Bez dogovora sindikata i Ministarstva prosvete

Tanjug

23. 11. 2010. u 14:44

Predstavnici Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, ni nakon današnjeg sastanka sa nadležnima, nisu pronašli rešenje

BEOGRAD - Predstavnici Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, ni nakon današnjeg sastanka sa nadležnima u Ministarstvu prosvete, nisu pronašli rešenje za zahteve koji se odnose na uredbu o regulisanju nivoa plata zaposlenih u toj delatnosti.

Kako je rekla predsednica sindikata Ljiljana Kiković, krajem ove ili početkom naredne sedmice biće održana sednica Republičkog odbora na kojoj treba da budu dogovoreni dalji oblici sindikalne borbe, pošto, kako je navela, sastanak nije doneo rezultate.

"Iako je formirana radna grupa za izradu uredbe, sumnjamo da je Ministarstvo pribavilo podatke od lokalnih samouprava koliko se novca izdvaja za plate zaposlenih u toj delatnosti", rekla je Kikovićeva.

Ona je navela da je taj podatak neophodan da bi Ministarstvo finansija utvrdilo koliko novca treba za sprovođenje uredbe, u čijoj pripremi, prema njenim recima, još nisu utvrđeni koeficijenti vrednosti njihovog rada.

"Naš osnovni zahtev je da Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenima u javnim službama, bude dopunjena Uredbom za obračun i isplatu plata zaposlenih u predškolskim ustanovama", istakla je Kikovićeva, navodeći da vlada krši Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

U tom propisu se kaže da se visina plate utvrđuje jedinstveno za sve zaposlene u predškolskim ustanovama u skladu sa propisima za zaposlene u javnim službama, objasnila je ona.

Predsednicu sindikata primili su ministar prosvete Žarko Obradović i pomoćnik ministra Želimir Popov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije