Šutanovac: Vojska podiže privredu

Danijela MILINKOVIĆ

23. 11. 2010. u 20:57

Dragan Šutanovac, ministar odbrane: Ostajemo vojno neutralni. Niko u sistemu odbrane ne skriva Mladića i Hadžića. Neće biti okršaja u DS

POSLE nekoliko godina pregovora i u uslovima najžešće ekonomske krize uspeli smo da sklopimo ugovor vredan 400 miliona dolara za izgradnju tri fabrike na severu Afrike. To nije značajno samo za našu odbrambenu industriju već za celokupnu privredu. Siguran sam da će ovaj posao biti u samom vrhu liste kada se budu sumirali najveći uspesi ove Vlade - kaže u intervjuu za ”Novosti” ministar odbrane Dragan Šutanovac.

On dodaje da su u toku pregovori za sklapanje još dva posla - izgradnja vojnomedicinske akademije, po ugledu na naš VMA i remont i modernizacija tenkova - sa kojima bi vrednost ugovorenih poslova naše odbrambene industrije od 2008. dostigla čak dve milijarde dolara.

- To je fenomenalan rezultat ne samo za Srbiju, već na globalnom nivou - poručuje Šutanovac.

* Koliko radnih mesta donose ovi novi poslovi?

- Oni donose sigurnost za više hiljada radnika i to u narednih šest-sedam godina, koliko će trajati realizacija poslova. Na primer, u projekt izgradnje fabrika prvi put u poslednjih 30 godina uključiće se i veliki broj naših građevinaca, inženjera i projektanata. U mnogim fabrikama u kojima su radnici do pre 2-3 godine štrajkovali glađu, danas moraju da odbijaju nove poslove, jer ne mogu da stignu da ispoštuju sve ugovore. Ali, nažalost, nisu još sva naša preduzeća iz odbrambene industrije stala na ”zelenu granu”. Mnoge još muče dugovi, potrebno ih je modernizovati.

* Mogu li ti problemi da se reše kroz privatizaciju?

- Smatram da država treba da zadrži resurs koji ima u odbrambenoj industriji u svom vlasništvu. Od uspeha koji postiže namenska, korist je višestruka - zapošljavaju se ljudi, puni budžet, smanjuje deficit... Evo, u decembru Srbija posle više od dve decenije dobija i novu fabriku, savremenu kovačnicu u ”Krušiku”, na mestu prethodne koja je u bombardovanju porušena do temelja.

* U decembru ćete dočekati i poslednju partiju regruta koja podleže obavezi služenja vojnog roka. Da li će to označiti i kraj profesionalizacije vojske?

- Time će formalno biti završen veliki segment započetih reformi, ali je profesionalizacija i modernizacija priča koja nema kraj. Naša vojska dobija pohvale od najvećih armija sveta da je jedna od najrespektabilnijih u regionu, a to želimo i da ostanemo.

* Na upravo održanom samitu NATO u Lisabonu naša zemlja pohvaljena je zbog zalaganja u evroatlantskim integracijama. Otkud to, kada nas državni zvaničnici stalno uveravaju da je Srbija vojno neutralna?

- Onog trenutka kada smo se 2006. učlanili u Partnerstvo za mir, opredelili smo se za evroatlantske integracije. Odluka parlamenta o neutralnosti obavezuje nas u delu koji se tiče pristupanja savezima, ali nam ne ograničava saradnju.

* Na koji način može da se intenzivira saradnja unutar PzM, ukoliko, kako je nedavno poručio predsednik Tadić, Srbija nema nameru da postane članica Alijanse?

- Prostora za saradnju ima mnogo, od zemalja u regionu poslednji smo se priključili tom programu, a tek pre nekoliko meseci otvorili smo kancelariju u Briselu. To, ponavljam, ni na koji način ne dovodi u pitanje našu vojnu neutralnost.

