Kraj Balkanskog ratnika u Sloveniji

S. V. M.

24. 11. 2010. u 07:56

Optužnica protiv slovenačke ekspoziture Darka Šarića podignuta dva dana pre isteka roka. U pritvoru 12 saradnika

SLOVENAČKO tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv članova slovenačke ekspoziture Darka Šarića, koji su u Sloveniji prihvatali kokain iz Južne Amerike i potom su ga prenosili u Italiju, Austriju i Nemačku. Zadatak ovog kraka kartela bio je i da prenose novac za narkotike.

Kao šef ispostave označen je Dragan Tošić, koji je kontrolisao transport, prodaju i prenos gotovine iz Evrope u Srbiju. Uz njega je bilo 16 članova klana. Šef je uhapšen krajem maja, kad i ostali pripadnici grupe, kada je pokušao da pobegne iz Slovenije.

Tužilaštvo je optužnicu predalo Okružnom sudu svega dva dana uoči isticanja roka posle koga bi osumnjičeni morali da budu pušteni na slobodu.

Ovim je zaključena "Emona", kako je u Sloveniji prekrštena policijska akcija "Balkanski ratnik". Posebno odeljenje slovenačkog Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala sudu u Ljubljani istovremeno sa optužnicama predalo i predlog za produženje pritvora za 12 osumnjičenih koji su iza rešetaka od hapšenja, 25. maja ove godine. Očekuje se da će sudsko veće u roku od tri dana potvrditi zahtev tužilaštva i osumnjičenima produžiti pritvor.

BIZNISMEN SPEKTAKULARNE akcije policijskih uprava Ljubljane, Kranja i Kopra izvedene su 25. maja. Tada je uhapšeno, uz Tošića, još 13 njegovih navodnih saradnika, a pretreseno je 30 kuća. Tošić je uoči hapšenja važio za uspešnog biznismena i vlasnika prestižnih "Le petit kafe" i "Randevu" u centru Ljubljane.

Pet članova slovenačkog ogranka bande koja je učestvovala u švercu kokaina iz Južne Amerike u Evropu, imaće priliku da se brani sa slobode, dok u pritvoru ostaje devet osumnjičenih i trojica u kućnom pritvoru. Slovenačka policija je istragu zaključila 16. novembra, kako je za "Novosti" potvrdila portparolka Slovenačke policije Vesna Drole. Obiman predmet pored slovenačkog dela dokumentacije sadrži i dokumente iz Italije, Srbije i Urugvaja.

Iako je tužilaštvo mišljenja da ima neoborive dokaze da su osumnjičeni počinili radnje koje im se stavljaju na teret, advokati optuženih kažu da su njihovi klijenti meta "gomile spekulacija i nagađanja", pa najavljuju pritužbe na tvrdnje iznete u optužnici.

Janez Koščak, advokat Dragana Tošića, nije iznenađen vešću da je optužnica podneta protiv njegovog branjenika jer, kaže, posle takve "medijske buke i (policijske) akcije, bilo bi strašno iznenađenje da tužilaštvo nije podiglo optužnice". Najavljuje da će se žaliti na predlog za produženje pritvora, a najverovatnije, zahtevaće da sud isključi neke od dokaza jer je "mnogo stvari bilo spornih još u istrazi".

Optuženi su se pod lupom slovenačke policije našli u drugoj polovini 2008. godine, kada su u Italiji uhapšeni Dragan Gaćeša, Milorad Stijepović i Stanislav Udrih. Slovenački policajci su tako otkrili da se sprema veći prevoz kokaina u čemu bi učestvovali Tošić i ostali iz Šarićeve "slovenačke veze".

U ČETVRTAK NASTAVAK U BEOGRADU

PRED Posebnim odeljenjem beogradskog Višeg suda u četvrtak se nastavlja suđenje Darku Šariću i 17 pripadnika njegove grupe. Osim optuženog šefa, u bekstvu je još šest osoba, zbog čega im se sudi u odsustvu. Planirano je da se nastavi saslušanje svedoka saradnika Radana Adamovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije