Tadić: Idealna vlada sa 15 ministara

Tanjug

27. 11. 2010. u 22:11

Predsednik Srbije izjavio je da bi za zemlju veličine naše idealno bilo da imamo deset do do 15 ministarstava i 150 poslanika

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu uveče da bi za zemlju veličine naše idealno bilo da imamo 10 do 15 ministarstava i istakao da racionalizacija državne uprave u dobrom delu zavisi od političkog sistema u državi.

- Politički sistem, uz izborni, takav je da promoviše veliki broj stranaka u parlamentu, što povećava verovatnoću formiranja koalicione vlade, koja opet sama po sebi vrši pritisak na veći broj ministarstava- istakao je Tadić u razgovoru sa studentima na svečanoj sednici Skupštine Studentske konferencije univerziteta.

Odgovarajući na pitanja akademaca o racionalizaciji u državnoj upravi, Tadić je izneo lični stav da bi politički sistem trebalo da bude takav da smanjuje broj stranaka u parlamentu.

- Ne sa namerom da nestanu političke ideje, već da se one objedine nekolikim političkim strankama. To, međutim, samo po sebi ne bi smanjilo broj zaposlenih u državnoj upravi - rekao je Tadić, smatrajući da naša zemlja treba da ima 150 poslanika, deset do 15 članova kabineta, što opet, kako je istakao, ne podrazumeva da ćemo imati velike uštede.

Predsednik Tadić smatra da ova vlada mora da bude upamćena po tome što nije samo gradila puteve, nego i po investiranju u obrazovanje i nauku.

Odgovarajući na pitanje koliko je studenata uključio u institucije Predsedništva, Tadić je podsetio da je u svoj tim uključio veliki broj mladih ljudi, što je, kako je rekao, to možda problem.

- Najstariji čovek u timu sam ja, što nije dobro, jer je u politici iskustvo nezamenljivo - rekao je Tadić. - Imao sam čoveka koji je imao 32 godine kada je postao ministar inostranih poslova, moj generalni sekretar isto toliko godina, šef kabineta isto toliko, danas imaju enormno iskustvo. Ni dan danas ne znam da li sam pogrešio ili nisam, zbog toga što sam dao veliku šansu mladim ljudima.

On je izneo i svoje zapažanje da čim "date šansu mladima, ono počnu da se ponašaju kao previše odrasli".

Svečanoj sednici SKONUS-a, u Domu narodne skupštine, prisustvovali su patrijarh srpski Irinej, ministar prosvete Žarko Obradović, predsednik Privredne komore Srbije MiIoš Bugarin, predsednik KONUS-a i rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević, rektori drugih univerziteta kao i studentski predstavnici iz zemalja u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

a-ha

28.11.2010. 03:15

Idealna Vlada je ona koja brine o prosperitetu naroda! Znaci bez DS i G17+, jer su rezultati rada Vlada unazad 10 godina / u kojima su u kljucnim ministarstvima dominirale upravo ove dve stranke/ vise nego katastrofalan! Srbija vise nema privredu, gubi telekomunikacije, energenti su u rukama drugih. I normalno snabdevanje mlekom za nas postaje misaona imenica. 

SLK

28.11.2010. 07:26

Zasto smanjiti broj ministara u vladi koja funkcionise idealno? Resenje je da se smanji drzava, sto koliko vidim ovoj vladi polazi za rukom.

Patriota

28.11.2010. 16:10

Ako bi Srbiju usporedili sa Njemackom koja ima 82 miliona stanovnika i 16 ministarstava onda bi Srbija prebala da ima jednog i po ministra. Ali salu na stranu, tadicu je trebalo deset godina da shvati da mu je drzavni aparat teg na vratu koji preti da ga udavi. Koliko je samo miliardi dolara otislo samo da bi se podmirili svi ministri iz koalicijske vlade a naravno da se namire i direktori Javnih poduzeca. Ja bi pozdravio naprimer predlog predsednika da direktor javnih poduzeca ne moze biti niko

fotodex

28.11.2010. 20:09

Da li treba da verujemo u to da se Predsednik konačno setio posle tolikih godina da štedi i uradi rekonstrukciju vlade.Ili je to još jedno"prevodjenje žednog preko vode".Zar ne treba neko da odgovara gospodo sto ste do sada trošili na nepotrebne"kadrove".Zar mislite da nećete odgovarati za to sto vam narod gladuje zbog vaše bahatosti i bezobzirne samoživosti.