* A, da li dobra vojna saradnja sa zemljama NATO, pre svega SAD, koju je nedavno Hilari Klinton u Beogradu ocenila kao najbolji segment odnosa dve države, remeti relacije između Beograda i Moskve?

- Apsolutno ne. Zabluda je da je Srbija vojno jednostrano opredeljena i da želi saradnju samo sa zapadnim armijama. Pored Amerike i Kanade, nedavno sam bio i u Kini, pre mesec dana načelnik Generalštaba ruske armije bio je u poseti Srbiji. Želimo da naša zemlja bude glavni motor regiona, a naša vojska faktor stabilnosti i ekonomskog prosperiteta. U postizanju tog cilja pomoć svih je dobrodošla.

* Na ulazu u Ministarstvo, sreli smo Svetka Kovača, direktora VBA. Šta vam je ”raportirao” o bezbednosnoj situaciji u Srbiji?

- VBA je pripremila izveštaj koji će uskoro prezentovati parlamentu i u kome se naglašava da je vojska ispoštovala sve aktivnosti u vezi sa saradnjom sa Tribunalom. Prema saznanjima, u sistemu odbrane Srbije nema nikog ko troši novac, energiju i vreme na skrivanje Mladića i Hadžića. Neophodno je da sve bezbednosne strukture ulože maksimalne napore da Srbiju rasteretimo obaveza koje ima prema Hagu jer nam je to svima kamen oko vrata.

* U kojoj meri je ugrožena bezbednost na jugu Srbije i Sandžaku, posebno imajući u vidu zapaljivu retoriku lidera Albanaca i Bošnjaka sa tih prostora?

- Zapaljiva retorika je podjednako opasna i u Beogradu, Sandžaku ili Đenovi. Na sreću, svi ti ispadi na jugu i u Sandžaku nisu naišli na veće uporište među građanima. Trudimo se da u sistemu odbrane bude zastupljen što veći broj pripadnika nacionalnih manjina, kako bismo i na taj način pokazali da smo vojska svih građana Srbije.

* Mnogi smatraju da jedržava morala mnogo oštrije da reaguje na pojedine izjave koje su ozbiljno uzdrmale ustavni poredak zemlje, poput poziva na stvaranje ”velike Albanije”...

- O tome, pre svih, pravosudni organi moraju da zauzmu jasan stav. Naše institucije često su i previše oprezne u ovakvim situacijama jer se reakcija države uglavnom tumači kao ugnjetavanje manjina, s obzirom na nasleđe koje vučemo iz prošlih vremena.

* Postoji li zabrinutost zbog odluke KFOR da nastavi sa smanjivanjem i reorganizacijom jedinica na Kosovu?

- Da, i to smo jasno rekli na poslednjem sastanku generala Miletića sa komandantom KFOR. I pored toga što NATO nije visoko na lestvici popularnosti u Srbiji, mislim da se svi slažemo da je tamo neophodno njihovo prisustvo, jer to garantuje bezbednost naših građana.

* Kako se osećate kao član Vlade koja je, po istraživanju ”Galupa”, na začelju liste institucija u koje građani imaju poverenje? Od Vlade se jedino lošije kotira NATO...

- Svakako da mi nije prijatno. Ali, po istom tom istraživanju Vojska je prvi put ispred Crkve po poverenju koje građani imaju u nju, što znači da je institucija u koju imaju najviše poverenja. Ali, svedoci smo i nameštenih istraživanja koja pokazuju da raste poverenje u sistem odbrane, da se vojska vraća na velika vrata, a da ja, kao kapiten tog tima, stagniram po procentu podrške građana. To bi bilo kao da jedan tim stalno dobija utakmice, a da navijači nemaju poverenje u trenera.

* Predsednik Tadić najavio je razgovore o rekonstrukciji Vlade posle izborne skupštine demokrata. Koji bi, po Vama, bio optimalan broj resora?

- Nije toliko važnan broj ministara, koliko je bitno kako rade i kakav je konačan rezultat.

