Tužilac još “meri“ Cecu

N. B.

22. 11. 2010. u 20:17

Neizvesno pokretanje optužnice protiv Svetlane Ražnatović zbog prodaje fudbalera Obilića

OPTUŽNICA protiv Svetlane Ražnatović mogla bi uskoro da bude podignuta u Višem tužilaštvu i prosleđena nadležnom sudu. Prema nezvaničnim informacijama, još pre dva meseca nadležni u tužilaštvu su napravili njen nacrt, tačnije na papir su stavili sve ono što bi trebalo da se nađe u konačnoj verziji ovog akta. Međutim, do sada ona nije podignuta, jer se, kako nam je rečeno, još radi na ovom predmetu.

- Istraga protiv Svetlane Ražnatović je dugo trajala i kad je tužilaštvo poslednji put tražilo proširenje, rečeno je da je to poslednji korak koji će zahtevati - rekao je u ponedeljak za „Novosti“ Tomo Zorić, portparol Republičkog tužilaštva. - Spisi predmeta se i dalje nalaze u Višem tužilaštvu i još se razmatraju. Kad tužilaštvo bude razmotrilo sve što je potrebno, doneće odluku. To znači da će, ukoliko na osnovu dosadašnje istrage postoje dokazi, tužilaštvo protiv Ražnatovićeve podići optužnicu, u suprotnom će se odustati od daljeg gonjenja.

SEDAM GODINA ISTRAGE
ZA nešto više od sedam godina koliko je trajala istraga, tužilaštvo je dva puta tražilo proširenje istrage i pet puta njenu dopunu. Saslušano je tridesetak svedoka. Po hapšenju, Ražnatovićeva je u pritvoru Centralnog zatvora provela četiri meseca.

Maratonski postupak protiv popularne pevačice otpočeo je u martu 2003. godine, kad je uhapšena tokom akcije „Sablja“. U početku je bila osumnjičena da je pružila sklonište beguncima iz „zemunskog klana“, ali su ubrzo te optužbe pale u vodu. Istraga je ubrzo prebačena na zloupotrebu službenog položaja dok je bila na čelu Obilića, kao i za nezakonito držanje oružja, i to 11 pištolja, koji su pronađeni u njenoj vili u Ulici Ljutice Bogdana. Tužilaštvo je za pomaganje u zloupotrebi položaja osumnjičilo Ražnatovićkinu sestru Lidiju Ocokoljić.

Sve navodne zloupotrebe vezane su za transfere 15 igrača fudbalera Obilića. Tužilaštvo u zahtevu za sprovođenje istrage tvrdi da je Ražnatovićeva malverzacijama protivpravno stekla 22,5 miliona maraka i 480.000 američkih dolara i to u periodu od 1998. do marta 2003. godine. Za većinu fudbalera čiji su trasferi sporni u poslovnim knjigama prikazano je da su otišli bez obeštećenja klubu, dok je za ostatak prikazano da su prodati za mnogo manje novca nego što je bila njihova stvarna cena.

Tako je obeštećenje za Nikolu Lazetića, koji je prešao u turski Fenerbahče bilo šest miliona maraka, ali su samo dva završila na računu Obilića. Od prodaje Dragana Šarca, bečkoj Austriji, Ražnatovićeva je, navodno, prisvojila 900.000 maraka, a sto hiljada manje od prodaje Miroslava Savića grčkom Arisu. Odlaskom Ivana Vukomanovića u francuski Bordo, tvrdi se da je inkasirala 3,3 miliona maraka. Pored ovih, sporni su transferi fudbalera Nebojše Jelenkovića i Marjana Živkovića u bugarski Liteks, za koje je utvrđena uplata od 255.645 evra. Pod znakom pitanja je i odlazak Milana Obradovića u moskovsku Lokomotivu, koji je koštao oko tri miliona maraka.

Novac od transfera, kako se tvrdi završavao je na privatnim računima Svetlanine sestre Lidije. Ona ih je, kako se navodi, otvorila u Rajfajzen banci u Segedinu i Popularbanci na Kipru. Lidija je, kako se dalje navodi, pare podizala i predavala ih sestri.

Tokom vođenja istrage u Viši sud je stigla obimna dokumentacija iz inostranstva vezana za sporne transfere. Potrebni papiri stigli su iz Rusije, Bugarske, Turske, Austrije, Francuske, a poslednji, u decembru prošle godine iz Grčke. Pored toga prikupljena je i dokumentacija iz Fudbalskog saveza Srbije i Beograda, kao i originalni ugovori koje su potpisivali igrači prilikom prelaska iz Obilića u inostrane klubove.

