Udruženja lekara: Loše urađeni projekti EU

B. C.

02. 12. 2010. u 21:11

U poslednjih sedam godina u Srbiju je iz fondova EU ušlo 1,3 milijarde evra, ali to pacijenti nisu dovoljno osetili, kažu u udruženjima lekara i pacijenata

POVERENJE građana Srbije u institucije Evropske unije značajno je opalo, a razlog je u tome što je Ministarstvo zdravlja loše sprovelo projekte koje finansira EU. Pozivajući se na nedavno istraživanje „Medijum Galupa“ o korupciji u zdravstvu, ovo obrazloženje u četvrtak su izneli predstavnici udruženja lekara „Doktori protiv korupcije“ i pacijenata „Zdravlje“.

Prema rečima Dragane Jovanović, predstavnice Udruženja lekara i direktorke Instituta za plućne bolesti KCS, u poslednjih sedam godina u Srbiju je za zdravstvene projekte iz fondova Evropske unije ušlo 1,3 milijarde evra, ali to pacijenti u Srbiji nisu dovoljno osetili.

- Čak ni prioriteti nisu prepoznati, a za kupovinu 14 aparata za zračenje za onkološke institute bilo je potrebno oko tri miliona evra, odnosno - 0,3 odsto ukupnih donacija. A to bi skratilo liste čekanja i spasilo mnoge živote - rekao je dr Draško Karađinović.

Prema rečima dr Dragane Jovanović, Ministarstvo zdravlja nije usvojilo ni strateški dokument EU da se „Torlak“ osposobi da proizvodi dve vakcine - protiv gripa i humanog papiloma viruse. Kako je Jovanovićeva rekla, nije jasno zašto je prestala rekonstrukcija za koju je novac stigao iz evropske banke i zašto je jedini cilj da se „Torlak“ pošto-poto proda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Djordje

02.12.2010. 22:12

Pitaj Dragana za sve dr Dj.Bajeca ,direktora KCS i sefa DS lekarskog klana.Pitaj zasto on zapocinju rekonstrukciju KCS ako je upropastio rekonstrukciju KBC Dragise Misovic.Pitajte direktora Torlaka ,dr Lazica,hiruga KCS,koga je dr Bajec postavio na tu funkciju,zasto ne proizvode vakcine.Saznacete da hirug Lazic nema pojma o vakcinama.Mozete pitati i predsednika upravnog odbora Torlaka dr Peska,hirurga iz KCS,sigurno nezna nista o vakcinama.Pricajte Dragana o korupcija na vasoj klinici.

pera

03.12.2010. 08:12

najgore je kad neko prica nesto o cemu nista ne zna.Tuzna je istina da EU ulovljava koje ce projeke finansiirai i da uvek bar pola novca morate potrositi na njihove orednje konsultante koje placate stotinama hiljada evra. Kada bi se ti projekti analizirali ovo bi i te kako izalo na videlo. Medjutim Dragana jedino zeli da napadne Ministra i na tome gradi svoj imidz borca proiv korupcije. Da je postena mogla bi da prica i o svojoj saradnji a farmaceutskom industrijom

Prevodilac

03.12.2010. 08:22

Toliko sam besan da cu ovo prevesti i poslati svim relevantnim medijima i institucijama EU.