BEOGRAD - Upis penzionera koji su se za života prijavili za besplatnu sahranu u Udruženju krematista "Oganj" počeo je danas, a akcija će trajati do Nove godine, saopštilo je to udruženje.

Kako se navodi u saopštenju, penzioneri čija su primanja manja od 20.000 dinara mogu sebi za života da obezbede besplatnu sahranu preko Fonda solidarnosti Udruženja "Oganj", koje se nalazi u Katanićevoj ulici 22 u Beogradu.

Za prijavu je potrebna lična karta i poslednji ček od penzije.

Sekretarka udruženja Maja Nikolić izjavila je da se do sada prijavilo oko 200 najsiromašnijih penzionera, a prvih deset sa liste danas će dobiti propratna administrativna dokumenta i članske karte Fonda solidarnosti, koje je i pokrenulo akciju 12. septembra.

"Interesovanje je iznad svih očekivanja zbog čega je akcija produžena do Nove godine, a najviše prijavljenih, oko devedeset odsto, je iz Beograda", navela je Nikolićeva.

Neophodna sredstva za besplatne sahrane obezbeđena su kroz redovnu članarinu Fonda solidarnosti koji deluje u okviru Udruženja "Oganj".

Besplatna sahrana za najsiromašnije penzionere realizuje se prvi put u Srbiji, a pored kremacije omogućena je i klasična sahrana.

Prema rečima Nikolićeve, sva standardna oprema za sahrane obezbeđena je zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa JKP "Pogrebne usluge" i "ne radi se o takozvanim socijalnim sahranama".