokle se stiglo u slučaju Bojić? Nije valjda da nemate ništa ni novo ni staro?

jasna

07.12.2010. 07:31

Zasto ja ovom coveku ne verujem ni rec? Jel to on bese munjevito posetio Kalinica u zagredackoj bolnici? Zsto li brate rodjeni?

ljubica

07.12.2010. 07:52

Ja nikad nisam verovala da je DJindjica ubio Legija i sad mislim da je ubijen od nekog iz vlade ali to necemo saznati nikad.Ne znam zasto se sad poteze pitanje okop toga kad su vec Legija i ostali osudjeni.Dali je kod nas takav zakon da prvo osude pa onda ispituju dalje.

dejan

07.12.2010. 08:16

Prvo pronadjite ko je naredio rusenje objekta u Silerovoj, a onda ko naredio likvidaciju Siptara i Kuma. Sve ostalo je zamajavanje.

koka

07.12.2010. 08:24

ahahahaha,tresao se Zemun kad je kuca rusena izbeglice na sve strane sirotinja u supama za decu nema vrtica,a mi rusimooo pa jest bila je to koliba ne dovoljna i za jednu porodicu gde su sada ti istrazivacki novinari neka objave odluku sa kakvim obrazlozenjem je srusen toliki prostor

prečanin

07.12.2010. 13:00

pustite Ulemeka na sloboduglasam za to preveliki je patriota da bi ubijao srbe pa makar to bio i Z.Đinđić

Doktor

07.12.2010. 14:21

Citam vase komentare i muka mi je!!!Nemate vi sta da trazite u evropskoj zajednici!!!Niko ne spominje Kostunicu koji je dao podrsku ubicama koji su i Stambolica ubili!Niko ne spominje Acu Tomica nego spominjete Silerovu!!!Strasno!Zao mi je pametnih ljudi ali je to mali deo Srbije(17% glasaca tadasnjeg premijera Djindjica).Ja sam bio pristalica i Draskovica jer su za mene bili veci zlocinci oko Milosevica nego tadasnji Vozdovacki klan ali vi to na zalost ne kapirate!

Jerina

07.12.2010. 18:11

Foto robot čoveka koji je viđen kako izlazi neposredno posle ubistva Đinđića, a iz zgrade iz koje je pucano, objavljen je samo na dan ubistva...i nikad više...naravno, taj nema ni S od sličnosti sa Zvezdanom Jovanovićem.Neko je ovde to već rekao, ali evo i ja cu...pitajte one snimatelje ko ih je poslao na radni zadatak....

Vid

07.12.2010. 19:31

Prosto je neverovatno da neko Legiju i Zemunce ovde brani. Te "patriote" su ubijale ljude i dilovale drogu. Stambolica su ucmekali bez oklevanja, Curuviju isto tako, a i Vuka bi samo da ih je posluzila sreca. Kao Legija ne bi ubio srbina, malo sutra. Bilo mu je svejedno. Cinjenica je da je Legija pobegao iz legije. Verovatno mu je tamo bilo tesko pa doso malo kuci da se junaci. Poznavao sam neke koji su tamo otisli i ostali do dan danas. Ponekad dodju kuci kod svojih ali ne da ubijaju.