PRESUDA Sabora kao najvišeg tela SPC konačna je i neopoziva. Crkveni kanoni ne poznaju mogućnost da se ona menja ili revidira. Potpisali su je svi prisutni episkopi na Saboru i ona je time postala obavezujuća za Crkvu, sve episkope, sveštenstvo i verni narod.

Ovim rečima novi episkop raško-prizrenski Teodosije za „Novosti“ komentariše nedavnu odluku Sabora SPC o raščinjenju njegovog prethodnika epsikopa Artemija i njegove optužbe da mu je arhijerejski čin oduzet protivno crkvenim propisima.

- Važno je da sveštenstvo i narod nisu podržali pokušaj stvaranja „raskolničke crkve“ i da su prepoznali namere onih koji su nasrnuli na jedinstvo crkve i naroda - kaže Teodosije.

* Raščinjeni vladika Artemije tvrdi da je ta odluka kao i nekoliko prethodnih (o zabrani boravka na Kosovu, zabrani činodejstva) doneta protivno crkvenom ustavu, odnosno bez izlaska pred crkveni sud?

- Naravno da nisu prekršeni ni kanoni ni ustav Crkve, jer bi u tom slučaju značilo da niko od 36 prisutnih episkopa na Saboru, na čelu sa patrijarhom Irinejem ne zna šta su pravila Crkve.

Episkopima prema kanonima treba da sudi najmanje 12 episkopa. U slučaju bivšeg vladike Artemija Sabor je već bio u zasedanju i zato je usvojen predlog patrijarha da se Sabor pretvori u crkveni sud. On je doneo punovažnu i zakonsku presudu. Sabor bira episkope i sabor ima pravo da ih liši čina. Tako se činilo i ranije u istoriji.

* Ali njegova odbrana tamo se nije čula...

- Bivši vladika Artemije je tokom zasedanja izvršio pokušaj puča u jednoj kanonskoj eparhiji SPC. Učestvovao je u nasilnoj otimačini manastira koji mu kanonski ne pripadaju i potpisivao akte sa falsifikovanim pečatom eparhije. Saboru je to bila više nego jasna izjava i potvrda krivice. Zato su spekulacije koje bivši vladika širi o navodnoj kanonskoj neutemeljenosti ove odluke potpuno bespredmetne.

* Da li su svi ovi događaji naneli štetu Crkvi i da li je bilo neophodno angažovanje kosovske policije u manastirima Duboki potok i Devine vode?

- Zaštita imovine od uzurpacije legalno je pravo SPC kao i svake druge institucije. Zato je angažovanje policije, u ovom slučaju Srba u KPS, bila jedina mogućnost koju smo imali. Reč je o KPS koja je u komandnoj strukturi Euleks-a, a ne Prištine, a EULEKS ne priznaje nezavisnost Kosova i radi po mandatu misije UN. Sabor je bio čvrstog stava da se imovina SPC mora vratiti u ruke zakonskih eparhijskih vlasti i da se na Kosovu ne može dozvoliti stvaranje nikakve „raskolničke crkve“, posebno ne na imovini SPC. Iskreno mi je teško zbog svega ovoga, ali služba Crkvi mora biti iznad naših osećanja.

* Da li je ovim odlukama „zatvoren“ slučaj bivšeg vladike Artemija i da li on i dalje može biti opasnost po jedinstvo SPC?

- Lično mislim da bivši vladika više ne predstavlja ozbiljnu opasnost za Crkvu zato što je ovom presudom Sabor poslao jasnu i nedvosmislenu poruka svim vernicima o stavu Crkve o tom pitanju.

Ukoliko bi bivši vladika nastavio sa dosadašnjim necrkvenim aktivnostima i dalje se predstavljao kao „episkop raško-prizrenski“ plašim se da bi mogle da uslede dodatne crkvene mere. Nadam se i molim Boga da on konačno shvati da se sa Crkvom ne možemo igrati.


NAROD UZ SPC

* Poznato je da raščinjeni episkop uživa podršku značajnog broja vernika na Kosovu. Može li to produbiti već postojeće podele među Srbima na KiM?

- Narod u eparhiji nije podeljen oko podrške bivšem vladiki Artemiju. Niko ne negira njegove ranije neosporne zasluge, ali ovde se postavlja pitanje da li smo za Crkvu ili protiv nje. Srpski narod na KiM, kao i u Raškoj oblasti potpuno je veran SPC i tako će i ostati.


BEZ POLITIKE

* Kako komentarišete navode da se u pozadini čitavih dešavanja oko raščinjenog vladike Artemija umešala i politika?

- Patrijarh Irinej i arhijereji više puta su naglašavali da je ovde reč o isključivo crkvenom, a ne političkom problemu. Sudbina pokrajine pitanje je cele SPC, a ne jednog episkopa ili političke partije. Naš zadatak je stoga da sačuvamo narodno jedinstvo i opstanak Srba, a ne da se bavimo politikom i delimo narod na podobne i nepodobne.


TUŽILAŠTVO

PRVO osnovno javno tužilaštvo u Beogradu uputilo je policiji zahtev za prikupljanje potrebnih informacija povodom krivične prijave protiv bivšeg vladike Artemija.

Ovo je u ponedeljak potvrdio portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić. Prema njegovim rečima, republički javni tužilac Zagorka Dolovac odredila je da ovo tužilaštvo postupa u pretkrivičnom postupku koji je pokrenut protiv Artemija.

- Očekujemo da će vrlo brzo nakon prikupljenih informacija i obaveštenja Tužilaštvo moći da donese odluku u ovom predmetu - rekao je Zorić i naglasio da ne može da navede za šta se tereti Aretmije, jer je u toku pretkrivični postupak.