Patrijarh: Skrasiće se Artemije

Tanjug

petak, 12. 11. 2010. u 18:41

Патријарх: Скрасиће се Артемије
Slučaj "vladike Artemija" biće centralna tema predstojećeg Svetog arhijerejskog sabora, 17. novembra

BEOGRAD - Slučaj "vladike Artemija" biće centralna tema predstojećeg Svetog arhijerejskog sabora, 17. novembra, a povodom medijskih špekulacija o njegovom raščinjavanju i raskolu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, patrijarh Irinej je uveren da će se penzionisani vladika Artemije "skrasiti".

Patrijarh je Tanjugu rekao da će, pored sinodske odluke o zabrani činodejstvovanja vladiki Artemiju, Sabor najverovatnije razmatrati i najavljenu podelu eparhija.

On je, međutim, ukazao da se dnevni red najvišeg crkvenog tela utvrđuje na samoj sednici Sabora.

Upitan zašto Sabor zaseda u manastiru Rakovica, patrijarh je rekao da će, zbog obeležavanja godišnjice blagopočivšeg paptrijarha Pavla i služenja liturgija, zasedanje tamo započeti, a biće nastavljeno u Patrijaršiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Vid

12.11.2010. 22:17

Nadajmo se mudrim i pravednim odlukama. Ne bi valjalo da se ne oprosti ono sto je oprostivo kao ni da se oprosti ono sto je neoprostivo. Srpski narod gleda i slusa.

Zoran

12.11.2010. 22:20

Dole Ekumenizam i ujedinjenje svih religija sveta! To je najgora jeres ikad! Dole unija sa Papom!Dole molitva Stepincu!

Tito 2 .

12.11.2010. 22:30

Koliko ih licno posmatram i koliko sam obavesten to ovog penzionisanog vladiku podrzaviju oni isti monasi sto narkomane lece lopatom. da nece i veru tako da propovedaju. Ko je taj u srbiji ko ce da ih shvati ozbiljno jer novu versku zajednicu treba i registrovati. Jel vladika cuo za prethodni raskol u SPC treba mu zabraniti i ulaz u crkvu dok se ne " otrezni" i ne dodje sebi.

Svetozar

12.11.2010. 23:53

@Tito 2 . - Koliko si ti obavesten o citavoj ovoj prici sam si potvrdio time sto izjavljujes SENZACIONALNO da su "monasi lecili narkomane lopatom". Gde si ti to video ili cuo da monasi udaraju narkomane lopatom? Da li ti uopste znas kako izgledaju monasi? Da to znas, onda bi verovatno i znao da monasi apsolutno nikakve veze nisu imali sa bilo kakvim lecenjem narkomana, osim sto se to desavalo nekoliko kilometara od njihovog manastira u oblasti koja se geografski zove Crna Reka. Izgleda laz nadjacava istinu.

boki

13.11.2010. 10:34

@Tito 2 . - Sta pricas, pa cela srbija je to videla. Slep se moze biti nesrecnim sticajem okolnosti, ali kod nas je izgleda vecinom stvar licnog izbora

Maja

13.11.2010. 00:19

Pitam se ko je to poceo rascep u SPC kada se sa vladikom Artemijem poceo obracunavati u vreme Vaskrsnjega post ai na takav nacin uneo nemir u narod.Da li neko moze da mi odgovori zasto su i sledece godine Uskrski(pravoslavni i katolicki) u isti dan,naravno po gregorijanskom kalendaru.

Tito 2 .

13.11.2010. 09:01

Brate svetozare ocigledno nisi pratio rad vladike artemija kroz sve ove godine sacekaj da se zavrse sudski proces za zloupotrebe novca i zamisli se samo zasto neki koji Boga vole i "Bogu se mole" napustise Srbiju. zemaljski sud vazi i za crkvena lica namerno sam ispustio rec monasi ili kaludjeri. Sak treba da crkvu podele. u srbiji je dosta podela i raskola nad tim treba da se zamisli vladika.pozdrav Tito 2.

Jelena

13.11.2010. 14:29

Ne razumem Patrijarha:skrasice se Artemije?!Da li mu oprasta svih na startu osamdeset pet miliona razloga za njegovu smenu.

Jelena Hrgarski

13.11.2010. 22:11

A pocelo je sve sa osamdeset pet miliona razloga za smenu vladike Artemija

MORAVAC

16.11.2010. 11:06

Odgovor Titu 2.Dragi druze,Srbi napustaju Srbiju posto eto vi (Tito 2) ponovoste na vlast.Tako je bilo i za vreme vaseg oca (Tito 1).Ma daj covece ne komentarisi u ono sto uopstenemas pojma.Brukas sebe sa tim nadimkom.Pa tvoj Tito je bio krivac za te nase raskole,ali etohvala Bogu sve se privelo kraju.Vidim da volite strasno"lopatu".Da li ste bice ucestovali na "radnim akcijama"za vreme Broza?