Ceo život na ruletu

Jovanka SIMIĆ

14. 11. 2010. u 20:57

U zemljama tranzicije kockanje od popularne zabave postalo patoloŠka bolest. Otkriveno da svaki peti osnovac u Srbiji ima zavidan kockarski staž

ŽIVOT s nekim ko ne može da se odupre kockarskom porivu i nije život. To je pakao!

Ovakvu „dijagnozu“, u povremenim periodima pribranosti, izreći će o sebi većina kockara, ali ona pada u vodu već na vratima prvog kazina, bez obzira na prethodna obećanja i zakletve date članovima najbliže porodice.

Kockanje u zemljama tranzicije, poput Srbije, Hrvatske i Mađarske, gotovo neopaženo, iz poroka je preraslo u patološku bolest kojoj se teško nalazi lek. Baš kao narkomaniji ili alkoholizmu. Najnovija istraživanja pokazuju da svaki peti 14-godišnjak u Srbiji i u Hrvatskoj već ima zavidan kockarski staž, jer većina njih zakorači u kladionicu u jedanaestoj godini!

ZANEMARENE ŽENE SVE je više žena koje ne mogu da odole adrenalinu koji podiže kocka svih vrsta.
- Kod žena, bilo da je u pitanju Srbija, Hrvatska ili Australija, utehu u kockanju po pravilu traže uspešne, a zenemarene žene. One u početku dolaze u grupama, ali ubrzo se osamostaljuju - kaže Pino Tuftan, psiholog iz Rijeke.

- Područje patologije kockanja je izrazito vidljiv i bolan primer neorganizovanosti i nebrige državnih institucija - kažu za „Novosti“ Dejan Stanković, izlečeni kockar i autor tri autobiografske knjige, te njegov prijatelj Pino Tuftan, profesor psihologije iz Rijeke.

Stanković i Tuftan učestvuju, svako u svojoj zemlji, a povremeno i zajedno, u programima lečenja patoloških kockara. U prilici su da gotovo svakodnevno slušaju ispovesti ovisnika i njihovih porodica o sunovratu koji ih je iznenada zadesio. Jer, kockari ponekad i godinama u stanju su da sebe i svoje bližnje obmanjuju zakletvama i alibijem da nisu ovisnici, te da mogu da prestanu kad god to požele.

Jedan Riječanin, otac i suprug, prokockao je četiri stana i 250.000 evra. Drugi je završio u prihvatilištu za beskućnike, a treći je prokockao novac namenjen za operaciju svoje majke. Tridesetpetogodišnjak koji se „samo kladio“ doveo je porodicu u situaciju da zelenašima, od kojih je pozajmio novac za kocku, vraća mesečnu ratu od 2.500 evra.

NAJKOCKARI SVETSKI primat u kockanju drže Australijanci koji prokockaju godišnje tri odsto nacionalnog dohotka. Italijani su najstrastveniji kockari u Evropi jer troše godišnje 500 evra po stanovniku na igre na sreću svih vrsta. Španci neznatno zaostaju sa prosečnih 416 evra, a prosečan Hrvat troši 190 evra. U Engleskoj se kladi 70 odsto stanovništva, u Mađarskoj 47 odsto, a u Srbiji svaki drugi punoletni građanin.

Kockari se gotovo nikada ne odlučuju sami da potraže pomoć psihologa. Na tome insistiraju njihove supruge, deca, roditelji...U višemesečnom tretmanu učestvuju svi članovi porodice, a cilj je da ponovo uspostave zdravu komunikaciju. Prvi ohrabrujući rezultati naziru se tek posle sedam-osam meseci, kada kockar izgradi mehanizam da barem povremeno ne razmišlja o kockanju.

U Americi je patološko kockanje još 1980. godine pod oznakom F63.0 i zvanično dijagnostifikovano kao bolest. U bivšoj Jugoslaviji, u kockarnice se ulazilo s pasošem, a u Srbiji je u pripremi Nacrt zakona o igrama na sreću, koji po mišljenju Dejana Stankovića, neće doprineti suzbijanju epidemije kockanja.

- To što bi kladionice trebalo da budu udaljene i kilometar od škola, neće odvratiti decu od poroka. Rešenje je da se starosna granica dece kojima je dozvoljen ulazak u kladionice podigne sa 18 na 21 godinu - kaže Stanković. - Potrebno je uvesti umrežene kartice, važeće u svakoj kladionici, pomoću kojih bi porodica mogla da kontroliše svoje posrnule članove i da im zabrani ulazak. A kladionicama koje bi kršile te zabrane trebalo bi da sleduju visoke novčane kazne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Miljan

19.11.2010. 21:58

kladionice azzuro bet ( koje inace nemaju licencu i ilegalno rade utakumice,lazne trke pasa i aparati ) ,su ojadile mog sina od 15 godina. kome se zaliti

citalac

29.01.2011. 23:21

@Miljan - Miljane nazalost gde god se budes zalio svi ce ti reci sam si kriv nisi dete vaspitao.A nase vlasti ne shvataju ili im je sve jedno prihod je vazaniji od ljudskih tragedija koje nastaju bas kroz tu kocku.