Studenti ostali bez porodičnih penzija

B. STJELJA

22. 11. 2010. u 21:00

Republički fond PIO privremeno obustavio isplatu, jer nema evidenciju ko će sve upisati narednu godinu

STUDENTIMA koji primaju porodične penzije Republički fond PIO privremeno je obustavio isplatu! Na ovaj potez su se odlučili, kako kažu, zato što dok traju ispiti ne mogu da imaju evidenciju o tome ko će sve upisati narednu godinu, a upravo je ova potvrda uslov za dobijanje porodične penzije. Ipak, studentima se ovaj „recept“, koji se, inače, primenjuje prvi put u dugačkoj praksi Fonda, ni najmanje ne dopada, jer o tome nisu čak ni obavešteni.

DOSTAVA Potvrde o redovnom upisu godine studenti mogu da dostave Fondu najkasnije do 30. novembra. To moraju da urade lično u filijali koja im isplaćuje penzije ili da pošalju preporučenu poštansku pošiljku. Na potvrdi obavezno mora da se naznači JMBG roditelja po osnovu koga je ostvarena penzija.

- Nijednog trenutka nije rečeno da će privremeno biti prekinuta isplata. Pri tom su produžili rok za dostavljanje potvrda do 30. novembra, pa je nejasno zašto sada primenjuju sankcije. - pita se i Jovan P, student Mašinskog fakulteta u Beogradu, kojem je mesečni iznos od 14.600 dinara neophodan za plaćanje kirije.

U Fondu PIO kažu da su za ovakvom merom posegli jer im se dešava da studenti ne upišu narednu godinu, a Fond im je uplatio novac. Posle nemaju način da ga vrate i čitav se proces razduživanja otegne.

- Svim studentima koji su korisnici porodične penzije smo od 30. septembra privremeno obustavili isplatu i to smo učinili zato što želimo da sprečimo situacije u kojima naknadno potražujemo preplaćene iznose penzija. A to činimo u slučajevima kada nam se ne dostave školske potvrde - objašnjava Jelica Timotijević iz Fonda PIO. - Svako ko donese potvrdu da je redovno upisao godinu odmah će ostvariti pravo na isplatu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Goran

22.11.2010. 22:31

Postovani ministre i direktore PIO zavrsili ste taj vas fakultet u vremenu pionerske marame i kape. Setite se dal ste imali iste uslove. Nemojte se praviti puno mametni. Niste nikom nista placali stekli ste diplome studiraju ci dvadest godina, sve mamini i tetini razmazeni bezlebovici. Studenti su vas i doveli na vlast studenti ce vas i oterati. Oktobar koji Vi spominjete je stvoren od strane studenata , koja je stvorila bivsi OTPOR.

Jovana

23.11.2010. 10:46

Mislim da je ovo previse.. Dokle nas teraju?! Sta treba da radimo? Ne mozemo ni da platimo vazduh koji udisemo, kamoli skole, jer oni uzimaju sve pare i nije im dosta !!Vreme za revoluciju je doslo jos odavno...

MilanCHe

02.03.2011. 16:12

@Jovana - Jovana potpuno si u pravu, u ovoj lopovskoj zemlji jedino mi mozemo nesto da promenimo! Ili da po zavrsetku studija lepo se spakujemo i sto dalje iz ove zemlje npr. Australija :-))