Provizije idu u nebesa

S. M.

30. 11. 2010. u 20:59

Samo od naknada ove godine bankari zaradili 27,6 milijardi dinara. Jedna od najskupljih je naknada za prevremenu optlatu kredita ili dela zajma

BANKE u Srbiji u prvih devet meseci ove godine najviše su zaradile od naknada naplaćenih građanima i privredi - 27,6 milijardi dinara. Kako ističe portal „Kamatica.com“ koji je sproveo ovo istraživanje, to je više od ukupnog profita svih 34 banaka. Sedam banaka je ostvarilo prihode od naknada veće od milijardu dinara, a šest banaka je imalo zaradu od provizija ispod 100 miliona dinara. Ostale banke su inkasirale između 500 miliona i milijardu dinara.

Banke naplaćuju različite provizije i naknade od privrede i stanovništva. To su naknade za vođenje tekućih računa, obavljanje menjačkih poslova, prenošenje naloga transfera novca u zemlji i inostranstvu, izdavanje različitih potvrda, naknade za obradu kreditnih zahteva, naknade za prevremenu otplatu kredita.

PRIMER ZA gotovinski kredit u visini 3.000 evra, naknada banke može dostići visinu od 105 evra. U slučaju stambenog kredita u vrednosti od 75.000 evra, što je prosečna vrednost stambenog kredita za kupovinu stana u Beogradu, visina naknade poslovne banke može dostići 1.500 evra.

Naknade za obradu kreditnih zahteva se naplaćuju kao procentualni deo isplaćenog kredita i različite su zavisno od vrste kredita. Tako, na gotovinske, potrošačke i auto-kredite, naknade za obradu kreditnih zahteva se naplaćuju u visini od 2-3,5 odsto od odobrenog kredita. Kada su u pitanju stambeni krediti, naknade se naplaćuju u visini od 0,5 odsto do dva odsto zavisno od modela stambenih kredita.

Uz naknade za obradu kreditnih zahteva, jedna od najskupljih bankarskih naknada je naknada za prevremenu otplatu kredita ili dela zajma.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sunce

30.11.2010. 22:31

Autor ovog članka je S.M. Zar ne bi trebalo da se piše "....idu do nebesa.", a ne "...idu u nebesa."

bolje

01.12.2010. 17:21

@Sunce - Sunce sija samo zelenašenju, a trebalo bi privredi i poslovanju jer bi onda do nebesa rasle plate i standard.

idu

01.12.2010. 17:28

@Sunce - Za sada samo idu, jer nebesa su još dalje. Bolje da kreatori naše ekonomske politike idu u bestraga a da se provizije banaka spuste na zemlju. Obećavali su da ćemo sa stranim bankama imati evropske kamatne stope za usluge u Evrima, obećanje ludom radovanje. Od kamatnih stopa zavisi razvoj ekonomije. Za konkurentnost bitni su ravnopravni uslovi. Za sada su banke u Srbiji samo vrlo očigledan uzrok posrtanja srpske privrede, ekonomije i sunovrata standarda.