BEOGRAD - Čak 87 odsto invalida kod nas dočekalo je petak - Međunarodni dan osoba sa invaliditetom - bez posla. Prema podacima Ministarstva za rad i socijalnu politiku, više od 70 odsto sugrađana sa invaliditetom živi u siromaštvu, a oko polovina njih je isključeno iz društvenih aktivnosti. Iako se ovih dana otvaraju nove prostorije za sugrađane sa posebnim potrebama, predstavnici gradskih udruženja invalida kažu da se njihov položaj i uslovi za rad, zapravo, nisu bitnije poboljšali.


Beograđani sa invaliditetom ubuduće će imati pomoćnike za ulazak u trolejbuse na liniji "22", koja saobraća od Studentskog trga do Kruševačke. Asistenti-kontrolori, njih 20, biće raspoređeni na osam vozila, imaće specijalne prsluke i identifikacione kartice i pomagaće sugrađanima da uđu u vozilo.

POMOĆ PRI ZAPOŠLJAVANJU NACIONALNA služba za zapošljavanje otvorila je posebnu liniju pri Centru za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, preko koje svi nezaposleni invalidi i poslodavci mogu dobiti informacije. Pozivom na broj telefona 011/30-36-228, nezaposlene osobe sa invaliditetom mogu dobiti informacije o postupku prijavljivanja na evidenciju, merama i programima podrške za zapošljavanje i mogućnostima uključivanja u njih, kao i informacije oko procene radne sposobnosti.

- Da bismo olakšali kretanje građana sa posebnim potrebama realizovaćemo projekat "Terazije - jednaki putevi za sve" - kažu iz Sekretarijata za saobraćaj. - Tako ćemo opremiti pešačke prolaze sa sedam stepenišnih krakova i pokretnim platformama, kod Igumanove palate i Terazija.


Ipak, novi Zakon o zapošljavanju, kažu čelnici gradskih invalidskih organizacija, nije mnogo promenio uslove za život.


- Gradska vlast nije kupila nijedno specijalizovano vozilo za prevoz invalida - rekao je predsednik Koordinacionog odbora gradskih invalidskih organizacija Vukoman Bošković. - Imamo velike teškoće u nabavci ortopedskih pomagala, kao i neadekvatnu zdravstvenu zaštitu. U prestonici nije bitnije povećan broj parking mesta za invalide, niti broj javnih objekata pristupačnih ovim sugrađanima. Ukoliko se ništa ne promeni, počećemo radikalne proteste i štrajkove glađu.


Osnovni problem svih gradskih udruženja invalida je, kako kažu iz Udruženja, njihovo finansiranje u narednoj godini. Od nadležnih, za početak, traže predstavnika u Gradskoj skupštini, koji će zastupati interese sugrađana sa invaliditetom.


Inače prostorije Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom u Beogradu u petak su otvorene u Mutapovoj ulici, za čiju je adaptaciju izdvojeno 1,5 miliona dinara. Grad je, preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu, ove godine obezbedio ukupno 26 miliona dinara za 11 programa za sugrađane sa invaliditetom.