Novi put za Rašku

M. NIĆIFOROVIĆ - D. GAGRIČIĆ

22. 11. 2010. u 07:36

Predsednik Srbije posetio Novi Pazar, Sjenicu i Tutin. Pravo Bošnjaka na jezik i kulturu niko ne dovodi u pitanje

UČINIĆEMO sve da popravimo tešku situaciju u kojoj se nalazi Sandžak. Državni vrh je svestan da su neophodne investicije u infrastrukturu, kako bi ovaj kraj iskoristio potencijal koji poseduje.“

Ovu poruku uputio je u ponedeljak predsednik Republike Boris Tadić, tokom posete Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. On je najavio skori završetak obilaznice oko ovog grada, izgradnju autoputa preko Peštera, kao i više regionalnih i magistralnih puteva.

To će doprineti, kako je rekao, otvaranju novih pogona i zapošljavanju mladih ljudi.

- Činimo sve da, uprkos ekonomskoj krizi, pokrenemo stvari na bolje - kazao je Tadić. - Cilj nam je otvaranje novih fabrika, kao i da u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu oživimo tekstilna i druga postrojenja koja godinama ne rade. Razmišljamo i da u naredne tri godine izgradimo gasovod koji bi ovaj kraj povezao sa postojećom mrežom.

Tokom obilaska radova na obilaznici, Tadić je ukazao na to da se oko izgradnje autoputa pregovara sa turskom firmom „Koling“, ali i sa još nekoliko stranih firmi. Traži se najbolja finansijska konstrukcija za izgradnju ove saobraćajnice.

Tokom druge posete Novom Pazaru, za manje od pola godine, Tadić je ponovio da čini sve na poštovanju prava etničkih grupa. Zbog toga, kako je naglasio, pravo Bošnjaka na jezik i kulturu niko ne dovodi u pitanje.

- Lično ću brinuti da pravo svakog bude zaštićeno, bez obzira na nacionalnost ili veru, i da svi uživaju slobode koje im pripadaju - rekao je Tadić.

U pratnji ministara Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina, predsednik Tadić posetio je Petrovu crkvu. Vladika raško-prizrenski Teodosije upoznao ga je sa obnovom Đurđevih stupova i Sopoćana.

Tadićeva poseta Raškoj oblasti završena je posetom porodici Adema Avdovića u selu Rasno, 28 kilometara udaljenom od Sjenice. U devetočlanom domaćinstvu on je zamoljen da pomogne izgradnju puteva, ali i plasman tradicionalnih proizvoda ovog kraja - sira, mesa i jagnjadi.

Tadić je obišao i dom Miroslava i Stanice Rakočević u selu Buđevo, čiji je sin Zoran poginuo 1999. godine na Kosovu. Predsednik se interesovao za njihovo zdravlje, ali i kakvi su u školi Zoranovi sinovi četrnaestogodišnji Radoslav i dve godine mlađi Nemanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

dramar

22.11.2010. 13:41

Gospodine urednice, ovaj deo Republike Srbije zove se Raska oblast, sa Novim Pazarom kao centrom. Iz teksta ne vidim da je predsednik Tadic uportebio tursku odrednicu za Rasku oblast ali autor teksta (ili Urednik) jeste i to dvaput U naslovu i u poslednjoj recenici. Navija li to neko za odredjena politicka resenja na ovom prostoru!??? Gospodine Predsednice, u Raskoj oblasti zive srbi razlicitih verskih opredeljennja, Bosnjaka nema!

laki lazic

22.11.2010. 14:58

@dramar - Otisao da podrzi Teodosija? kakva je to koincidencija da je on na slikama uvek iz Teodosija? Na ovakav nacin uspeli smo da razgradimo sve pa i SPC.

Prijedor

22.11.2010. 14:54

dramar.Onda po tvom isto u Bosni zive Bosnjaci pravoslavne,katolicke i muslimanske vjeroispovijesti.Bistar si ko boza.

filipo

22.11.2010. 17:45

@Prijedor - A koliko ces naci "bosnjaka" pravoslavne veroispovesti u Bosni? Mislio si verovatno na Srbe. Hajde neka se jave ti tvoji da vidimo koliko ih ima.