* Šta vi očekujete od izbora za novo rukovodstvo DS? Kakvi su vaši planovi?

- Uveren sam da su ljudi iz vrha i članovi DS svesni da biramo rukovodstvo koje u sledećoj godini treba da bude najbolji ”izlog” stranke, koje će omogućiti da demokrate dobiju poverenje građana i budu vodeća stranka i nakon sledećih izbora. Lično, očekujem da me dovoljan broj odbora kandiduje za potpredsedničku poziciju, a delegati podrže na samoj izbornoj skupštini.

* Mnogi i u samom DS strahuju da bi očigledan višak kandidata, a manjak fotelja, mogao da izazove ozbiljne potrese u stranci...

- Izbori u DS uvek su top politička tema, ali ovoga puta zaista ne stoje tvrdnje da se sprema nekakav veliki okršaj u partiji. Mi dugi niz godina nismo imali ovako harmonične odnose u samoj stranci, kao što je to slučaj danas.

* Šta mislite o predlozima da bi kandidati koji ne prođu stranačko ”rešeto” morali da se odreknu visokih državnih funkcija?

- To je banalizacija jedne ozbiljne stvari. Gubitak na stranačkim izborima nije smak sveta, to treba da bude podsticaj da se uloži još više energije i spreme bolje startne pozicije za narednu skupštinu. I sam sam gubio na stranačkim izborima kada sam podržao Zorana Đinđića, ali je Zoran tada pobedio, i to mi je bilo najvažnije, pa sam se vratio u trku i kasnije izabran za potpredsednika DS.

NE DUGUJEMO ZA KOMUNALIJE

* Da li je i vaše ministarstvo na spisku dužnika za komunalne usluge?

- Sistem odbrane troši 3,1 milijardu dinara godišnje za različite komunalne usluge i energente, a trenutno gotovo da ne dugujemo. Neplaćanjem računa država šalje lošu poruku građanima i to hitno mora da se promeni.

OD PROLEĆA U MISIJAMA EU

* U toku su pregovori sa EU oko učešća u njihovim mirovnim misijama. Na koje destinacije se spremaju naši vojnici?

- MSP upravo priprema bezbednosni sporazum sa EU, na osnovu kojeg će vojska i policija moći da učestvuju u evropskim mirovnim misijama. Nadamo se da će to biti već od sledećeg proleća, a led će najverovatnije probiti misija ”Atlanta”, gde će naši oficiri zajedno sa grčkim biti na nekom od brodova na obali Somalije.

PO PLATI, NISAM NI U PRVIH 300

* Kako gledate na predloge da funkcionerima i dalje ostanu zamrznute plate?

- Slažem se da nije fer da se prvo funkcionerima povećaju plate. S druge strane, postoji niz nelogičnosti kada je reč o visinama zarada po državnim institucijama, pa često pomoćnici ili činovnici više zarađuju od ministara. Recimo, po visini primanja koju dobijaju zaposleni u Ministarstvu odbrane nisam ni u prvih 300.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

mišel

23.11.2010. 23:00

Ministre dosta samohvalisanja, i pokušajte da svoje rezultate prikažete u prošlom a ne budućem vremenu. Koje su Vaše zasluge za poslove namenske industrije, s obzirom na njihovu samostalnost pri sklapanje poslova?

Prazna priča

24.11.2010. 00:02

Ovaj čovek je i ranije iznosio spektakularna obećanja koja se nikada ni približno nisu ostvarila. Verovatno računa na zaboravnost naroda. Spekulisanjem u misaonoj sferi preko javnih glasila nastoji sebi nabaciti koji poen. Kao ni pre, ni sada se nije imao zašto pojaviti u novinama.

oficir

24.11.2010. 16:47

@Prazna priča - E, nije tebi lako. Ti bas ne znas nista o Vojsci i kako je nama bilo do dolaska ministra Sutanovca. Konacno smo i mi pre 3 godine poceli da zivimo, da se smejemo, radujemo i da se ne stidimo svoje profesije

