Janković: Ljubljana podržava Beograd

Svetlana V. MEKINA

28. 11. 2010. u 20:58

Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, o saradnji dva glavna grada, svom poreklu. Glas za našu kandidaturu za evropsku prestonicu kulture

DRAGO mi je što sam gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu prilikom posete Beogradu predložio bratimljenje sa Ljubljanom i da je on ideju prihvatio. To smo ozvaničili prilikom Đilasove posete Ljubljani. To me raduje, jer sam uveren da će se pokazati da Beograd i Ljubljana mogu veoma dobro da sarađuju - kaže Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, u intervjuu za "Novosti" i naglašava:

- Između nas ne postoje sporna pitanja o razgraničenju da bismo se oko toga svađali, pa možemo fino da razmenjujemo pozitivna iskustva. Kakva organizacija je bolja, koja vrsta saobraćaja. Možemo da sarađujemo i na području kulture i sporta. Ljubljana, koja je aktuelna svetska prestonica knjige, potpisala je izjavu kojom je podržala kandidaturu Beograda za evropsku prestonicu kulture 2020. godine

* Šta Ljubljana može da nauči od Beograda, a šta Beograd od Ljubljane?

- Korisno je da razmenjujemo iskustva. Sve više smo povezani. I putevi koji nas spajaju su sve bolji. Šta je to danas - za pet sati stići u jedan ili drugi grad. Slovenci za Novu godinu čine najveću grupu posetilaca Beograda, a građani Srbije sada opet bez viza putuju u Sloveniju. Kada su me jednom pitali da navedem na koji grad bih želeo da liči Ljubljana, kazao sam da bih voleo kada bi Ljubljana postala mešavina Beča i Barselone. A mogao sam umesto Barselone da kažem i Beograd. Slovenija jeste uređena zemlja, ali bi o tome, kako se stvarno uživa u životu, ponešto mogla da nauči i od Beograda.

* Kako komentarišete činjenicu da ste četvrti najpopularniji političar u Sloveniji?

- Uopšte se ne osećam kao političar. Za gradonačelnika Ljubljane sam izabran na čelu nepartijske liste. Glasači su nagradili dobar rad gradske uprave i javnih zavoda. U prethodnom mandatu smo završili 18 od 22 obećana projekta, uprkos činjenici da je Ljubljana za četiri godine izgubila 240 miliona evra zbog odluke Janšine vlade. Opozicija je pogrešila jer je kampanju gradila negativno, lamentima da nećemo uspeti da izgradimo stadion u Stožicama. Nisam sumnjao da će stadion biti sagrađen.

* Mišković je uz stadion u Stožicama trebalo da izgradi najveći "Delta siti" u regionu. Da li vam je žao što je taj projekat propao?

- Žao mi je samo zato jer je Mišković tada, kada je došao u Ljubljanu, bio skroz euforičan. Čak je zvao neke ministre, objavio im da je uspeo u Ljubljani, naročito jer je do tada vladalo mišljenje da je Slovenija zatvorena za kapital iz Srbije. Njegov prodor je simbolizovao promene. Miškovićeva filozofija "ritejla" bila je ista kao nekada moja u "Merkatoru". Pošto je mrežu raširio u okruženju Srbije, došao je u Sloveniju, a to je ujedno bio njegov iskorak u Evropsku uniju. Kada je odustao od gradnje u Stožicama, novi investitor je odbacio većinu njegovih planova, sve nacrtao nanovo, a to je značilo čekanje na novu dozvolu za gradnju, kašnjenje projekta...

* Je li to pokvarilo prijateljstvo sa Miškovićem?

- Naš odnos bih definisao kao kolegijalan. Čujemo se povremeno telefonom, ali to ne menja činjenicu da je "Delta" tužena stranka u procesu jer nije ispunila ugovor.

* Da li je vaš uspeh dokaz da pripada prošlosti razlikovanje ljudi na osnovu porekla, što je platforma slovenačkih desnih partija kojom su se obračunavale sa vama kada ste se prvi put kandidovali za gradonačelnika Ljubljane?

- Uvek ističem da sam "čistokrvni mešanac". Svoje roditelje nikada nisam prikrivao. I svoju decu ću uvek braniti, poput drugih ljudi.

* Vi ste karijeru napravili kao biznismen, a tako vas mnogi vide i na čelu Ljubljane. Može li se jedan grad zaista voditi kao preduzeće?

- Samo tako, nikako drugačije.

* A država? Odnosno - vlada?

- Na isti način. Sasvim sigurno.

DETINJSTVO U SARAORCIMA

* ROĐENI ste u Saraorcima kod Smedereva. Kako je to uticalo na vaš životni put?

- Najraniju mladost proveo sam kod deke i bake. Oboje su već pokojni. Deda je bio siromašan čovek ali dobar, uvek spreman za šalu. Bio je predsednik lovačkog društva ali i isceljivač u selu. Kada bi neko slomio ruku, dolazio je kod deke da mu "izravna" kosti. Bila su to druga vremena, danas ih je teško razumeti. Nismo imali struju, samo petrolejke. Zime su bile teške, duge, do škole smo prtili sneg iako bi ponekad napadao preko jednog metra. U trošnoj kući mog dede, uveče sam sa ostalom decom slušao kako stariji ispredaju epske pesme, o Kraljeviću Marku, Kosovskom boju... Deda je imao običaj da kaže: "Ništa ne brini, sine, za tebe će se deda pobrinuti - bićeš učo, ili doktor." Učitelj i lekar, to su bila dva najpoštovanija zanimanja u selu. Jako sam voleo baku i dedu. U školi sam bio marljiv, dobio sam čak Vukovu nagradu, ali majka je odlučila da nastavim školovanje u Sloveniji kako bih učio engleski, a ne ruski. Kroz sve to naučio sam mnogo, naročito o ljubavi prema grudi. U Saraorcima su ostali moji najbolji prijatelji, iako se ređe viđamo. Jedino što iz mladosti nisam sačuvao jeste način života, ono "Lako ćemo" ili "Sutra ćemo". To kod mene jednostavno ne ide.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

vujic saraorci

29.11.2010. 09:39

saraorcani se ponose sa gos. Zoranom.poslovan uspesani uvek skroman .obradovalo me je sto je spomenuo svoje rodno mesto.osoba koja je rodjena da bude uspesna.zato cu mu samo pozeleti mnogo zdravlj njemu injegovoj porodici a za uspehe ce se pobrinuti sam. vidimo se u saraorcima

Prems

29.11.2010. 20:31

Najveci ubica Slovenacke privrede. Stoji iza propasti Vegrada koji je povukao Merkur i NLB u provaliju. Veoma sposobna i proracunata licnost.

Miloš

29.11.2010. 20:51

Po ko zna koji put na ovoj stranici upišem komentar za tekst, sve ispunim i kad caknem da pošaqem pojavi mi se - unesite tekst komentara?! Sve samo zato što pišem na ĆIRILICI. Mislite da imam vremena da sve ponovo kucam i da dto činim na tudjem pismu?! Sram vas bilo, belosvetske prišipetlje