Steva

22.11.2010. 14:58

Kaze se u tekstu da ce predsednik posetiti jednu srpsku i jednu bosnjacku porodicu. Kakva je to bosnjacka porodica u Raskopj oblasti. Jel su to izbeglice iz Bosne pa ih vi ovde nazivate bosnjacka porodica.

mišel

22.11.2010. 15:03

Predsednik Tadić po ko zna koji put samo obećava, ali ne priča šta je to konkretno uradio i koliko je obećanja ispunio?

king

22.11.2010. 15:20

Dramar, valjda ti je poznato da Raška ( grad ) ne pripada Sandžaku. Stoga, ni raška oblast po svom teritorijalnom sastavu nije isto što i Sandžak. Zbog čega ti ne odgovara Sandžak ( kao osmanlijski termin ), a odgovaraju ti Kalemegdan, Terazije, Dorćol, Karaburma i sl.Potrudi se malo da potisneš tu mržnju prema nečemu što nije srpsko. Pa, ne mogu svi ljudi na svijetu biti Srbi.

Boro Manjaca

22.11.2010. 16:47

Cudi me da je Tadic posetio Rasku bas sada kad je Teodosije postao vladika te oblasti. Bojim se da se ne desi regionalizacija.

Dragan Pavlovic

22.11.2010. 17:36

srpska drzava je stvorena na toj teritoriji i naziv raska je stariji od sandzaka, a posto je ovo srbija a ne turska onda se ta oblast zove raska oblast .sandaka je bilo po celom turskom carstvu pa sto da nezovemo madjarsku budimski sandzak. Elem potrebno je postovati sva prava svih manjina u srbiji i ona najmanja uz dokazano postovanje institucija ove nase kakave takve drzave,a ne da neki tamo muftija pljuje po njoj a da jos nije iza resetaka kao i doticni pres. opstine presevo SRAMOTA

filipo

22.11.2010. 17:41

Koja drzava, mislite na Tursku, Ameriku, Nemacku, tradicionalne "prijatelje" Francuze?

KURSADŽIJA

22.11.2010. 19:20

Neznam da li sam u pravu ali, posle ovako intezivnih aktivnosti na terenu, kako Tadića tako i ostalih značajnih političkih činilaca, u vazduhu osećam miris vanrednih izbora.. Posle Kraljeva, gde smo imali defile demokratskih velikana, prvo Tadića ( dva puta) preko Dinkića i Dačića, pa do Nenada Čanka, na redu je Raška oblast (a ne sandžak). Šta je sledeće? Vanredni izbori:

strasilo

23.11.2010. 10:33

Ja njih smatram Srbima muslimanske veroispovesti,oni sa Bosnjacima iz Bosne nemaju nista, ocekujemo da se osecaju ne diskrimirani, a ne prihvatamo ih kao nas narod druge vere, vec ih nazivamo Bosnjacima(sto je za mene jedan narod koji zivi u Bosni,znaci druga zemlja),sama istorija govori o tome da oni ne poticu iz Bosne!!

ibrakadabra

23.11.2010. 14:52

Posto nas u SANDZAKU smatrate "SRBIMA" muslimanske veroispovesti zasto onda pravoslavce u bosni ne gledate kao BOSANCE koji sve jesu ali iz srbije nisu! To je najveci problem u srbiji,jer nepostoji volja da se pogleda istini u oci a da je vise istine i posatovanja prema drugom osecali bi se i mi u SANDZAKU pripadnicima ove drzave ali dok je god mrznje,diskriminacije nece biti ljubavi prema ovoj drzavi!

filipo

23.11.2010. 22:21

@ibrakadabra - ibra Vratimo se u doba uoci II sv. rata, pre pokolja Srba, rasterivanja, pre Titovog "vlaka bez voznog reda" i pogledaj na kartu bivse Jugoslavije, sta vidis?Kakve procente?Kolika ti je sansa da nisi srpskog porekla? Dali mozes da pogledas ovoj istini u oci i da shvatis nase stanoviste s obzirom da je islam mladji na Balkanu. Ovo nema veze sa diskriminacijom nego sa obicnom jednostavnom logikom.

kalimero

23.11.2010. 15:56

Nisam nacionalista -ali mi ovo smesno !Kad videh naslov pomislih da se otvara treci put izmedju raske i novogpazarPOREDI TE SAMI :reci pisca ovih redova novi put za RASKUTadic kaze ucinicemo sve da popravimo situaciju u kojoj se nalazi SANDZAK !DALI TREBA KOMENTAR