Penzije u zamci propisa

B. STJELJA

26. 11. 2010. u 20:56

Već sporna zakonitost uredbe po kojoj će Vlada rešiti problem tehnološkog viška. Penzionisanje 6.000 radnika ne može regulisati uredba

PITANJE 6.000 radnika koji su proglašeni za tehnološki višak, a u međuvremenu im je istekao dvogodišnji period za primanje naknade sa biroa za nezaposlene, i pri tom nisu stekli uslov za odlazak u penziju rešiće se, prema najavima sindikata, do kraja meseca. Ipak, način na koji Vlada Republike Srbije i pet sindikata planiraju da regulišu ovaj problem, mogao bi da bude oboren na Ustavnom sudu, a radnici bi mogli da ostanu kratkih rukava.

Ovih 6.000 radnika bi, kako je utanačeno 5. novembra na sastanku sindikalnih vođa sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, od Nove godine stekli pravo na ostavrivanje penzije iako im, prema novom zakonu - koji će 1. jaunara stupiti na snagu - nedostaje šest meseci. Kako Međunarodni monetarni fond nije odobrio da se ova odluka nađe u Zakonu o PIO, Vlada i sindikati su našli „srednje rešenje“, pa će se ovaj problem, najverovatnije, rešiti - uredbom.

- To nije održivo rešenje - ocenjuje Mira Mirkov, direktorka specijalizovanog preduzeća „Penzijainfo“. - Ne mogu se podzakonskim aktima, kao što su neka uredba, zaključak, odluka... regulisati uslovi za sticanje prava za penziju. Opštepravno pravilo je da se za penzionisanje primenjuje zakon koji važi u momentu podnošenja zahteva, a ne onaj koji je važio ranije.

VEĆ VIĐENO RADNICI koji su proglašeni tehnološkim viškom 2001. godine nisu imali priliku da se neko pozabavi njihovim problemom, iako je upravo te godine uslov za odlazak u pezniju naglo i odjednom podingut za tri godine. Svi oni morali su strpljivo da čekaju da ostvare pravo na penziju, a nikome nije ni produžena isplata naknada na birou. Upravo se zato među ovim radnicima mogu čuti najave da će, ukoliko prođe ovaj predlog, zatražiti ocenu ustavnosti.

Iako niko ne spori da je za ove radnike potrebno naći rešenje, postavlja se pitanje da li se o tome razmišlja ozbiljno. Mirjana Mirkov dodaje da načina svakako ima, ali da oni moraju da budu „sistemski uređeni“ odnosno da se nađu u zakonu jer samo tako ne bi bili u suprotnosti sa važećim propisima.

- Prvi način je da se u Zakon o PIO unese prelazna odredba koja će tačno ograničiti o kojem se broju ljudi radi, a drugi je da se izmeni Zakon o zapošljavanju kojim će se regulisati da ovi radnici primaju nadoknadu od Nacionalne službe za zapošljavanja duže od dve godine, odnosno sve do trenutka kada ispune uslov za odlazak u penziju - objašnjava Mirkov.

PREGOVORI OD NEDELJE

RAZGOVORI između pregovaračkih timova Vlade i sindikata nastaviće se iduće sedmice. Na sastanku u petak kod premijera Cvetkovića je dogovoreno da se formiraju dve radne grupe, čiji će članovi biti predstavnici Vlade i sindikata. Jedna će razmatrati nalaženje pravednog i efikasnog rešenja o pitanju prava rudara i drugih lica s beneficiranim radnim stažom, a druga grupa će se baviti utvrđivanjem zaštitne klauzule odnosa plate i penzije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije