Razbijena romska mafija

E. V. N.

29. 11. 2010. u 20:53

U Jagodini, Ćupriji i Paraćinu uhapšena grupa koja je dve godine sejala strah po Pomoravlju. Iza brave 16 osumnjičenih. Ucenama zaradili više od pola miliona evra

NA području Jagodine, Paraćina i Ćuprije, u akciji operativaca Uprave kriminalističke policije MUP Srbije u ponedeljak je uhapšeno 16 osoba osumnjičenih za više iznuda, pranje novca, trgovinu ljudima i zloupotrebe službenog položaja. Ova grupa je najmanje dve godine sejala strah u Pomoravlju.

U prvom delu akcije, organizovane u saradnji s Višim javnim tužilaštvom u Jagodini i jagodinskom policijom, iza rešetaka su se našli: Dragan Ramić (43), Zoran Ramić (19), Ivan Ramić (25), Goran Marinković Marinko (33), Miroslav Jovanović Cane (50), David Jovanović Daki (22), Zoran Jovanović (40), Vladan Urošević (44), Nenad Urošević Neša Glavča (36) i Dušan Arsić (46).

Policija traga za Milošem Jovanovićem, zvanim Miša (21). Svi oni sumnjiče se da su od 2008. godine do hapšenja počinili veći broj iznuda, pranje novca i trgovinu ljudima na teritoriji Jagodine, Paraćina i Ćuprije. Organizovano su, tvrde u policiji, iznuđivali novac od oštećenih, na ime nepostojećeg duga i zelenaške kamate, koristeći fizičku silu, pretnju i druge metode zastrašivanja. Dosad je otkriveno desetak ovakvih slučajeva.

Na ovaj način su prisvojili najmanje 16 miliona dinara u gotovini i oko 500.000 evra u nepokretnostima. Nezakonito stečenu pokretnu i nepokretnu imovinu sa oštećenih su prenosili na druge vlasnike, a novac uzeli za sebe. Zahvaljujući saradnicima u Poreskoj policiji, plaćali su i manji porez.

Ko su članovi kriminalne grupe i za šta su oni osumnjičeni pogledajte OVDE

Osumnjičeni ćuprijski policajac Dušan Arsić, kao član grupe, koristeći svoj položaj, zastrašivao je oštećene. O kakvoj se grupi radi, svedoči i podatak da je jedna od oštećenih bila primorana da pruža radne i seksualne usluge iz straha za život, a zarađeni novac osumnjičeni su uzimali, do navodnog vraćanja duga.

Prilikom hapšenja grupe policija je zaplenila 12 skupocenih vozila marke "mercedes" i BMV, kao i nekoliko komada vatrenog oružja i municije. Pronađeni su i oko 30.000 evra i kilogram zlatnog nakita.

U nastavku akcije policija je uhapsila i drugi deo ekipe, koju je predvodio Janoš Đeljadini (33), iz Ćuprije. On je osumnjičen da je počinio više krivičnih dela davanja mita, tako što je nalazio osobe sa šireg područja Srbije za polaganje vozačkog ispita i umanjenje poreza kod Poreske uprave, u filijali Ćuprija, i posredovao u davanju mita službenicima Poreske uprave i Policijske uprave u Jagodini.

UBISTVO GRUPA nije prezala ni od potezanja oružja, a da nisu birali put do novca govorili i zločin, počinjen 2008. godine na kragujevačkoj ulici. Tada je Zdravko Ramić (24) hicima iz pištolja, posle pljačke, ubio vlasnika menjačnice.

Radnici Poreske uprave Ćuprije Radovan Mijović (59), Olgica Marković (44) i Snežana Milosavljević (44) uhapšeni su zbog sumnje da su primili mito od ukupno 900 evra. Zauzvrat su, samo u jednom slučaju, sačinili desetostruko manju procenu imovine M. P, iz ćuprijskog sela Vlaška, kako bi platio manji porez na promet apsolutnih prava. Na ovaj način oštetili su budžet Srbije za 280.000 dinara na ime uplaćenog poreza.

Iza rešetaka je i Aleksandar Tasić (28), osumnjičen da je kao vlasnik STR "Asteriks", iz paraćinskog sela Bošnjana, pronašao više građana Srbije na čija imena je registrovao preduzeća i pribavljao dokumentaciju kako bi ostvarivali prava na startap kredite. Na taj način je Fond za razvoj Srbije oštetio, a sebi i drugima pribavio oko 10 miliona dinara.

Uhapšen je i saobraćajni policajac Goran Tomašević (40), iz Paraćina, osumnjičen da je primio mito od 2.000 evra od više osoba za polaganja vozačkog ispita. On je kao ispitivač, navodi MUP, zahtevao i primao mito.

Pripadnici MUP Srbije nastavljaju rad na rasvetljavanju svih nezakonitosti u poslovanju navedenih preduzeća i osoba zbog sumnje da su oštetili veći broj građana za više stotina hiljada evra. Svim uhapšenima je određeno zadržavanja do 48 sati, a po njegovom isteku biće privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Jagodini.


MREŽA

GRAĐANI Pomoravlja više od dve godine bili su meta pohapšene grupe iz čije mreže su teško izlazili. Prema onom ko bi se upleo u njihove kriminalne poslove, osumnjičeni su na perfidan način koristili brutalne metode zastrašivanja, koje im nikada nisu manjkale. Oni su u Ćupriji i okolini unesrećili brojne porodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

l.t

30.11.2010. 02:42

Država Srbija  morace da izgradi jos zatvora zato sto pola srbije i njen narod bavi se kriminalom i mitom .

Mex

30.11.2010. 05:31

Pa to su samo sitne Ribe . Zamislite sta tek rade oni gore u Vladi , sekretari , sekretarice , ministri . Kad bi odatle poceli sigurno bi bio i neki avion ne samo Mercedes u BMW . Ne zaboravite i spremacice i sofere.

Miodrag Jovanovic

30.11.2010. 11:13

Pa to je opšte poznata stvar ne samo u praćinu.Oni su navikli tako da funkcionišu lopovi prevaranti nemogu bez ponekog policajca to da izvedu.

max

30.11.2010. 21:03

i u kikindi nesto slicno ima,postoje neki romi voze skupocena auta imaju po nekoliko kuca a nigde nisu zaposleni sede po kafeima sa lokalnom policijom.

nes

30.11.2010. 21:05

u kikindi vlada haos sa odredjenim romima pale dzipove od 100.000eur.neki poseduju po nekoliko vila.

albatros

01.12.2010. 15:24

zasto stavljaju sve u isti kos kriminalce i radnike poreske upravei pitanje dali su uzeli tih 900 eur.bolje bi bilo da hvataju glavonje za mnogo vece pronevere