Ne bi se reklo

24.11.2010. 19:28

@Prazna priča - Tvoj način izražavanja se nikako ne uklapa u profil ofocira. Bilo kako bilo, nijedan pravi oficir ne bi ti dao za pravo ni po jednoj od nabrojanih stavki.

filipo

25.11.2010. 21:51

@Prazna priča - oficir Ja bih samo da postavim jedno pitanje gospodinu oficiru jer me to intaresuje. Interesuje me odnos kretanja budzeta vojske u poredjenju sa promenama brojnog stanja vojske u proteklim godinama, recimo poslednjih pet.

Milojko

24.11.2010. 00:16

Pa sto onda pristade na manji budzet za odbranu u 2011.g?Da postanes potpredsednik DS-a?

tanja

24.11.2010. 10:26

Samo onaj ko je zlonameran ili nema pravi uvid u desavanja u vojsci, moze da kaze kako nista nije uradjeno! Vojska se dosta promenila u poslednje tri godine, i mislim da je to prvenstveno zasluga ministra koji je imao hrabrosti da menja stvari u ucmalom sistemu kakav je vojska. Zato sve cestitke!

Aleksandar

24.11.2010. 15:28

Svaka cast ministru Sutanovcu na onome sto je do sada uradio na reformi vojske i sklapanju poslova nase namenske industrije. Konkretni rezultati govore tome u prilog i oni su najbolja odbrana od svih kritika. Nazalost,uvek ce se naci oni koji ce iskoristiti svaku priliku da bez ikakvih valjanih argumenata omalovaze neciji rad. Na njihove zlonamerne komentare jednostavno ne treba obracati paznju jer je takvi ljudi prosto ne zasluzuju. Dakle,samo neka se nastavi u ovom pravcu i bice dobro...

Pedja

24.11.2010. 16:15

U potpunosi podrzavam rad Ministra Sutanovca, covek koji ne obecava vec radi, iz licnog iskustva, znam da se standard vojnih lica poboljsao, jos ima mesta za napredak ali sam siguran da ce gospodin Sutanovac izboriti se sa svim problemima koje vojska nosi sa sobom !

Jasno i glasno

24.11.2010. 16:16

Pratim i volim rad ovog ministra, covek koji ima poverenje od velikih zemalja, eto zato tako veliki ugovor, zasto ne bi gurali takve ljude napred , u prvi plan !

dragan

24.11.2010. 18:33

svi koji se bar malo razumiju u namensku industriju znaju da je vecina fabrika namenske industrije bila smestena u bosni , narocito one fabrike vezane za najvazniji projekat namenske industrije bivse jugoslavije ,tenk M84. malo mi zvuci preambiciozno obecanje za remont i modernizaciju tenkova bez proizvodnih pogona iz bosne koji ili ne rade ili su poruseni. istina je da u cacku najveci remontni zavod ali ipak mislim da su fabrike iz bosne karika koja nedostaje

filipo

25.11.2010. 22:02

@dragan - Greska Dragane, potrazi vise informacija za tenk m95 degman, sklapao ga je Djuro Djakovic, Hrvatska, a zatim i M92 vihor, Srbija. Bosna se u ovom projektu na spominje. Istina je da je to m84, dve verzije i da su u bivsoj Jugoslaviji saradjivale razlicite firme, ali u osnovi to je bio S-H projekt. Dalje, obe republike nisu novcano jake za serijsku proizvodnju. (A mozda i ne smeju od big brothera.)

duk

24.11.2010. 19:12

imajuci pred ocima 5 osnovnih karika poslovanja (poduhvata), ociglednovojska ima segment PLANIRANJE na visokom nivou. "MAJSTORI" se ne uocavaju a Ministar kao menadzer zasluzuje pohvalu! "MAJSTORI" se uvekdobro placaju pa ako nije u prvih 300 na dobrom je putu da tamo uskorobude ne zato sto je iz DS nego sto poznaje i dobro radi svoj posao!