Visok deficit u razmeni sa Hrvatskom

G. BULATOVIĆ

27. 11. 2010. u 20:45

Privredna saradnja Srbije i Hrvatske dobra, ali uz naš visok deficit u robnoj razmeni, koji je lane bio 120 miliona dolara

Privredna saradnja između Srbije i Hrvatske od 2000. godine beleži konstantan rast i lane je dostigla skoro milijardu dolara. Tokom vremena imala je sve veću pokrivenost sa srpske strane, ali i dalje postoji deficit koji je u 2009. iznosio oko 120 miliona dolara.

Zato je i jedan od prioriteta Vlade Srbije smanjivanje spoljnotrgovinskog deficita u trgovini sa zemljama regiona, pa i sa Hrvatskom.

Srbija je, kao i većina zemalja CEFTA, liberalizovala u potpunosti trgovinu industrijskim proizvodima, a kod poljoprivrednih proizvoda određen stepen zaštite ostao je samo u trgovini sa Hrvatskom. Između Srbije i Hrvatske dogovoreno je fazno sniženje ili ukidanje preferencijalnih carina i povećanje kvota u okviru dvogodišnjeg vremenskog perioda. U okviru prve faze predviđeno je snižavanje preferencijalnih carina za 50 odsto, i povećanje obima kvota za 100 odsto (od toga su izuzeti duvan, cigarete, šećer i šećerni sirup). U drugoj fazi carine u okviru kvota treba da budu ukinute, a da se udvostruči obim kvota.

U Srbiji danas posluje oko 200 hrvatskih kompanija, dok je tek desetak srpskih preduzeća ušlo na tamošnje tržište. Srbija je peta na listi hrvatskih ulaganja u inostranstvu, dok je većina pokušaja naših privrednika da privatizuju tamošnje firme zaustavljena.

KOSTIĆ ULAŽE SPREMNI smo da u unosan biznis u Hrvatskoj uložimo do 100 miliona evra, od čega bih ja investirao oko 30 odsto sopstvenog kapitala, izjavio je vlasnik MK grupe Miodrag Kostić za zagrebački „Večernji list“.


Zasad bolje ne prolazi ni srpska roba u hrvatskim prodavnicima, dok je na našem tržištu apsolutna zastupljenost proizvoda „Mejd in Kroacija“. Po tvrdnjama srpskih proizvođača, uvek se kao prepreka postavljala ili previsoka marža koju njihovi trgovci žele da dodaju na proizvođačku cenu ili visoka cena za ulazak...

Čak je i Ivica Todorić, vlasnik „Agrokora“, firme koja je kupila prilično vredne kompanije u Srbiji, svojevremeno, na pitanje novinara kako tumači to da srpske firme u Hrvatskoj nemaju mogućnost da rade tako dobro kao on u Srbiji odgovorio: „Da sam ja iz Srbije, mnogo bih manje ulagao u Hrvatsku“.

Istine radi, ima i objektivnih razloga za smanjeno ulaganje srpskih kompanija u Hrvatskoj.

Razlozi za takvu situaciju delom leže u činjenici da su privatizacija i celokupan proces restrukturiranja privrede u Srbiji u zakašnjenju u odnosu na region i posebno na Hrvatsku, gde su ti procesi praktično završeni.


OBLASTI HRVATSKIH ULAGANjA

47 odsto - poljoprivreda i usluge

19 odsto - proizvodnja nemetalnih i mineralnih sirovina

18 odsto - proizvodnja hrane i pića

2 odsto - proizvodnja mašina i uređaja

2 odsto - proizvodnja električnih mašina i aparata

2 odsto - osiguranje i penzijski fondovi

2 odsto - trgovina na veliko i posredovanje u trgovini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

šta

28.11.2010. 20:59

Šta naša Vlada radi i po ovom pitanju i po pitanju ogromnog generalnog deficita u robnoj razmeni sa inostranstvom? Pošto je tendencija povećanja odgovor je jasan. Nije jasno kako nema mehanizama zaštite države Srbije od takvog nerada i kardinalnih rezultata rada Vlade.

Lala

29.11.2010. 10:12

Sta radi nasa vlada pa ubira proviziju za raznorazne drangulije koje nam uvaljuju hrvati i zatvaraju nase firme da im ne konkurisemo a sto oni pljuju na robu iz Srbije ako ista i dospe u hrvatsku nikom nista e narode narode ....