Dodik: Evropa nas je prevarila

Dubravka VUJANOVIĆ

21. 11. 2010. u 20:58

Додик: Европа нас је преварила
Milorad Dodik, predsednik RS: Očekujem da pritisci budu nešto suptilniji. U Bosni se nikad neće pevati jednim glasom. Svet će se umoriti od spajanja nespojivog

Sa pozicije apsolutnog pobednika, Milorad Dodik seda u fotelju predsednika. Dok se seli iz ekskluzivnih Vladinih prostorija u daleko skromnije predsedničke, mori ga ista briga: gde će sad da udare. To što je ceo diplomatski svet aplaudirao dok je polagao zakletvu, nije ga relaksiralo. Pritiske, kaže, već nazire. A i ne zna kako bi moglo biti drugačije. Niti kako bi se navikao na život bez njih. Čudno zatišje, koje ovih dana vlada Srpskom, ne menja ništa. Pa ni njegove ciljeve. Ni političke, ni životne. Što je kod njega isto. Srpska je, tvrdi, njegov život. A gde je život, tu je i njegova odbrana. Od koje, poručuje, nije spreman da ustukne.

U svom prvom predsedničkom intervjuu, dan uoči saopštavanja sastava nove vlade, kaže da neće napustiti čvrste pozicije zbog kojih su mu već pretili ne zaboravljajući nijedan ”metak” iz tog arsenala: od smene, do stavljanja na crne liste. Odoleo je svemu. A ”naredan” je, ne krije, i svemu što ga čeka.

* Hoće li Dodik predsednik biti mekši od Dodika premijera?

- Nisam spreman da se menjam. Autonomiju i samoodrživost koju smo stvorili nećemo podrediti ničemu, pa ni evropskim zahtevima. Za nas samo mir nema alternativu. Srpska neće biti problem ni u čemu. Ali, neka zaborave svi koji su to namerili da će moći Srpskom da potkusuruju svoje odnose sa muslimanima u svetu. Srbi, ovakvi kakvi jesu, koji podmeću leđa i gde ne bi trebalo, ostaju Srbi. Ne želimo da budemo poniženi, ni kad nam nude naizgled lepa obećanja. Za neka daleka, daleka vremena.

* Na kojim ”frontovima” očekujete glavne udare odmah po preuzimanju uloge predsednika?

- Da će se pritisci nastaviti, ni najmanje ne sumnjam. Ali, očekujem da oni budu donekle suptilniji. Napokon, međunarodnoj zajednici je postalo jasno da ne mogu da joj prođu metodi agresivne politike koju je dosad primenjivala. A pošto joj je i dalje stalo da ostvari svoje ciljeve, pokušaće to nešto drugačijim nastupom.

* Jeste li tu ”suptilnost” osetili već na dan vaše inauguracije, kada je desetina stranih ambasadora, neočekivano, zauzela mesta u prvim redovima?

- Moram priznati da je to bilo neuobičajeno. Lično sam to naprasno interesovanje razumeo kao njihovo konačno saznanje da se u BiH ništa ne može uraditi bez aktivnog učešća RS. Ipak se ovde godinama dolazilo samo da bi se nešto naredilo ili neko smenio. Sad je jasno da to više nije moguće.

* Zašto mislite da je to baš sad postalo jasno?

- Zato što smo prethodnih godina pokazali da tako ne može. Zahvalan sam im što su bili tu. Pa i ponosan. Poručili su da žele dijalog, da treba da se krećemo ka Evropi. Ali, iz toga ne treba izvlačiti velike zaključke.

* Da li je to bio pokušaj da se Dodik odobrovolji i može li se to dogoditi?

- Politika nije nadgornjavanje u čvrstom stavu. Ali, u konzistentnom stavu - da. Ako drugi imaju stav o nama, valjda imamo i mi pravo na stav o sebi. On nije ni anticivilizacijski, niti protiv opštih vrednosti. Ovde je u pitanju borba za očuvanje jednog kolektiviteta, koji se godinama nastoji srušiti zarad jačanja drugog - islamskog. To je ono što nećemo dopustiti i ne postoji dovoljno dobar razlog da odustanemo.

* Vi i dalje verujete da će se odustati od koncepta u koji je uloženo toliko truda i novca - jedinstvene Bosne...

- Valjda će jednom da se umore, da shvate da spajaju nespojivo. Ne mogu da grade ”nacionalnu državu Bosnu i Hercegovinu” ne uvažavajući srpski i hrvatski narod. Uveren sam da taj projekat, posle svih ovih godina, konačno doživljava propast. Ta priča je mogla da opstaje dve-tri godine. Ali, upravo je obeležena 15. godišnjica Dejtonskog sporazuma, jasno je da pokušaj nije uspeo. Ne može da se gradi Bosna sa jednim glasom, a da taj glas bude samo Sarajevo. Bosna je nepovratno podeljena zemlja.

* Upravo je godišnjica ”Dejtona”, koji niko ne slavi, prilika da se podvuče crta - Bosna se vrti u začaranom krugu: nudi joj se Evropa, a sprečava se njen izlazak iz zone protektorata, što je uslov?

- Sada odjednom ukidanje OHR nije uslov za EU. Kome sad da verujemo kad nas ovako bezočno varaju? Šta je istina ako su jedno pričali pre šest meseci a sada pričaju drugo? Jedna od te dve tvrdnje je bila laž, neka kažu koja. I zašto im je neugodno što smo ih uhvatili u laži? Zašto da ćutimo? Zašto da ne kažemo da su nas slagali da BiH ne može da aplicira sve dok postoji OHR, a sada im OHR više nije problem? Samo da bi se dodvorili muslimanskoj strukturi u Sarajevu!

* Je li pristojno da jedan predsednik tako govori o Evropi?

- Da, pristojno je. Zato što se radi o mom životu. O životu Republike Srpske. I zato što se radi o goloj laži i red je da im to neko kaže.

BAKIR NASTAVLJA
POLITIKU ALIJE
* Verujete li onima koji se kunu u dobre namere Bakira Izetbegovića, koji je zamenio ratobornog Silajdžića?
- Nije Silajdžić jedini problem. Svi su se oni, bili liberali, komunisti, ili nacionalisti, potajno divili Silajdžiću. Delili su s njim bazične stavove. Zavideli mu što nisu stigli oni da budu ti koji će ih promovisati. Ne počinje istorija od juče. Samo pre godinu dana Amerikanci su učinili sve da Bakir Izetbegović ne bude izabran za lidera SDA. Sad odjednom čujemo da je Bakir Izetbegović neko novo, umiveno, demokratsko lice. Kao da on ne živi u stanu gde se nalazi ”Islamska deklaracija” njegovog oca. I kao da nije rekao jasno da će nastaviti politiku svog oca i da nema nikakvu drugu politiku. Dakle, ostavite malo vremena Bakiru Izetbegoviću.

* Očigledno je da je ta Evropa navikla na to da svi pristaju na njene eksperimente jer veruju da je njena ”šargarepa” toliko privlačna da ju je teško odbiti, po cenu bilo čega...

- Mi nećemo da budemo eksperiment. Uzalud im nada da ćemo im ikad više išta verovati. Naravno da su veliki! Naravno da su jaki! Naravno da bez njih ne mogu da se urade mnoge stvari. Ali, postoji i neko dostojanstvo. Već sada je jasno da će biti mnogo problema, jer nisu navikli na ljude sa stavom. Priznajem da sam čak i ja jedno vreme bio zaluđen tom pričom o brzim evrointegracijama. Od te pozicije postao sam klasični evroskeptik. Posle ovih laži, taj evroskepticizam biće samo još izraženiji.

* Hoće li činjenica da ste izabrani neposredno, voljom 54 odsto građana Srpske, promeniti nešto u odnosu prema vama?

- Ne očekujem. Ne poštuju oni ni narod...

* Moć će, ipak, da se preseli sa Miloradom Dodikom. Da li će vam ustavne nadležnosti dozvoliti da, sa mesta predsednika, nastupate borbeno kao do sada?

- Uloga predsednika je da još i više brani pozicije Republike Srpske.

* Kako ćete se ubuduće odnositi prema Sarajevu, prema Bosni koju baš i ne volite?

- Nije tajna da nisam fan BiH. Ovde sam iz političkog racija, zato što postoje međunarodni ugovori. A ti ugovori su već devastirali svaku mogućnost da zavolim Bosnu. Kako da zavolim nešto što je isključivo u funkciji ponižavanja naroda koji predstavljam i slamanja Republike Srpske, koju volim. Sav angažman nadogradnje ”Dejtona” bio je uperen na to da se Srpskoj nanese zlo. Iz tog ugovora je uzimano samo ono što je išlo naruku Sarajevu, a na štetu Banjaluke. Ali, pitanje državnog uređenja nije stvar emocija. Tu smo duboko podeljeni. Jedino ne razumem zašto je samo ovde to problem, ako znamo da svuda u svetu postoje takve polarizacije. Negde manje, negde više. Srbe ne možete naterati na ljubav prema Bosni. Nekada je postojala hemija koja nas je spajala. Ali, hemija ne znači samo spajanje! Može biti i rastvaranje.

* U kom bi momentu taj ”hemijski proces” mogao da prođe? Kad bi taj veliki svet mogao da prizna da ovako više ne ide i da pusti da svako ide svojim putem?

- Briga svet za nas. Pustio bi nas svet da ne postoje neki faktori koji se petljaju u unutrašnje uređenje BiH. Oni ni 15 godina posle rata ne daju Bosni da napravi civilizacijski dogovor o razlazu. Da bude jasno: ”dejtonsku Bosnu” ne sporimo. Ali, ona podrazumeva dva entiteta, tri naroda. Svaku drugu Bosnu odbijamo. Pa i ovu koja je nastala razgradnjom tog ugovora.

NE DAMO DOSTOJANSTVO

* Ne samo da institucija visokog predstavnika neće biti ukinuta, niti joj umanjene nadležnosti, nego se ide ka njenom jačanju, nadogradnji. Sad je u igri predstavnik EU, pominje se Milan Kučan, kao njen reprezent...

- Ta institucija je postala monstrum. Pogotovo je to postala zahvaljujući delu Pedija Ešdauna. On je priznao da je došao u Bosnu ne da sprovede ”Dejton” nego da ga razgradi. On je, dakle, učinio krivično delo. On je lopov, koji nas je prevario. Ne samo nas nego i međunarodnu zajednicu, koja ga je poslala da radi suprotno onom što je radio. Taj šićardžija je od muslimana dobio nekoliko miliona evra za to što je uradio. I svima nam se nasmejao u lice. Sada je svejedno ko konkretno predstavlja OHR i iz kojeg centra. Ovde je ključno hoćete li pristati da se vama upravlja, ili nećete. Problem nastaje kad ne pristanete. A mi ne pristajemo. Većini u međunarodnoj zajednici jasno je da je to vreme prošlo. Ne verujem više u dobre namere stranog faktora. Ali, on je nezaobilazan. Sami ne možemo da ga isteramo. Moramo da ga prihvatimo kao realnost. Ponosan sam, ipak, što smo u svemu tome sačuvali dostojanstvo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

Sallahudin

21.11.2010. 21:56

sanjati nije zabranjeno ali kad se probudis iz zimskog sna shvatis da je BOSNA I HERCEGOVINA medjunarodno priznata drzava !

Bobby

22.11.2010. 10:07

@Sallahudin - Bila je i Jugoslavija medjunarodno priznata, stavise mnogo priznatija od BiH.

gosa

21.11.2010. 22:30

Ma sta nas srbe Evropa nije prevarila,! Milorade, kao da ste jedini srbin koji to vidi, pored nas desetak miliona . Srbi use i u svoje kljuse, nema druge!

baco

21.11.2010. 22:37

Samo dosledno,i samo da nas postuju, postovat cemo i mi njih.U suprotnom ne znam sta mozemo izgubiti, osim golog zivota. A, mi Srbi naucismo i to. Pozdrav za Predsednika.

Srpski Prijdor - RS

21.11.2010. 23:40

Iako nisam simpatizer SNSD-a moram priznati da je nas presednik ovo lepo rekao i da se 98% drzavljana Rep. Srpske slaze sanjim. Nadam se samo da ce istaraji do konacnoga resenja a to je NEzavisnost nase voljene Republike Srpske! NEzavisnost i dalje sama ili sa Srbijom RS ima mnogo vecu perspektivu nego u ovome  "bosanskom loncu".

