Šef doping mafije krije se u Srbiji

V. N.

23. 11. 2010. u 20:51

U Švedskoj počelo masovno suđenje za šverc nedozvoljenih preparata, ali na optuženičkoj klupi još nema organizatora

GLAVNI organizator proizvodnje, šverca i prodaje doping preparata za tržište Švedske, krije se u Srbiji, uvereni su tužioci ove skandinavske zemlje! Policija ne može šefu grupe, 44-godišnjem švedskom državljaninu, da uđe u trag zbog čega je u Švedskoj počelo suđenje bez njega, dok je na optuženičkoj klupi 70 njegovih saučesnika!

Optuženima se na teret stavlja da su proizvodili i prodavali anabolike vredne više od 10 miliona evra. Istovremeno, otkrivena je velika internacionalna mreža organizovanog kriminala.

- Ovo je urađeno profesionalno, a organizacija je ličila na firmu u kojoj su različiti sektori bili odgovorni za uvoz, izvoz, pakovanje i finansije. Glavne osobe su za nekoliko godina izgradile veliku mrežu po celoj Evropi - kazao je za švedske medije Henrik Blusi, šef istrage.

Hemikalije su stizale iz Kine, a proizvodnja je obavljana u laboratorijama po Evropi. Prodaja je uglavnom išla preko interneta, a mušterije su dolazile iz više evropskih zemalja. Policija je dosad saslušala oko 1.000 kupaca, a mnogi od njih su česti posetioci teretana.

Mnogi od optuženih nisu stigli da se pojave u sudnici, ali je prvostepeni sud u Sundsvalu konstatovao da uprkos tome ne postoje prepreke da suđenje počne.

Interesantno je da se suđenje ne odvija samo u jednoj sudnici, pa zato ovaj proces liči na video konferenciju u šest različitih sala u Sundsvalu, Malmeu, Geteborgu, Orebru i Karlstadu!

DOKAZI NA 30.000 STRANA

Optuženima će biti predočeni dokazi ispisani na 30.000 strana, a računa se da će suđenje, koje je predviđeno da traje do sredine maja iduće godine, obuhvatiti novih tridesetak optuženih i da će ih ukupno biti više od sto! Istovremeno, država će morati da plati službenim braniocima optuženih najmanje oko milion evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)