Za obnovu Petnice 7,6 miliona evra

B. PUZOVIĆ

19. 11. 2010. u 20:54

Vlada Srbije rekonstruiše Istraživačku stanicu nedaleko od Valjeva. Radovi bi trebalo da traju dve i po godine, početak u martu 2011.

VLADA Srbije uložiće 7,6 miliona evra u rekonstukciju i izgradnju Istraživačke stanice Petnica kod Valjeva - jedinstvene naučne ustanove u jugoistočnoj Evropi.

Za dve i po godine, kada je planirano da radovi budu završeni, Istraživačka stanica svrstaće se, po uslovima za naučno-obrazovni rad, uz rame najboljim naučnim ustanovama te vrste u svetu.

KORIST PETNICA postaje vodeći evropski centar za profesionalni vanškolski obrazovni rad sa mladima iz oblasti nauke i tehnologije. Od nje Valjevo godišnje može da ostvari i do dva i po miliona evra prihoda. Biće 50 zaposlenih - najmanje 35 visokostručnih kadrova. Više od 1.000 saradnika, predavača i stručnjaka godišnje boraviće u Petnici, a time i u Valjevu.

Radovi će početi u martu sledeće godine, za tri nedelje biće tender za izbor izvođača. Oko 5,3 miliona evra biće uloženo u izgradnju i dogradnju infrastrukture, tako da će Istraživačka stanica raspolagati sa 17.000 kvadratnih metara i 170 ležajeva za smeštaj polaznika i stručnih saradnika. Za nabavku moderne opreme za rad biće potrošeno oko 2,3 miliona evra.

- Istraživačka stanica svrstaće se na sam vrh svetske rang-liste naučnih institucija tog tipa. Već 28 godina, koliko postoji, ona je lider ne samo srpske, već i nauke jugoistočne Evrope - kaže Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj. - Istraživačka stanica ključna je u razvoju naše budućnosti, jer su njeni polaznici najtalentovaniji učenici, koji će obezbediti podmladak nauke Srbije, tehnologije, inženjerstva...

- Na osmišljavanju projekta proširenja kapaciteta Istraživačke stanice bilo je angažovano više od 120 stručnjaka raznih profila. Novi prostor biće posvećen radu sa najmlađima, popularisanju nauke među darovitim osnovcima, zatim srednjoškolcima i studentima, ali i nastavnicima - kaže Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica.

Protokol o realizaciji projekta rekonstrukcije i izgradnje Istraživačke stanice u petak su potpisali potpredsednik Vlade Božidar Đelić, gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević, i direktor ove naučne ustanove Vigor Majić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Jelena

19.11.2010. 23:51

Bravo, bravo, bravo!!!! Konačno su prepoznate prave vrijednosti!p.s. Hvala svima u Petnici na davnim, ali divnim seminarima!

bager

20.11.2010. 07:50

Cudo da ne spomenuste konkretne uspehe tog "istrazivackog" centra "svetske klase"

Jovan

26.02.2012. 18:34

@bager - Konkretni uspesi? Hiljade strucnjaka, sto u zemlji, sto u svetu, koji su jedino u Petnici mogli da nadju razumevanje i podsticaj da se usavrsavaju. Nepotrebni su navodnici u svakom slucaju, buduci da Petnica jeste, bila je i bice istrazivacki centar za mlade i zainteresovane, a da je svetske klase, znali biste da ste nekada bili na slicnom mestu kod nas ili u svetu.