ШОНЕ

22.11.2010. 00:11

Додо , мајсторе чувај нам Републику Српску , знаш колико је српски народ пропатио кроз којекаве уније ма како се оне звале , а сада смо свој на своме и то несмемо да изгубимо !!! А следеће је уједињење са мајком Србијом.

Istogasi

22.11.2010. 01:52

EU ne laze i nikog nije prevarila, nego svoju politiku transformise radi ostvarenja ciljeva balkanskih naroda, a to je civilizacijska i jedinstvena Evropa. G-ne Dodik ne moze se napadati Pedi Esdaun tako sto ce te izjaviti da je ilegalno dobio milione dolara od nekoga u Bosni, a da za to nemate dokaza. Tako se moze napadati neko u kafani uz pice. Sa pozicije predsednika RS vi ne mozete dozvoliti sebi da iz vas kulja toliko sirovih ljudskih osecanja koja prilice nekome iz ruralnih sredina.

Mico

23.11.2010. 23:56

@Istogasi - U Reich radi jedino u interesu EU a nikako u interesu drugih drzava - nema nikakve razlike medju III reich i EU Reich - jedino sto su pre hteli sve na silu a sada sve na ekonomiju - Irska je primer poslednji! Iako Irska jos uvek moze da vraca dugove, i da se sama nosi sa krizom - naterali je da uzme kredite pod visokom kamatom a sve pod parolom da se spreci problem!Sta sve nece da napricaju da je EU humanitarna - Gospode - otvorite oci!

Staća - Srbin iz SLO

22.11.2010. 11:18

@per - Odgovor- Taji iz CG..Samo vi uživajte sa vašim večnim Milom,nemojte samo vi da brinete o nama..

Staća- Srbin iz SLO

22.11.2010. 11:21

@per - Samo vi Crnogorci uživajte sa vašim VEČNIM ...!!! Milom, nemojte samo vi da brinete za nas.

Sava

22.11.2010. 06:42

Slusajuci Gospodina Dodika,imam utisak da slusam veoma inteligentnog Politicara koji govori sto misli hiljade Ljudi.Poznato je da se u politici Istinaizbegava ili se kamuflira.Konflikt u Bosni jos postoji koji je baziran na Nacionalnoj Osnovi,sva tri Naroda.Ujedinjenje tih Faktora je za sada nemoguce,i ma ko to pokusa pravi fatalnu Gresku.Pritisci koji deluju Spoljasu kontraproduktivni,jer nemaju buducnost.

Tajo CG

22.11.2010. 06:55

Koje dostojanstvo? Sa penzijama od bijednih 170 maraka buhahahah!?!! Zamislja covjek da bude drugi Milo.Malo sjutra !

Kaodaje Vazno

22.11.2010. 07:16

Cini mi se da Dodik bolje razumije Zapad nego i jedan drugi nas politicar. Ne bih zelio da me pogresno neko shvati, nisam protiv Zapada a priori, mnogo toga vrijednog i za ugledanje ima na Zapadu. Na zalost, vec dvadeset godina Zapad ne nudi Srbima ama bas nista i Dodik na ponudjeno Nista odgovara logicno. Nemojte se iznenaditi ako se on jednog dana zaista okrene vise Zapadu. To ce znaciti da je Zapad poceo da nudi Srbima nesto sto je i u interesu Srba.

rade

22.11.2010. 14:34

@Kaodaje Vazno - Dodika niko ziv nece da pita niszasto,kao sto nije pitao ni Milosevica. Tamo gdje su ovakvi branili Srpstvo,tamo vise nema srba.pametnom dosta.

miro

22.11.2010. 09:10

Gospode boze podari srpskom narodu jos nekoliko ovakvih ljudi!! Samo napred Gospodine Predsjednice,narod je uz Vas!!

za

22.11.2010. 09:16

Bravo i svaka cast ako je i pola istina ti si ljudina ipo ,neuvlacis se nikom i imas svoje ja sto je rjetkost kod politicara na balkanu, ZIVIO...

