Teodosije: Artemije pokušao puč

Dragana ZEČEVIĆ

ponedeljak, 22. 11. 2010. u 20:58

Теодосије: Артемије покушао пуч
Novi episkop raško-prizrenski o slučaju raščinjenog vladike, stanju u manastirima na KiM

PRESUDA Sabora kao najvišeg tela SPC konačna je i neopoziva. Crkveni kanoni ne poznaju mogućnost da se ona menja ili revidira. Potpisali su je svi prisutni episkopi na Saboru i ona je time postala obavezujuća za Crkvu, sve episkope, sveštenstvo i verni narod.

Ovim rečima novi episkop raško-prizrenski Teodosije za „Novosti“ komentariše nedavnu odluku Sabora SPC o raščinjenju njegovog prethodnika epsikopa Artemija i njegove optužbe da mu je arhijerejski čin oduzet protivno crkvenim propisima.

- Važno je da sveštenstvo i narod nisu podržali pokušaj stvaranja „raskolničke crkve“ i da su prepoznali namere onih koji su nasrnuli na jedinstvo crkve i naroda - kaže Teodosije.

* Raščinjeni vladika Artemije tvrdi da je ta odluka kao i nekoliko prethodnih (o zabrani boravka na Kosovu, zabrani činodejstva) doneta protivno crkvenom ustavu, odnosno bez izlaska pred crkveni sud?

- Naravno da nisu prekršeni ni kanoni ni ustav Crkve, jer bi u tom slučaju značilo da niko od 36 prisutnih episkopa na Saboru, na čelu sa patrijarhom Irinejem ne zna šta su pravila Crkve.

Episkopima prema kanonima treba da sudi najmanje 12 episkopa. U slučaju bivšeg vladike Artemija Sabor je već bio u zasedanju i zato je usvojen predlog patrijarha da se Sabor pretvori u crkveni sud. On je doneo punovažnu i zakonsku presudu. Sabor bira episkope i sabor ima pravo da ih liši čina. Tako se činilo i ranije u istoriji.

* Ali njegova odbrana tamo se nije čula...

- Bivši vladika Artemije je tokom zasedanja izvršio pokušaj puča u jednoj kanonskoj eparhiji SPC. Učestvovao je u nasilnoj otimačini manastira koji mu kanonski ne pripadaju i potpisivao akte sa falsifikovanim pečatom eparhije. Saboru je to bila više nego jasna izjava i potvrda krivice. Zato su spekulacije koje bivši vladika širi o navodnoj kanonskoj neutemeljenosti ove odluke potpuno bespredmetne.

* Da li su svi ovi događaji naneli štetu Crkvi i da li je bilo neophodno angažovanje kosovske policije u manastirima Duboki potok i Devine vode?

- Zaštita imovine od uzurpacije legalno je pravo SPC kao i svake druge institucije. Zato je angažovanje policije, u ovom slučaju Srba u KPS, bila jedina mogućnost koju smo imali. Reč je o KPS koja je u komandnoj strukturi Euleks-a, a ne Prištine, a EULEKS ne priznaje nezavisnost Kosova i radi po mandatu misije UN. Sabor je bio čvrstog stava da se imovina SPC mora vratiti u ruke zakonskih eparhijskih vlasti i da se na Kosovu ne može dozvoliti stvaranje nikakve „raskolničke crkve“, posebno ne na imovini SPC. Iskreno mi je teško zbog svega ovoga, ali služba Crkvi mora biti iznad naših osećanja.

* Da li je ovim odlukama „zatvoren“ slučaj bivšeg vladike Artemija i da li on i dalje može biti opasnost po jedinstvo SPC?

- Lično mislim da bivši vladika više ne predstavlja ozbiljnu opasnost za Crkvu zato što je ovom presudom Sabor poslao jasnu i nedvosmislenu poruka svim vernicima o stavu Crkve o tom pitanju.

Ukoliko bi bivši vladika nastavio sa dosadašnjim necrkvenim aktivnostima i dalje se predstavljao kao „episkop raško-prizrenski“ plašim se da bi mogle da uslede dodatne crkvene mere. Nadam se i molim Boga da on konačno shvati da se sa Crkvom ne možemo igrati.

NAROD UZ SPC

* Poznato je da raščinjeni episkop uživa podršku značajnog broja vernika na Kosovu. Može li to produbiti već postojeće podele među Srbima na KiM?

- Narod u eparhiji nije podeljen oko podrške bivšem vladiki Artemiju. Niko ne negira njegove ranije neosporne zasluge, ali ovde se postavlja pitanje da li smo za Crkvu ili protiv nje. Srpski narod na KiM, kao i u Raškoj oblasti potpuno je veran SPC i tako će i ostati.

BEZ POLITIKE

* Kako komentarišete navode da se u pozadini čitavih dešavanja oko raščinjenog vladike Artemija umešala i politika?

- Patrijarh Irinej i arhijereji više puta su naglašavali da je ovde reč o isključivo crkvenom, a ne političkom problemu. Sudbina pokrajine pitanje je cele SPC, a ne jednog episkopa ili političke partije. Naš zadatak je stoga da sačuvamo narodno jedinstvo i opstanak Srba, a ne da se bavimo politikom i delimo narod na podobne i nepodobne.

TUŽILAŠTVO

PRVO osnovno javno tužilaštvo u Beogradu uputilo je policiji zahtev za prikupljanje potrebnih informacija povodom krivične prijave protiv bivšeg vladike Artemija.

Ovo je u ponedeljak potvrdio portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić. Prema njegovim rečima, republički javni tužilac Zagorka Dolovac odredila je da ovo tužilaštvo postupa u pretkrivičnom postupku koji je pokrenut protiv Artemija.

- Očekujemo da će vrlo brzo nakon prikupljenih informacija i obaveštenja Tužilaštvo moći da donese odluku u ovom predmetu - rekao je Zorić i naglasio da ne može da navede za šta se tereti Aretmije, jer je u toku pretkrivični postupak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

Teca Peca

22.11.2010. 21:33

Novoustoliceni i nametnuti silom vladiko Teodosije! Nisi u pravu!Svetli Vladika Artemije nije uzurpirao crkvenu imovinu jer je on i dalje anatemisan i progonjen bez dokaza.Verovatno se sada dokazi na brzinu fabrikuju- gde su bili do sada?No videcemo!Pravda ipak trijumfuje, a sta ako se pokaze da si ti izdao svog duhovnog vodju i da ne postoje dokazi?Hoces li se pokloniti tvom duhovnom vodji i pokajati se zajedno sa ostalim inkvizitorima?Boj se Boga!!!

Živko Trujkić

23.11.2010. 04:11

@Teca Peca - Ovakvi komentari, zaista, samo pokazuju zatupljenost i primitivizam. Teca Peca je za života proglasio Artemija svecem, a episkopu Teodosiju se obraća kao nadređeni. Artemiju ovakvo navijanje ne može da bude od koristi, a i on sam (Artemije) bi savetovao ovakve da ne čine pogrešne stvari, naravno, kada se ne radi o njemu samom. Ali, Srbi su jedinstven narod, sami sebi su najveći oportunisti, a to nije Božja volja. Opametimo se, konačno.

Pavle

22.11.2010. 21:37

Sveštenstvo se boji da podrži Preosvećenog vladiku Artemija.Biće rasčinjeno od nadležnog Episkopa.Verni narod podržava vladiku Artemija Svetosavlje i Pravoslavlje.Narod kaže ne može svanuti pre zore.

Живорад

22.11.2010. 22:22

Nakon svih ovih desavanja jasno je da su osnovni postulati SPC naruseni od strane biv[eg episkopa a sadasnjeg monaha Artemija i to je po meni neosporna cinjenica. Sve dok Sabor nije doneo odluku bivsi episkop je mogao i imao vremena da objasni svoju ,,Pravdu,, a nakon odluke Sabora sve lici na pokusaj ocajnika koji je dokazao da je u svojoj bivsoj eparhiji tolerisao brojne malverzacije i pored upozorenja bivseg patrijarha Pavla.

Jelena

22.11.2010. 22:55

Teodosije ima manastire bez monaha i naroda. A šta će mu onda?! I kada je tako, a tako je, ko je onda u pravu?

Dragan Djordjevic

22.11.2010. 23:01

Zašto niste pitali novopočenog vladiku koliko ima ukupno monaha i monahinja u manastirima da bi smo ga bolje razumeli, a ako neko zna neka objavi. STOP EKUMENIZMU.

serb

23.11.2010. 11:45

@vernik - Dostojan,dostojan, dostojan Brutus. Tako su Rimljani skandirali Brutu.

¨Dragan

22.11.2010. 23:40

Svaka cast za nasu crkvu kad je dosla dotle da joj Albanski specijalci spasavaju manastire od njenih vladika,takva crkva ne treba Srbima,barem ne onima sa Kosova.Mi znamo koliko se vladika Artemije borio za nas narod i njegov opstanak na Kosovu i ne verujemo Vasim lazima da je on otpadnik,Vi ste otpadnici,jer se bavite propovedanjem politike a ne Hriscanstva.fariseji jos jednom razapinju Hrista toboze u ime pravde,ali poslednja rec ce ipak biti Hristova.Amin!

laki

22.11.2010. 23:47

Zar rec puc postoji i u crkvi.Kazu mi smo jednaki medju jednakima.Ili je to samo prazna fraza za...Mozda bi crkveni vrh trebao da se bavi vise drugim stvarima osim politike i ekonomije(NOVCA°)

Boro Manjaca

23.11.2010. 00:02

Nije istina da EULEKS ne priznaje nezavisnost Kosova i da radi po mandatu misije UN. Da je tako onda nitko nebi srbima ukinuo telefone i nametnuo stvari koje nisu u rezoluciji UN.Eulex je tamo da sprovede plan Mati Ahtisarija i da sacuva nezavisnost Kosova a nasa gospoda iz crkve i iz vlade su saglasni sa svim sto se dole desava. Artemije je izbacen sa Kosova od strane KPSa a to sto u KPS rade i neki srbi nema vezae sa Srbijom.

neko

23.11.2010. 12:17

@Boro Manjaca - I ja sam to htela da napisem ali procitah vas komentar pa sam samo htela da jos jednom potvrdim tu pricu i da Teodosiju porucim da nas Vladika ima i imace jako veliku podrsku Srba sa Kosova i Metohije.

Miso P.

23.11.2010. 00:40

Dali sada Teodosije misli da je on stvarno Vladika. Ponasate se na sabory isto kao za vreme Tita u KPJ. Vladika Artemije je i dalje ono sto je bio, Vi mu to nemozete uzeti i nikako isbrisati. 50 godina svoga zivota poklonijop je svojoj Crkvi, svome narodu svojoj drzavi. Ne, verujte mi da mu vi to nemozete uzeti. Vi ga i dalje mozete blatiti i pokusavati da sa danasnjom vlascu osudite i zatvorite. Verujte mi da nisam sam, ali od sada neidem u crkvu. Zbogom. Ziveo nam vladika Artemije.

Стан

23.11.2010. 01:47

Почели сте се понашати не као црквени сабор већ као римска инквизиција . Зашто вам се само толико журило да смијените Артемија а да му нисте доказали кривицу ? Да би затим брже боље Теодосије изабран на мјесто владике и то акламацијом...

zec

23.11.2010. 04:46

Narod je za pravdu, Tadic i zapadna vlada koja sjedi u Beogradu moraju pod svaku cjenu da puste Kosovo u ruke Siptarima, a to vladika Artemije nije htio da dozvoli i zato je smaknut, tesko onoj naciji koju crkva prodaje.Zasto Tadic i njegova petriotska vlada ne otkriju gdje je Cika Draze grob???Srbine probudi se.

Зорица

23.11.2010. 05:05

Time što se crkva obratila kosovskoj policiji priznala je nezavisnost Kosova.

Vernik sa dilemom

23.11.2010. 08:37

U celom ovom interviju za oko mi zapade jedna rečenica, tvrdnja: "Sabor je pretvoren u crkveni sud, na predlog Patrijarha". Logički, kao zdravo razumskom biću, nametnulo se pitanje: kakav je to sud, kad se na njemu ne može čuti reč optuženika, kad on čak nije ni fizički prisutan...o ostalim pitanjima, moralnosti onih koji sude u odsustvu, ne bih, iz poštovanja prema našoj svetoj Crkvi.Hvala.

Đoka

23.11.2010. 14:37

@Vernik sa dilemom - @ Vernik sa dilemom. Ne može pravoslavni vernik da bude u dilemi.To je sud Inkvizicije.

Pavle

23.11.2010. 08:47

Preosvećeni vladiko Artemije i Ekumenisti znaju da niste pokušali puč.Zato uporno ubeđuju vernike i narod Pravoslavni.

Ana

23.11.2010. 10:01

Stidi se Teodosije! Kako Vas sve u crkvi nije sramota! Pa on je čovek nije drvo, sram vas bilo! Vi ste se odavno odvojili od naroda. U crkvi ima trgovaca, zidara, masona i p....

Vuk

23.11.2010. 10:04

Evo sada jedno pitanje za Teodosija.Odnosi snaga u svetu se svakim danom ubrazano menjaju.Amerika je na izdisaju.Evropa samo sto nije potonula.Kriza u Portugaliji i Spaniji ce je sasvim je sigurno ,o tome se sve vise govori,potpuno slomiti.Uskoro cemo se sigurno vratiti na Kosovo i Metohiju.To je pitanje jako bliske buducnosti.Vreme se ubrzava.Kako tada vidite vas zivot sa Srbima, vi gospodine Teodosije,Rada Trajkovic i ovi Srbi iz Albanske policije???Zasto radite to sto nema buducnost???

Vladimir Popovic

23.11.2010. 11:18

teodosije šibalić - NEDOSTOJAN!!Vladika Artemije - DOSTOJAN, AKSIOS!!

nikola

23.11.2010. 13:41

treba da se pomolimo Bogu da nam vrati mir. I taj Artemije je ipak covek, sa svim svojim slabostima. Svaki pravi hriscanin molice Boga da mu vrati razum i trazice oprostaj od brace. Tako je Hristos ucio i to je jedini put. ako tako budemo radili mozemo se nadati nekoj buducnosti.

Pavle

23.11.2010. 14:32

Ekumenisti su izvršili puč.Pravoslavni vernici moraju početi da se krste kao vladika Amfilohije. Ko tako ne zna mora pogledati snimak da nauči.

good_ol_rebel

23.11.2010. 16:42

Kako se ono kaže: „Kad se "bratske" ruke slože“. Bilo bi zanimljivo čuti komentar „reformisanog“ vrha SPC i njenog portparola vladike Irineja (kao i vladajućeg BG režima) na ovu agencijsku vest: >>>Besim Hoti: "SPC zvala KPS da izbacuje Artemija"; 23. novembar 2010 - Srpske crkvene vlasti su, po pitanju bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija, tražile pomoć instutucija policije - i države Srbije i samoproglašenog nezavisnog Kosova i međunarodnih mirovnih snaga na Kosmetu.

good_ol_rebel

23.11.2010. 16:43

U regionalnoj Kosovskoj policijskoj službi tvrde da je akcija izvedena na osnovu naredbe Euleks tužilaštva da se raščinjeni vladika Artemije i njegovi sledbenici "izbace iz Dubokog potoka“. Portparol KPS-a besim Hoti rekao je da ta policijska služba "nije reagovala sve do momenta dok nije dobila službeni zahtev predstavnika SPC na Kosmetu za asistenciju, zbog ilegalne okupacije objekata“.

good_ol_rebel

23.11.2010. 17:41

Akciju su, prema Hotijevim rečima, izveli policajci iz lokalnih stanica u Zubinom Potoku, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, uz asistenciju specijalnih jedinica Euleksa, koje se, kako je kazao, nisu „mešale“. Bajram Redžepi, ministar unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova pod čijom je ingerencijom KPS, rekao je da nije detaljno upoznat sa akcijom oko Artemijeve deportacije sa Kosmeta, u kojoj su pripadnici KPS bili u komandnom lancu Euleksa i radili su ono što je od njih zahtevano.

good_ol_rebel

23.11.2010. 17:42

>>>S druge strane, srpski ministar unutrašnih poslova Ivica Dačić, koji je po pozivu Sinoda u petak 19. novembra popodne dolazio u Patrijaršiju u Beogradu, izjavio je da je srpska policija „uradila svoj deo posla“. "MUP je od SPC dobio krivičnu prijavu i zahtev za zaštitu njihovih objekata svuda gde je to u domenu našeg ministarstva. Obavili smo takvu vrstu zaštite", objasnio je Dačić.>>>

good_ol_rebel

23.11.2010. 17:46

>>> Prema njegovim rečima, - "Pojedinci iz okruženja bivšeg vladike uhapšeni su i zadržani u policijskom pritvoru, a MUP je krivičnu prijavu protiv raščinjenog vladike Artemija prosledio tužilaštvu". >>> Zaist veoma dobar primer "međudržavne" saradnje dve susede zemlje "neovisne" Srbije i "neovisnog" Kosova, a na ogromnu "radost" naših "prijatelja" iz "međunarodne" američke, EU & NATO "zajednice". Sve za "jevropu", "jevropa" nizašto. Vladika Artemije, DOSTOJAN JEST!

Radisa

23.11.2010. 21:05

Treba se malo protresti i među popovima mnogo im je dato a to ne zaslužuju.Nije narod radi popova no su popovi za rad naroda! Protrebiti i sve prozapadno obrijati i zabraniti im da priđu na kilometar crkvi

Maja

23.11.2010. 22:12

Meni samo nesto jos uvek nije jasno kako se ono zove ovaj novi patrijarh da li Irinej ili Boris?.Moze li neko da mi odgovori na ovo pitanje "jer me jako interesuje i zbog toga ne spavam vec nocima.?"

djigi

12.04.2011. 12:48

Vidi, vidi. E sad treba Makedonska Pravoslavna Crkva da primi Artemija kao svog vladiku i da osnuje svoju crkvu na Kosovu i u Srbiji isto kao sto je SPC primila rascinjenog makedonskog vladike Jovana i pokusala da napravi paralelnu crkvu u Makedoniji. Kako kaze ona stara... Ko drugome zlo misli, sam u nju pada!