ZA samo nekoliko dana uspeo je da promeni „Fejsbuk“ i članove najpopularnije društvene mreže na trenutak vrati u svet mašte i detinjstva. Nišlija Ivan Matejić (22), student medicine i basista benda „DOK7“, na „Fejsu“ je 16. novembra pokrenuo dvonedeljnu zanimljivu akciju „Promeni svoju sliku“.

Svi korisnici bili su pozvani da na kratko postanu junaci omiljenih crtanih filmova. Akcija menjanja u likove crtaća je poprimila globalne razmere, pa je posle nekoliko dana rekordan broj članova „Fejsbuka“, pre svega iz Srbije, promenio svoje fotose u profilu.

Međutim, kada se akcija bližila milionitom članu, njegov profil je - ukinut!

PRAVDA
Mnogi su bili razočarani neočekivanim prekidom akcije „Promeni svoju sliku“, pa je na „Fejsu“ ubrzo osvanula nova grupa „Pravda za Ivana Matejića“.- Bitno da se prave grupe za održavanje kojekakvih parada i gluposti, a nešto što je potpuno bezazleno i simpatično se gasi - jedan je od komentara na novoj grupi.

- Na ideju sam došao kada sam video da je jedan moj drug kao sliku profila stavio svog junaka crtanog filma - priča Ivan za „Novosti“, i sam iznenađen popularnošću njegove akcije. - Potom sam pozvao svoje prijatelje da učine isto i nastalo je - čudo! Do subote ujutru 125.000 „fejsovaca“ je promenilo svoje slike, a 730.000 je bilo na „čekanju“.

Tako su mnogi, zavaljujući Ivanovoj ideji, postali Nindža Kornjača, Transformersi ili Sunđer Bob. Oni stariji setili su se nostalgično Kalimera, Mikija Mausa, Duška Dugouška, Pere Kojota, Silvestera ili brzog Gonzalesa... Osobe ženskog pola su se „transformisale“ u Male sirene, Zvončice, Beti Bup... a čuveni „Fejsbuk“ je počeo da se pretvara u Diznilend.

Jedinstvena akcija trebalo je da traje do 30. novembra, a priključili su se i mnogi „fejsovci“ iz Nemačke, Poljske, Turske... Pretvaranje „Fejsbuka“ u Dizniled, inicirano iz Niša, sigurno bi bilo podržano i sa višemilionskim brojem fanova, da administracija ove društvene mreže u subotu nije ukinula njegov profil.

VRAĆEN OSMEH
 NA svom profilu bilo je ispisano mnogo pozitivnih komentara - ističe Matejić. - Jedan od „fejsovaca“ je ukazao da je nekoliko dana bio loše raspoložen. Kada je ubacio junaka crtaća umesto svoje slike, vratio mu se osmeh na lice, jer je počeo da gleda crtane filmove.

Pretpostavlja se da je neko Matejića i njegovu grupu prijavio kao „nedozvoljenu“ a da su u sedištu Fejsubuka, bez bilo kakve provere, odmah ugasili ovaj profil. Ivan kaže da se na ovoj društvenoj mreži profili automatski „banuju“ posle samo jedne jedine prijave. Administratorima „Fejsbuka“ je već napisao žalbu zbog ukidanja ali, kako veli, ne veruje da će ubrzo biti razmatrana.

A u međuvremenu, mnogima koji su promenili svoje fotose u slike junaka iz crtanih filmova, stigla je poruka upozorenja.

Ukazano im je da hitno uklone profilnu sliku sa likom iz crtaća, jer će navodno nemački hakeri da ulaze na profil i brišu te fotose. Međutim, bez obzira na ovakve pretnje, „fejsovci“ i dalje ne menjaju svoje profilne slike.

- Ajde, iz inata, da svi namerno stavimo sve animirane likove našeg detinjstva, što više da nas bude, pa nek izbrišu ceo Fejsbuk ako treba - pišu izrevoltirani članovi ove drušvene mreže.