Crkva i vernici slave Aranđelovdan

Tanjug

21. 11. 2010. u 08:06

Црква и верници славе Аранђеловдан
BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas slave Sabor svetog Arhangela Mihaila, praznik ustanovljen u prvim vekovima hrišćanske propovedi...
BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas slave Sabor svetog Arhangela Mihaila, praznik ustanovljen u prvim vekovima hrišćanske propovedi.
Praznik posvećen arhangelu Mihailu, predvodniku vojske anđela, bestelesnih sila dobra koje su učestvovale u stvaranju sveta u kome su prisutni kao branitelji čovečanstva od zla i palih anđela, jedna je od najčešćih krsnih slava pravoslavnih Srba.
Sveti arhangel Mihailo, prisutan ne samo u hrišćanstvu već i u svim religijama, obeležen je crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC. Prema predanju, arhistratig Mihailo, koji je sabrao vojsku anđela da bi se suprotstavili silama zla palog anđela Lucifera (Satanaila), uvršćen je u kalendar Hristove crkve u četvrtom veku, a SPC ga obeležava svake godine 21.
novembra.
Sveti arhangel Mihailo je najugledniji među bestelesnim silama i najbliži nebeskom prestolu i smatra se da je on spasio vojsku anđela od ponora palih Satanailovih anđela.
Ovaj praznik pravoslavni Srbi slave kao Aranđelovdan, a u narodu se veruje da je sveti arhangel "živi svetac" pa se u nekim krajevima na slavske obrede ne iznosi žito.
Prema učenju Crkve, prvi anđeo je od početka stvaranja sveta prisutan među ljudima kao "živa sila nebeska" i nije čovek koji se posvetio i ušao u red svetih svojim svetim delima.
Crkva kaže da se i na ovaj praznik prinosi žito, ali ne svetitelju već svim upokojenim precima koji su se zavetovali Svetom arhangelu Mihailu. Na pravoslavnim ikonama se arhangel Mihailo predstavlja sa krilima, u vojvodskoj odeždi, sa mačem u jednoj i kantarom u drugoj ruci.
Svetog Arhangela kao svog zaštitnika slavi danas i beogradska Saborna crkva, osveštana na Aranđelovdan 1845. godine, čiji je ktitor bio srpski knez Miloš Obrenović (1780-1860).
Arhangela Mihaila je kao porodičnog zaštitnika poštovala srpska vladarska dinastija Nemanjića.
Danas će Arhangela Mihaila kao svoju krsni slavu obeležiti i Udruženje novinara Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije