Dogovor o penzijama u finišu

B. STJELJA

27. 11. 2010. u 21:05

I dalje se traže rešenja za beneficirani radni staž. Nema zakona dok se ne reši pitanje rudara

PREDLOG zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u skupštinsku se proceduru mora vratiti najkasnije do 22. decembra. I mada ni sindikati ni predstavnici Vlade Republike Srbije oko toga nemaju dilemu, ostalo je nerešeno kako će da izgleda konačna verzija ovog dokumenta.

I dok obe strane ističu kako je "dogovor u završnici" i kako "nema spora oko najvažnijih pitanja", u predlog zakona još nisu unete sve izmene. I dalje su najveća sporenja oko načina na koji će se ubuduće računati beneficirani radni staž. A kako "Novosti" saznaju, poslednje instrukcije iz Međunarodnog monetarnog fonda su sasvim jasne - nema mesta za nove troškove.

Da bi se ovo pitanje rešilo u korist oba pregovaračka tima, na sastanku kod premijera Mirka Cvetkovića dogovoreno je da se formiraju dve radne grupe koje će se baviti upravo pitanjima oko kojih su vođene najduže polemike. Prva će se baviti odnosom prosečne plate i penzije, odnosno načinima na koje će se utvrđivati mehanizmi kontrole koji će obezbediti da prosečna penzija ne bude manja od 60 odsto prosečne plate. Druga će se baviti pitanjem beneficiranog radnog staža i traženjem modela kojim će se obezbediti što bolji uslovi rada, ukoliko se već umanjuju pojedina prava na beneficirani radni staž.

NEPROMENjENO
PREDLOZI da najniža penzije bude 27 odsto prosečne zarade i da se odredba o povećanju radnog staža za žene odlaži za dve godine dogovreni su još 5. novembra kada su sindikalne vođe potpisale sporazum sa premijerom Mirkom Cvetkovićem. Tada je usaglašeno i da se pitanje tehnološkog viška reguliše uredbom. Jedino nije pronađen model za rešavanje pitanja beneficiranog radnog staža, koje je i do danas ostalo otvoreno.

A dok traju pregovori kako će da izgleda budući zakon, budući i sadašnji penzioneri sve manje veruju da će od njega imati koristi. I prema mišljenu Zorana Popova, ekonomskog analitičara, male su šanse da se postignu dobri rezultati.

- Čini mi se da sve tri strane: sindikati, Vlada i potpredsednik Krkobabić, jedni drugima teraju inat. A tu onda nema napretka.

Popov zaključuje da upravo ova struktura donosi "zakon koji u startu neće biti primenljiv".

- Dogovoreno je da se penzije usklađuju sa platama u javnom sektoru, a nigde nije definisano ko sve spada u javni sektor, a ne postoje ni precizni podaci o iznosima tih plata - analizira Popov. - Donet je i sporazum po kojem će Vlada intervenisati čim prosečne penzije padnu ispod 60 odsto prosečne plate, ali nije precizirano kako će to tačno uraditi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

kad

28.11.2010. 21:22

Nisu bitni procenti nego vrednosti. Samo jačanjem privrede i ekonomije mogu da rastu penzije. Ne bavite se glupostima članovi Vlade.