Sredinom februara tužilaštvo je zatražilo da se analizira već obavljeno knjigovodstveno veštačenje dokumentacije koja je stigla iz inostranstva. Smatrali su da je analiza neophodna da bi se pribavilo stručno mišljenje o svemu što je prikupljeno o transferima fudbalera. Konačno, pet meseci kasnije, predmet je treći put vraćen u tužilaštvo na odluku o podizanju optužnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Draskovic

23.11.2010. 12:54

@Snezana Fagfre - Zbog takvih kao sto je ona i njen pokojni muz, ova Srbija je najzaostalija zemlja na Balkanu. Da ima zakona i reda, sad bi bila u zatvoru, i ona i njena sestra koja joj je u tome pomagala.

stari basista

22.11.2010. 23:08

Vestacki nokti, vestacke trepavice, vestacke usne, vestacke grudi, vestacka (cesto) boja kose, vestacka muzika, vestacka ekonomija.. . .

Tijana

22.11.2010. 23:42

Ajmo, gospodo iz vlasti! Hajde da se bavimo Cecom ! Dosta sa "zamazivanjem" ociju! Ili je optuzite ili joj se skinite! Dosta sa tiranijom koju sprovodite!

latinogirl

22.11.2010. 23:50

bas mi je drago zbog ovoga, nadam se da ce podici optznicu, by the way, upsput, nije i trebala da izlazi iz zatvora dok je boravila, ali ko zna sta nosi bliska budusnost, !!

Svetozar

23.11.2010. 00:18

Pa ne moze to tako brzo da se resi, ali na kraju sve ce to pasti u vodu, jer gde burgija nece da vrti para oce. Tako je to od kada je sveta i veka.

pmk

23.11.2010. 09:53

Prst na celo... pa da je prisvojila 22 miliona maraka, 11 miliona E, sigurno ne bi bila u Srbiji. Sa tim novcem mozes da zivis normalno u bilo kod delu sveta i da te briga.

Sladjana

23.11.2010. 13:05

Nema dovoljno dokaza za optuženje, tako da očekujem da se predmet vrati sudu još malo na dopunu istrage , do zastarevanja mislim, a dotle ćemo mi ovde da komentarišemo i čudimo se... Možda i zakon promene, jer ga menjaju prema ličnostima! To je nama naša demokratija dala, a da, umalo da zaboravim, i uspešna reforma pravosuđa!

Krojac poslusnik

23.11.2010. 14:38

Ako tuzilac meri dok se ne zavrsi reforma pravosudja,proces ce zapoceti sa prvim penzionim cekom omrsavele nam Cecike.Osim toga dok koferce ne da zeleno svetlo nista od sudjenja.Mada ce sam proces pogodovati vlasti jer cemo time dobiti jos jednu FARMU,sto znaci eto jos novih radnih mesta...

alma

23.11.2010. 15:56

Ceco ,, volim te najvise na svijetu. Niko ti nije ni do koljena i nedaj da te slome.Niko ti nije ravan ,, preljepa si , divna si.... Jedva cekam novi CD,,, pa da opet dodzemo na Usce,,, da svima dokazemo ko je zvijezda nad zvijezdama.Puno te volim... ALMA ( njemacka )

Mandalay

23.11.2010. 16:46

O njoj vecaju da li da ide u mardelju,bila je tamo zna kako je,pa joj sad nece biti tako strano da ode opet.Video sam komentar gde je rekao da je digla toliku lovu ne bi bila ovde,pa ona je ovde jer ne mora da pravda odakle joj tolika lova.

Majče

23.11.2010. 17:29

Clan 37.U javnom glasilu niko se ne sme oznaciti uciniocem kakvog kaznjivog dela, odnosno oglasiti krivim ili odgovornim pre pravnosnazne odluke suda ili drugog nadleznog organa.ZAKON O INFORMISANJUPozzzz

Lala

23.11.2010. 19:09

Tuzilastvo i sud...!Da je sirotinja u pitanju vec bi odlezao ili skoro odlezao kaznu !Pravna drzava ? Drzava lopova od samog vrha ,koja ne postuje NIKAKAV zakon ! Ali zato GAZI sirotinju !!!!!

Marjanov Glisa

23.11.2010. 20:11

Ceco nebrini! Sve ce to Daca da resi kad ti dodje na krsnu slavu,jos ce tvoj predmet da se vrati par puta u tuzilastvo, a ovi nemaju m.......a da podignu optuznicu!!!!!!

Milica

23.11.2010. 20:23

Pozivajući se na Član 37. Zakona o informisanju, u ovom trenutku hiljade Cecinih fanova pišu protestne note protiv televizije B92, koja Cecu, bez optužbe, krivice i suđenja, proglašava optuženom, krivom i osuđenom. Sve pritužbe bit će upućene Republičkoj Radiodifuznoj agenciji. Ukoliko nadležni ne opomenu televiziju B92, hiljade Cecinih fanova organizirat će mirne proteste ispred objekta pomenute televizije, i to u što kraćem roku.