STUDENTIMA koji primaju porodične penzije Republički fond PIO privremeno je obustavio isplatu! Na ovaj potez su se odlučili, kako kažu, zato što dok traju ispiti ne mogu da imaju evidenciju o tome ko će sve upisati narednu godinu, a upravo je ova potvrda uslov za dobijanje porodične penzije. Ipak, studentima se ovaj „recept“, koji se, inače, primenjuje prvi put u dugačkoj praksi Fonda, ni najmanje ne dopada, jer o tome nisu čak ni obavešteni.

DOSTAVA Potvrde o redovnom upisu godine studenti mogu da dostave Fondu najkasnije do 30. novembra. To moraju da urade lično u filijali koja im isplaćuje penzije ili da pošalju preporučenu poštansku pošiljku. Na potvrdi obavezno mora da se naznači JMBG roditelja po osnovu koga je ostvarena penzija.

- Nijednog trenutka nije rečeno da će privremeno biti prekinuta isplata. Pri tom su produžili rok za dostavljanje potvrda do 30. novembra, pa je nejasno zašto sada primenjuju sankcije. - pita se i Jovan P, student Mašinskog fakulteta u Beogradu, kojem je mesečni iznos od 14.600 dinara neophodan za plaćanje kirije.

U Fondu PIO kažu da su za ovakvom merom posegli jer im se dešava da studenti ne upišu narednu godinu, a Fond im je uplatio novac. Posle nemaju način da ga vrate i čitav se proces razduživanja otegne.

- Svim studentima koji su korisnici porodične penzije smo od 30. septembra privremeno obustavili isplatu i to smo učinili zato što želimo da sprečimo situacije u kojima naknadno potražujemo preplaćene iznose penzija. A to činimo u slučajevima kada nam se ne dostave školske potvrde - objašnjava Jelica Timotijević iz Fonda PIO. - Svako ko donese potvrdu da je redovno upisao godinu odmah će ostvariti pravo na isplatu.