Boki

22.11.2010. 12:29

Dodika za predsednika Srbije!Hoćemo da nam se vrati ponos,bez obzira na sve pritiske.Svakako živimo bedno,pa ako je tako onda je mnogo lakše kad imaš to što se zove ponos,dostojanstvo...Teško je živeti bez novca,a katastrofalno je živeti kada moraš da gledaš Čedu,Natašu K.,Farmu,Dinkića...Ej,Srbijo međ,pesmama,međ,šljivama...

srbin 100%

22.11.2010. 14:25

Uvjek će se naći čovjek od časti i znanja,pa mogu samo da pružim nasebičnu podršku predsjedniku.Medjuti kad zapad(tamo gdje sunce zalazi,nastupa tama i izlaze sile zla)shvati da nemože da nametne svoje ciljeve prelazi na upotrebu sile.Zato molim gospodina predsjednika da više obrati pažnju na svoju ličnu bezbjednost jer znamo da ne biraju sredstva da uklone takve ljude.S VJEROM U BOGA.

Herc89

22.11.2010. 14:52

Da u Srbiji postoji neki ovakav covjek sa jasnim stavom odavno nam Drina ne bi bila granica. Braco Srbi iz Srbije ugledajte se na nas sa druge strane Drine i jednom najzad recite svijetu dosta. Neka se jasno cuje nas glas i da nam vise ne namecu svakojake uslove sve u cilju nekih evrointegracija. Sacuvajmo ovo malo dostojanstva i ponosa sto nam je ostalo.

Boro Manjaca

22.11.2010. 16:57

OHR je samo farsa jer putem toga OHRa se mnogi propali zapadni politicari dobro uhlebe.Pogledajte samo kako ko dolazi na ta mesta u BiH. Sve sami gubitnici u vlastitim drzavama. Kad izgube izbore u svojoj zemlji jer nisu dobro radili za svoj narod onda ih neko proturi u OHR. E sad posto je Slovenija postala deo EU onda su njihovi ratni kadrovi dobili nova krila da udare po Srbima. Jelko Kacin je glavni izvestac za Srbiju a evo neko bi i nama u RS naturio Kucana.Ma nemojte ga pustiti nu posetu

Stojan

22.11.2010. 17:18

rade.Dodik ako ovako nastavi bosanski Srbi dozivece sudbinu hrvatskih Srba.Svaka cast na komentaru.

Sale

22.11.2010. 18:59

@Stojan - ne mogu bosanski Srbi doziveti tako nesto prvo sto su priznati ,a drugo sto nemaju dva lidera kao sto je bilo sa Marticem i Babicem i tece nije Srpsaka dve celine kao Krajina

seljak

22.11.2010. 18:10

Nisam procitao ceo text nego onako ofrlje.G-dine Dodik svaka cast vama nazalost mi ovamo u Srbiji nemamo ljude da tako nesto izjave na zalost mi imamo mikice iz kursadzija izvinite molim vas pa nemojte molim vas itd.Evo ispred mog nosa stiji mi text o toj evropi ko su glavne vodje i cime se ko bavi koliko meseci ko nije pojavio na radnom mestu, Naslov je EU Sluzbenici vodje bordela, rado bih vam poslao text ali nekako nemam adresu, pa ga dajte G. Tadicu da vidi gde vodi svoj narod, ovo je bruka.

Mica

22.11.2010. 19:35

Zivim u Americi od 1967 godine i naucijo sam mnogo toga od Amerikanacaoni uvek kazu:Uvek ocekuj najgore a ako nisi u pravu onda se zahvali Bogu,isto tako Amerikanci kazu uvek budi oprezan sa onima koji ti se pokazuju u lice kao najbolji prijatelji i naprave te da se osecas raspolozen i uspesanodmah iza toga dolazi iznenadjeni udarac koji nisi ocekivao,to je ceo zivot borba za opstanak u ovoj dzungli,u tome ja cestitam Srbima iz Bosne i Hercegovine koji su ostali kicma i snaga svih Srba u svet

baunti

25.11.2010. 17:29

@dada - Mozda je Dodik 100 godina u proslosti, ali su onda njegovi protivnici (muslimani i Hrvati) oko 500 godina u proslosti...

srdjanRS

28.11.2010. 01:03

Ja sam iz RS I kada mi neko kaze da zivim u bosni to je isto kao da je rekao da zivim u Jugoslaviji....Stvarno ne mozemo zajedno,nabolje je svako svome i mirna kuca!!!