Vlast našla džokere za budžet

S. S. R.

22. 11. 2010. u 20:56

Mađari još vagaju hoće li glasati za rebalans. Koalicija u raspravu ulazi mirne glave, jer u pomoć će priteći nezavisni poslanici

VLAST u skupštinsku raspravu o rebalansu budžeta ulazi ”mirne glave”, jer su glasovi partija vladajuće koalicije osim predstavnika Mađara, koji još ”vagaju” - osigurani. Čak i da izostane podrška SVM računici koja prikazuje manjak od 120 milijardi dinara, ”vladari” će se osloniti na rezervne igrače - nezavisne poslanike Vladana Batića i Jovana Damjanovića.

SKUPE KAZNE TEŠKO je poverovati da će stranka Mađara ponovo imati hrabrosti da uskrati podršku vladajućoj koaliciji jer je prošle godine za istu neposlušnost bila kažnjena izbacivanjem iz vlasti u Subotici. Nije se završilo samo na tome. Oko podrške vlasti ubrzo su se posvađali i sami Mađari unutar SVM, pa je iz nje isključen Jožef Kasa.

- Dobro ćemo pročešljati predlog i videti kako ćemo glasati - kaže nam poslanik SVM Balint Pastor.

Nezvanično, Mađari smatraju da je rebalans katastrofalan i da Vojvodina opet nije dobila sedam odsto od ukupnog budžeta, što joj po ustavu pripada. Ipak, bliži su odluci da se ovoga puta ”ne zameraju” partnerima, jer će rebalans važiti samo mesec dana dok ne bude donet budžet za narednu godinu. Tada verovatno, neće, popustiti.

Kada se deli državni novac zamerke, gotovo po pravilu, ima i LSV. Imaju ih i sada, ali će, ipak, glasati za. Njih tišti to što postoje različite računice kojima se obračunava sedam odsto iz budžeta.

- Dugoročno rešenje je donošenje zakona o finansiranju pokrajine i akta o imovini - kaže za ”Novosti” Aleksandra Jerkov iz LSV. - Tako bi se rešile nesuglasice oko različitih računica i tačno bi se znalo šta kome pripada.

Bez ozbira na sve, Aleksandra Jerkov kaže da uskraćivanjem podrške budžetu neće rušiti vladu, jer to ne bi donelo boljitak.

Ostale stranke vlasti DS, G 17 plus i koalicija oko socijalista nemaju zamerke na podelu budžetskog kolača. Sve partije opozicije najavile su da će glasati protiv rebalansa koji pokazuje da država živi na kredit koji plaćaju građani.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Petar

23.11.2010. 07:30

Pa i ne cudi me ovaj naslov. Vlast se i ponasa tako prema ovom narodu - kao da igra poker. Povuce potez, pa ako dobije - dobije - ako ih "uhvate", a nece, jer je "krupije njihov covek" - frka. A da budem iskren, kako bi se iko i snasao pored ovako, kao valjkom zgazene privrede i poljoprivrede. A "male preduzetnike" kako nazivaju ljude koji pokusavaju da svojim radom ostvare osnovno pravo coveka - zivot, maltretiraju do zla boga i ocas im zatvaraju radnje. I otkuda onda da se puni budze?. Joker!

boki

23.11.2010. 11:58

Ne razumem. Jel to sto nece da glasa za budzet znaci da je opozicija je protiv isplacivanja penzija, pomoci Kraljevu, socijalnim slucajevima itd?