Slovenija: Optužnica za Šarićev ogranak

Tanjug

23. 11. 2010. u 19:57

Slovenačko tužilaštvo optužilo je u utorak 17 osoba za proizvodnju i trgovinu drogom među kojima je i Dragan Tošić, vođa slovenačkog narko-kartela Darka Šarića

LJUBLJANA - Slovenačko tužilaštvo optužilo je u utorak 17 osoba za proizvodnju i trgovinu drogom, nelegalnu proizvodnju i prodaju oružja i učešće u kriminalnoj organizaciji, među kojima je i Dragan Tošić, vođa slovenačkog ogranka narko-kartela Darka Šarića.

Devetoro optuženih, koji su uhapšeni u maju, nalaze se u pritvoru, a troje u kućnom pritvoru. Tužilaštvo je predložilo produženje pritvora za svih 12 osoba, javila je slovenačka agencija STA.

Policija je 25. maja, u okviru operacije "Balkanski ratnik", uhapsila 14 ljudi, između 25 i 40 godina. U toj operaciji pretreseno je 30 kuća širom Slovenije, kao i dva popularna ljubljanska kafića "L'Peti" i "Randevu", čiji je vlasnik Tošić.

Policija je saopštila da je počela s prikupljanjem informacija o kriminalnoj grupi još u drugoj polovini 2008. godine, pošto je od kolega iz inostranstva dobila obaveštenje da su neki slovenački građani pripadnici grupe koja švercuje kokain iz Južne Amerike u italijanske luke, a zatim na sever Italije.

Velike količine droge prodate su 2008. i 2009. godine raznim kriminalnim grupama. Ljubljanska policija je u julu 2009. zaključila da se kartel sprema za novu isporuku.

Saradnja slovenačke policije sa srpskom policijom i američkom Agencijom za borbu protiv narkotika (DEA), u okviru regionalne operacije "Balkanski ratnik", počela je u septembru prošle godine i rezultirala hapšenjem u Urugvaju dve osobe koje su pokušale da prošvercuju 2,17 tona kokaina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije