Skupština: Za kamere 80 miliona

S. S. R.

24. 11. 2010. u 20:55

Skupština u budžet za 2011. godinu uvrstila troškove za TV prenose. U novoj kasi nije predviđen dug RTS od 3,3 miliona evra

ZA televizijske prenose sednica parlamenta naredne godine biće izdvojeno 80 miliona dinara.

Ovaj iznos uvršten je u predlog skupštinskog budžeta za 2011. godinu, koji iznosi ukupno 1,9 milijardi dinara. Administrativni odbor ga je u sredu usvojio i poslao na adresu Ministarstva finansija.

Ovo je prvi put da se u parlamentarnoj računici nađe i novac za ”kamere”. A, kako je rekao predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović, tek će se videti da li ćemo sliku iz parlamenta gledati na RTS ili nekom drugom, možda i parlamentarnom kanalu.

U skupštinskom budžetu nije predviđen novac koji RTS traži za prenose sednica za poslednje tri godine. Kako tada nije bilo pisanog dogovora između javnog servisa i zakonodavnog doma, nema ni naplate ”duga” od 3,3 miliona evra.

Inače, u predlogu budžeta piše da će za poslaničke plate biti izdvojeno 319,9 miliona dinara, a za putovanja 243 miliona dinara. Po preporuci EK da se u odborima moraju ”pojačati” stručne službe, za angažovanje stručnjaka po ugovoru predviđeno je 27 miliona dinara. Njihov posao biće da prave izveštaje o zakonima koji su pred parlamentom.

Odlučeno je i da se Skupština ”umije” i ulepša, pa je za pranje prozora i zavesa izdvojeno dva miliona dinara, za adaptaciju toaleta i njihovo prilagođavanje potrebama osoba sa invaliditetom 3,4 miliona dinara, a isto toliko biće utrošeno i za zamenu dotrajalih podnih obloga.

SRAČUNALI I IZBORE

PARLAMENTARCI su već sračunali i koliko će RIK biti potrebno novca za, kako je napisano, redovne izbore 2012. godine. Računica kaže da je u pitanju 968 miliona dinara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije