Vesna Pešić: Teraju nas u Sibir

Milan Babović

06. 11. 2010. u 21:00

Vesna Pešić, predsednica Političkog saveta LDP: Novu revoluciju ne dižu islužene stranke. U Skupštini vlada diktatura

ČESTO se ponadam da smo uhvatili dobar pravac, kad opet ispadne da smo u autu. Ta cik-cak politika nas mnogo košta. Da nije toga bilo, sada bismo bili pred vratima EU.

Vesna Pešić, predsednica političkog saveta LDP i jedna od perjanica bitke za demokratsku Srbiju, slikovito daje trenutne koordinate naše države. Početkom sledećeg meseca navršavaju se dve decenije od uvođenja višestranačja i u osvit ovog jubileja pitamo je da li i dalje misli da nismo uspeli ni u političkoj ni u ekonomskoj tranziciji:

- Ne bih mogla da tvrdim da ni u jednoj ni u drugoj tranziciji baš ni u čemu nismo uspeli. Za vreme Miloševića izbori nisu bili pošteni, setite se da smo morali tri meseca da demonstriramo da bi izborna volja građana bila priznata. To mi je sada nezamislivo, pa bih rekla da smo prvu fazu demokratije savladali.

* Koje su prepreke za uspešnu drugu fazu?

- Problem je što nismo uspeli da izgradimo demokratske institucije, pre svega one koje kontrolišu vlast, pravosuđe nije dovedeno u red, sloboda medija opada, nemamo odgovornu i transparentnu vladu, a ni podelu vlasti u kojoj bi parlament imao centralnu ulogu. Partijska država je nepodnošljiva i mnogo nas košta. Slično vam je i sa ekonomskom tranzicijom. Neke korisne reforme su urađene, ali privatizacija velikim delom nije uspela, tajkuni nameću monopole i korumpiraju stranke. Još pokrivamo i ovako nizak standard prodajom javnih preduzeća i zaduživanjem, umesto da živimo od rada i izvoza. Ogromna je nezaposlenost i niski su prihodi i onih koji rade. Narod je najviše nezadovoljan privredom. Opet se veliki broj naših građana bori za preživljavanje.

* Kako se po vašem mišljenju može razrešiti nacionalna razapetost između stava da Evropa nema alternativu i evroskepticizma mahom oslonjenog na kosovski mit? Čini li vam se da zbog ove podvojenosti Srbija i dalje tumara?

- Srbija je izgubila ogromno vreme u tom tumaranju, u porazima i konfuziji šta su njeni ciljevi i šta je njena vizija budućnosti. Sve doskora smo gurali „Kosovo i Evropa“, sve dok tu politiku nije porazila presuda Međunarodnog suda pravde. Pokušali smo da izađemo iz tog poraza na pogrešan način, konfrontiranjem sa EU. Došli smo opet do zida, baš kako je to i ranije bivalo. Tadić je morao da napravi zaokret u spoljnjoj politici i krene u realnije vode. Ja ga u tome najiskrenije podržavam i nadam se da će tako i ostati. Pogledajte kako nam glupo izgleda kada neki Albanci hoće Albaniju u svojim „prirodnim granicama“, a to znači da sruše sve zemlje oko sebe! A to smo i mi hteli i zbog toga smo toliko zaostali i izgubili i ono što smo imali. Sada Kosovo ne može da nam se vrati čak i ako rešimo da baš nikada Srbija ne uđe u Evropsku uniju.

* Mogu li se stvari gledati ovako uprošćeno: ako uđemo u Evropu ostajemo bez Kosova, a ako se okrenemo Rusiji ostajemo bez Evrope? Imaju li sadašnja politička i kulturna elita snagu da izvuku narod iz tog tamnog vilajeta?

- Nažalost, naše političke i kulturne elite su nas gurale u taj tamni vilajet, one su ga izmislile kao dobro mesto za njih, a loše za sve nas ostale. Takve besmislene dileme nameću nacionalističke stranke koje su, srećom, u opoziciji, delovi crkve, i ekstremne grupe koje hoće da Srbi zauvek budu gubitnici i nesrećan narod, bez šansi da realno grade svoj život. Otuda ta stalna manipulacija da se narod žrtvuje i zauvek ostane u tom tamnom vilajetu. A elita će da šeta gde hoće. Vidim da deca te naše „elite“ nikako ne idu u Rusiju da tamo žive i studiraju, nego glavom bez obzira trče u Evropu i Ameriku. Pri tom nemam ništa protiv Rusije, ali nije u redu da se ona suprotstavlja EU, kao nekakva naša budućnost. Nema više Hladnog rata, to je prošlost, a i kada ga je bilo, mi nismo birali tu stranu. Tužno je da nas „patriote“ teraju u Sibir jer je to, navodno, srpski interes. Mislim da je najbolje da od svoje kuće napravimo dobro mesto za život. Moramo reći toj bezobraznoj nazovi eliti: „E, sad je dosta, vaša priča je završena!“

* Preti li Srbiji uvođenje državne ideologije, ako imamo dve najveće i suprotstavljene partije koje su za istu politiku, ali sa različitim sredstvima?

- Meni te stranke nisu toliko ideološki slične. Problem je što se i ideološki različite stranke u praksi ponašaju isto, to jest gledaju sopstvene interese. Ne znam kakva sredstva nude jedni, a kakva drugi. Ideologija služi tome da se stigne na vlast, a onda se u praksi gotovo sve stranke ponašaju u skladu sa sistemom partijske države. Takvo ponašanje iritira birače, jer ne mogu da kazne stranke na vlasti i izaberu druge, pošto znaju da će i ti drugi da rade isto.

* I vi tvrdite da je Nikolić Tadićev duplikat?

- Ne izjednačavam ih ideološki. Mislim da je Tadić iskreno za ulazak Srbije u EU, a za bivše radikale nisam baš sigurna. Nikolić suviše izjednačva Rusiju i EU, Istok i Zapad. A nije tako, i to nije dobro za Srbiju. Treba imati dobre odnose sa Rusijom, ali je Srbiji mesto u EU, na zapadu. Priča kako mi sve „jednako volimo“, zavarava glasače kako imamo dve evropske velike stranke, ali SNS mora biti mnogo preciznija da bi joj se verovalo. Ako Nikolić lično voli Rusiju, to je privatna stvar, i ja volim rusku književnost i muziku, ali to ne treba mešati sa politikom.

* Ko su najmarkantniji promoteri većinskog apsolutizma, koji je, kako tvrdite, zaveden u Srbiji?

KUCNUO JE ČAS ZA OPRAŠTANJA
* Jesu li učestale pomirljive poruke lidera bivših republika SFRJ plod iskrenih i čistih namera ili pritiska velikih sila?
- Verujem da to sve više postaje potreba naroda koji su nekada živeli zajedno. Prošlo je dosta vremena, i kucnuo je čas da započne proces izvinjavanja i opraštanja da bismo svi zajedno krenuli napred, ali i da nam se tragična istorija devedestih ne bi više ponovila. Bez suočavanja svakog naroda posebno sa svojom prošlošću, i bez pravljenja lažnih ravnoteža, zlodela učinjena drugima uvek su učinjena i samima sebi. Zločin si prilepio na sopstveni lik! To je ta lekcija. Pozdravljam put u Vukovar predsednika Tadića, ali i predsednika Josipovića. Tako treba da izgledamo. Pozdravljam i izvinjenja s kojima je krenuo mladi Izetbegović. Znamo da su Bošnjaci najveći stradalnici prošlih ratova, ali ni oni više neće da budu samo žrtve, hoće da se to prizna, ali hoće da se uključe u proces pomirenja i krenu u budućnost. To su pozitivni procesi, ma ko da ih inicira, naši ili strani faktori. Ja vidim naše lidere i verujem da su to oni pokrenuli, sve dok se ne pokaže suprotno. Samo neka nastave, na dobrobit svih nas.

- Ko god ima većinu i parlamentu, on zavodi neku vrstu diktature te većine. Ja to vidim u parlamentu. Tu se vidi najbolje. Ima mnogo stranaka među vladajućom većinom, i dok ti zadovoljiš svačije interese, svake te stranke, male ili velike, Srbija propade. To mora da se menja - to zadovoljavanje interesa stranaka. Prvo su interesi građana i države, a kod nas su prvo stranke, pa onda sve ostalo! Treba uzeti u obzir samo delove njihovih programa, a ne interese kao da su u pitanju nekakva preduzeća. Većina u parlamentu mora da bude osetljiva na dobre argumente kada se zakoni donose, da otvara javne rasprave, da čuje mišljenje stručne javnosti i da se obraća građanima kada su u pitanju krupni problemi, da oni osete da postoje i da mogu da odlučuju o svojoj sudbini. Za to je potreban i izborni sistem koji omogućava lakše kažnjavanje izneverenih očekivanja. Naš izborni zakon je katastrofalan i on onemogućava građane da kazne stranke koje nisu održale obećanja. Vidite kako je to bilo sada u SAD. Čim Obama nije popravio ekonomsku situaciju, odmah je izgubio većinu.

* Ni kod nas ekonomske prilike nisu bajne. Sindikati najavljuju opšti štrajk, dinar pada, cene divljaju, deo opozicije se grupiše... Može li to da bude prolog za neku novu revoluciju?

- Ne može. Revoluciju ne mogu da vode islužene stranke, koje su tu već 20 godina. Nisam primetila da postoje tako jake grupe i njihove vođe koje bi bili predvodnici. To što se se Toma dogovara sa Veljom Ilićem ne izgleda mi mnogo revolucionarno. Ovo drugo što kažete je tačno, da cene divljaju, da raste inflacija, da dinar pada, i da se sve teže živi, a izlaz iz tunela se ne vidi. Bar za sada. Važno je kojim ćemo putem krenuti: da li na stari način na prodamo Telekom i to pojedemo pre izbora, ili ćemo da se okrenemo štednji i stvaranju najboljeg ambijenta za ulaganje u Evropi i dovedemo investitore, jer mi kapitala nemamo. To bi bilo okretanje ka proizvodnji i izvozu i to bi bio bolji izbor. Ne verujem da smo sposobni da napravimo taj dobar ambijent za proizvodnju i investitore, opet zbog toga što se lideri ne bave time nego stranačkim interesima. Pričalo se o giljotini propisa, pa se stalo. Nema dovoljno koncentracije da se urede stvari kako treba jer se svuda guraju partijski kadrovi koji su zaštićeni kao beli medvedi.

* Verujete li da je okidač za nedavno nasilje u Beogradu bila zaista homofobija ili je buknulo socijalno bure baruta koje smo pomenuli malopre?

- Kod nas je veoma visoka homofobija, i ksenofibija, sve što je različito izaziva otpor i te se razlike nekako ne smatraju dovoljno „srpskim“. Kako može u srpskom narodu da ima gejeva i lezbijki? Ne, to je nemoguće, to je podvala Zapada... To je taj glupi i zatucani nacionalizam koji proizvodi nasilje. Pa ipak, ono što smo videli 10. oktobra su politizovane grupe ekstremista koje koriste svaki povod da se sukobe s policijom, s ciljem da zaustave kretanje Srbije prema Evropi. To su grupe koje su službe dugo negovale, pa kad im ustreba puste ih kao besne pse, da ruše šta stignu. A kad im ne treba, onda se pitaju „otkud ovi“. Nadam se da će Tadić i Dačić biti dovoljno pametni da rasture takve grupe.


NEDELJU DANA ZA MLADIĆA

* Strepite li da će nas Evropa zbog Mladića još dugo držati u svojoj čekaonici. Ako bude tako, šta da radimo dok čekamo?

- Naravno da strepim, ali ne zbog Evrope nego zbog nas. Ne bih da čekamo u toj čekaonici, nego da tu stvar prelomimo i predamo optužene. Srbija mora mnogo aktivnije da rešava svoje probleme, a ne da nas neko uslovljava i vuče za rukav. Predsednik Tadić treba da kaže da će celokupne službe državne bezbednosti i vojne, pre svega svi šefovi, biti otpušteni ako u roku od nedelju dana ne nađu Mladića i Hadžića. Pa da vidimo. Ako ne urade ništa, onda ih treba sve otpustiti i dovesti sposobne ljude koji hoće da rade svoj posao. Za to sam da se stvar raščisti: ili smo nesposobni da ih nađemo, pa i tom slučaju treba naći sposobne ljude, ili nećemo da ih predamo, pa onda da znamo da ne čekamo više „bolji život“. Došlo je vreme da se stvari brže prelamaju, jer se suviše teško živi, i dosta nam je više da nas vlast laže i zamajava. Narod mora da zna da nema izlaska iz užasa naše propale privrede ako ne budemo odlučni. I narod mora da raskrsti s tim lažima. Inače će uzalud da traži zaposlenje i pristojan život. Ne može i „pare i jare“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (86)

Milorad

06.11.2010. 21:10

Ova baba se stalno nesto buni ,nikad nije joj po meri ,sad su njeni maeri(LDP) na vlasti i opet nisu zado9voljni jer navodno neko drugi kriv .Salsonski politicari koji nisu izasli iz bgd a osim cede koji povremeno mora da obilazi hladnjace koje je dobio od amera i u kojima su ariljske maline .Bgd je pun prodavac magle koji veooma lepo zive od pomeranja jezika

milovan

06.11.2010. 21:14

Ova žena sada priča prilič o razložno. Međutim, u njenom mišljenju da je došlo vreme za pomirenje među narodima bivše Jugoslavije nešto kao da je preskočeno, a to je vreme za izmirenje među Srbima u Srbiji. Novi Sad je oblepljen plakatima i načičkan bilbordima Vesnine koalicione partije LSV Čankove na kojima piše LUSTRACIJA, zato što su tukli! I slično. Pa 5. oktobra su tukli baš Čankovi, Kostićevi i ini demo plaćenici.Dok se Srbija iznutra ne izmiri nema boljitka.

Dragan Sweden

06.11.2010. 21:27

Od Srbije dobro je da je ime ostalo kakvi sve vode politiku. Primera radi ova baba koja nema pojma sta prica a takvi su 70% koji se bave politikom u Srbiji.

rokipn

07.11.2010. 10:29

@Dragan Sweden - Ma zna ona odliucno sta prica,prica ono sta joj se kaze da treba da prica.

Vesna

06.11.2010. 21:31

Kaze Pesicka:" Ne može i „pare i jare“. A moglo je kad je bila ambasador u Meksiku pun mandat, za ogromnu platu i diplomatske privilegije. Onda joj nije smetala nijedna vlast. Sad moze mirno da omalovazava srpski narod, i krcka tu ustedjevinu koja je novac poreskih obveznika Srbije. Ali, najsramnija njena izjava je, kada je u emisiji Dragane Cosic, na Studiju B, izjavila da ne razume kako neko moze da zivi na selu jer "to je dosadno, u selu nemaju operu!"

kalimero

06.11.2010. 21:44

Pola ovoga sto Gospodja prica pricala je opozicija godinama.Koga treba otpustiti zato sto jos nije uhapsen BI-ladin?

NN

06.11.2010. 21:55

Bio bi krajnji čas da ovoj ženi neko konačno kaže: „E, sad je dosta, tvoja priča je završena!“

Sava M.

07.11.2010. 00:44

@NN - Postovani NN, najbolje bi bilo da joj gospodin Micunovic objasni kako je bilo dosta, konacno i on je perjanica, mozda cak i veca od gospodje Pesic. U slucaju da je gospodin Micunovic u Briselu, predlazem da joj tandem Tadic-Dacic bez odlaganja i uvijanja to saopsti, jer trenutno nema vecih perjanica od njih dvojice.

Teca Peca

06.11.2010. 22:07

Ova  mi je ranije bila veoma antipaticna i bio sam i sam ispranog mozga i nisam video dalje od nosa!Medjutim, razvoj dogadjaja kod nas i u svetu me je rasvestio i mogao bih reci da je pogodila sve od slova do slova!Druga je stvar sta mi licno mislimo i sta mali Mikica zamislja.Ako zelimo, a vidim da vecina to ne zeli, posebno oni koji zive u inostranstvu pa zele Srbiji sto gore to bolje, da bi se oni sepurili i "prosipali", onda treba da sledimo pametne koji vode u bolja vremena!!

filipo

07.11.2010. 21:18

@Teca Peca - Potrudicu se da budem sto kulturniji i nazvacu vas stav i misljenje "samo" malogradjanskim.

Sasa J

06.11.2010. 22:11

Dajte sklonite se zar ne primecujete da dosadiste ovom narodu sa vasom demagogijom da mu rusite dusevni mir sa vasom kvazi politikom vi neznate sta hocete vi imate problema prepodne sa svima a popodne i sa samom sobom.Jednostavno vi ste zalutali u politici.Mi da imamo pravnu drzavu vasa stranka nebi smela da postoji jer krsi ustav Srbije.

Miki

06.11.2010. 22:13

Pesic vecno polemise sa nepostojecim protivnicima i o nepostojecim temama. Kakav Sibir, o cemu zena prica? Onaj ko ne prihvati sveopstu ideologiju da je EU "svje i svja", najvise dobro, vrhovni vladar, apsolut kosmosa, je odmah za Sibir?! Nadam se da ce uskoro doci vreme politicara bez demona u sebi.P.S. Sapnite joj da je desnica na vlasti u Evropi, a evroskepticizam u porastu, kad vec ne znaju, a kao prate i vole EU.

LD?

06.11.2010. 23:52

"perjanica bitke za demokratsku srbiju"? zar ima neko ko nije slusao njene sovinisticke izjave, narocito one upucene kusturici? ne daj boze da dodju na vlast, bili bi gori od crvenih kmera

Leka

06.11.2010. 23:54

Pa i ti si cik cak menjala partije. Bolje ti je da ćutiš i da ideš u penziju kao i pola tvojih saboraca. Upropastili ste ovu državu, titoičići jedni

pera

07.11.2010. 00:40

Gospodja nezna sta prica i zaboravlja da se ona farba da se na poistoveti sa ''belim medvedima u skupstini''. PS. neka i njima to predlozi da se kamufliraju.

Radojica

07.11.2010. 01:47

Baba Vesna, dosta je. Stvarno smo te se umorili. Pusti mlade da rade a ti idi u penziju.

penzija

07.11.2010. 02:06

Kucnuo je cas da se vi gospodjo povucete u penziju. Manje price vise rada!!Koje su vase zasluge u poslednjih 15-ak god? 5 octobar? Sta je ucinjeno da sada? Kako ste pomogli svom narodu?

Radovan Kecojevic

07.11.2010. 03:07

Pa ljudi u toj sam Europi bio davne 1973 do 1983 a danas sam u U.S.A . ali nema para ni zivota dok se duboko ne zakopa, Kad bi radili kao u France i Deutschland a dfa ne pricamo o U.S.A imali bi mnogo vise hvala

atlas2000

07.11.2010. 05:33

Vesna je posve u pravu. Nema nikakvog "polarizma", ili Rusija ili EU! Rusija nije uopce "neka druga opcija"! Jednostavno danas SVI imaju kapitalizam, svi imaju visestranacje, svi imaju trziste i svi imaju privatnu svojinu! Ne postoji "druga" opcija, jer jednostavno ne postoji. Srbija ce biti opet skupa sa Kosovom u EU! Tada nece biti granica, sve ce biti jedinstvena valuta. Znam, dobar broj Srba to drzi "predalekim", ali ta "daljina" ovisi doista samo o Srbiji! Rusija je ekonomski tezak bolesnik

komita iz moskve

07.11.2010. 06:52

ova pesicka da zna sta je rusija nebi ove nebuloze pricala.odje je kriza 10% od one na zapad, ali "demokratama" smeta rusija.dajte vise informacija iz rusije da narod vidi za koga se opredjeliti, a ja garantujem da ce to biti rusija. jos ako mi prodje komentar....

albanacsakosova

07.11.2010. 07:18

Gospodjo Pesic vi pricate REALNE bajke, a to srpski narod ne voli. Niste vidobra baka.Naucite ove bajke od Kostunice, Nikolica i ostalih pseudo patriota koji bi srpski narod drzali u dubokom snu da im bajke imali vise uspeha.Najbolja bajka je Kosovo! Samo nemojte je ispricati do kraja, jer sledi pitanje, sta sa dva miliona albanaca u sastavu Srbije?!! Oni znajuodgovor ali se plase Haga, a vi niste u stanju da date pravi odgovor, jer to spada u realnu bajku, a to srpski narod ne voli.

Bianca

07.11.2010. 16:53

@albanacsakosova - A sto da rade sve druge zemlje sa milionima gradjana koji nisu iste nacionalnosti ili jezika? Po Vasem pogledu na svijet, sto da radi Svicarska sa milionima Njemaca, Talijana i Francuza? Sto da radi Kanada? Da li ce Njemacka da prezivi zbog miliona gradjana Turske nacionalnosti? Kosovo je imperijalni projekt, i kao takav snositi ce sudbinu te imperije. Ne odlucuje Kosovo o svojoj sudbini, sada niti ce u buducnosti. I to je surova realnost s kojom se Kosovo jos nije moralo suociti.

duk

09.11.2010. 15:43

@albanacsakosova - Albanacsakosova, Dva miliona Albanaca, nista lakse: sve u Albaniju a Hag neka se pusi! Dva miliona Nacionalne albanske Manjine opet nista lakse:kao i sve druge drzave na kugli zemaljskoj!!!

albanacsakosova

09.11.2010. 17:21

@albanacsakosova - A jeste li culi za " nemogucu misiju " gospodine Duk. Taj koji u jednom komentaru vice " zivelo bratstvo i jedinstvo " a u drugom komentaruproganja dva miliona albanaca preko granice, nije bas iskren u svojimizjavama. Mozda ste suvise mlad, ali to " u Albaniju ", su pokusali mnogi pre vas, ali mi smo se vratili a oni su " otputovali ", " nista lakse ".

duk

10.11.2010. 10:01

@albanacsakosova - i Turci su doputovali pa posle 600 godina otputovase! Narod moze da ceka avi se koprcajte koliko god vam je volja!

filipo

11.11.2010. 14:15

@albanacsakosova - Imam predlog za tvoje pitanje sta sa 2 mil. stanovnika. Jednostavno, nebih se odlucio za bajku, pre za jedan film po scenariju Azema Vlasija, Fadilja Hoxe, kao i ostalih autora vase nacionalnosti koji su, da vam olaksam, nosili svakakve boje ali uvek isto mislili, u pravcu horora.

filipo

11.11.2010. 14:19

@albanacsakosova - 1. Niste se vratili nego nakotili. 2."u albaniju", doci ce i to vreme, nekom i to mora da uspe 3.nije "nemoguca misija" nego "terminator" i to onaj koji ste sami zapoceli

Bianca

07.11.2010. 07:20

Iako je zasluzeni kriticizam uperen protiv dame koja ocigledno prodaje maglu, bojim se da je i nacin na koji je interview postavljen za osudu. Sama pitanja u stvari ukazuju na nedostatak profesionalizma, i vise zvuci kao drustvo za uzajamno obozavanje. I namjerno se brkaju teze. Iako ogromna vecina u Srbiji ima problema sa nacinim na koji je Tadic uzeo u svoje ruke da kontrolira politiku prema Kosovu --- i pri tome pocinio teske greske --- pitanje EU se mora shvatiti kroz ekonomsku prizmu.

Bozo-kombajn

07.11.2010. 07:57

Ti koja si prizivala bombardovanje Srbije i treba da ides u sibir! Jos bolje mesto za tebe je zoo-vrt, a najbolje-ZATVOR!!

Zoran

07.11.2010. 08:20

Ova zena kaze da onaj ko ne voli homoseksualce je nacionalista.U Srbiji niko ne napada niti vredja pedere i lezbejke zato sto oni imaju takav seksualni zivot. Niko ih ne proganja. Ali ljudima smetaju te njihove parade nekakvog ponosa, smetaju njihovi lobiji, meni smeta da homoseksualac moze u mojoj ustanovi da radi sta hoce, tj,da ne radi nista a da mu sef ne sme nista da prigovori a ja moram da radim i njegov deo posla.

mijomajammm

07.11.2010. 09:10

Vesna iako omatori vrlo vesto pliva sa primetnim naglaskom da zeli jedan pravac ali nije bas najsigurnija da je bas u pravu.Pristalica sam da treba da gledamo svoja posla kao sto je to recimo naucila Slovenija ali je ona imala premalo da ponudi toj Evropi u odnosu na nas.Nas idol treba da budu pre svega Svajcarska pa zatim Svedska i Norveska jer imamo prirodne predispozicije kao oni ali nazalost nemamo vlast koja je vvalitetna i patriotski realno vezana za zemlju Srbiju.Sva krivica je u nama

koka

07.11.2010. 09:27

eee gdjo pesic o kakvoj revoluciji vi pricate znano nam je da ste vi revolucionarka ali bi ipak zajedno sa pionirima iz vase stranke mogli da pokusate da krenete ka evoluciji to je buducnost covecanstva,revolucija sigurno nije narocito sa istrosenim ljudima pokusajte sa EVOLUCIJOM i budite sigurni da je to buducnost a kod je ispravan

Velimir

07.11.2010. 10:15

" Ideologija služi tome da se stigne na vlast, a onda se u praksi gotovo sve stranke ponašaju u skladu sa sistemom partijske države. "To je concept vase "stranke" postovana gospodjo,concept podrzavanja jedne politike kojoj ste toboze oponenti a u stvari njena zakulisana udarnapesnica.Smeta vama sve sto je Srpsko,smeta vam SPC srpski nacionalistisrpska istorija i svaki srpski napredak.Vama smeta i Slovenstvo,a znate lizasto,ZATO STO VASI MENTORI NE ODUSTAJU OD - marsa na istok.

Velimir

07.11.2010. 10:25

Nasa ideologija je IDEOLOGIJA SVETOSAVLJA koja je prezivela skoro jedan milenijum dokazujuci svoju ispravnost,postojanost i snagu rusecipred sobom imperije mraka,"prosvecenog apsolutizma",fasizma i komunizma.Srbi su stekli imunitet prema takvima kao vi,nosioci ideja "NoveEvrope",Internacionalne ili NATO-vske Evrope.KiM je kolevka i zivi srpski duhonaj "DUH-FENIKS" koji se ne moze izbeci,koga ne unistavaju kasetne bombe bacene sa vasih "nevidljivih aviona".

gashi

07.11.2010. 10:43

Vesna Pešič .Svaka vam čast za svaku reč . Vaše teza važi za čitav Balkan .Problem je što Nacionalizam tako duboko zakorenjen,na ovim prostorijama .Ipak na kraju tunela je luč.Vidijo je i Teca Peca.

filipo

07.11.2010. 21:03

@gashi - gashi Super, e sada nam ispricajte nesto o siptarskom nacionalizmu i sta se radi da se on suzbije. Do sada ste se samo okomili na nas sa komentarima kao da ste neka privatna NVO. Shvatam vas da Srbiji od sveg srca zelite sve najgore ali nikako da shvatim da LDP ima toliko rodbine koja ne zeli da shvati da LIBERALI u svetu uvek su i uvek ce da predstavljaju krupni kapital i one koji misle da mogu da imaju koristi od takvih.

Beogradjanka

07.11.2010. 10:56

Ovakav recnik "beli medvedi" i ostalo ne dolikuje predsedniku POLTICKOG saveta.Drzava predvidja penziju za navrsene odredjene godine zivota, kada ce to vaziti za politicare i kvazi politicare?

Vladimirrrrr

07.11.2010. 11:00

To sto Vesna Pesic i Ceda Jovanovic govore danas, pre oko 70 godina uporno je ponavljao Dimitrije Ljotic. Sto bi rekao Djordje Balasevic, princip je isti, sve ostalo su nijanse.

Bole

07.11.2010. 11:03

Kad god sam pomislio da ne moze nize da se prustu, ova zena me iznenadi i demantuje. Moralno i civilizacijski dvsta godina zaostaje cak i iza onih nesrecnika na "Farmi".

zoran

07.11.2010. 11:03

Svaka čast...nemam reči...dotakla sveg trulog u društvu...ova zemlja polako odlazi u ruke MMF-a i pojedinaca. Rešenje je jasno: Svi da se iselimo i ostavimo političarima državu, samo ko zadnji izađe, nek ugasi svetlo.

maja

07.11.2010. 11:15

Nemam što dodati, hvala komentatorima. G. Vesna, vaša politička karijera mora završiti. Učlanite se ili organizirajte civilno udruženje i borite se za dobrobit građana Srbije , uključujući Kosovo i Metohiju. J

ceca

07.11.2010. 11:18

A ona u cvetu mladosti radi na tome da nas odvede u SVETLU BUDUCNOST. Stvarno mi se smuci od ovog intelektualnog poltronskog bratsva, je l ona mozda isluzena, sta je radila i gde je bila. NEMA MLADJIH OD NJE DA RADENE SME CEDI DA PISNE da ne leti iz Skupstine. STATISTIKE SRBIJU STAVLJAJU na svim svetskim listama na dno ili tu negde osim na one kada se govori o korupciji ili slicnom, ZIVELA EVROPSKA KOLUMBIJA!!!!!!!A NJEN GSS NAS JE BAS USRECIO SA BRILJANTNIM KADROVIMA

SLK

07.11.2010. 12:06

Vesna Pesic, Natasa Kandic, Sonja Biserko, lepotica Liht........kol'ko vas bre ima?

kondor

07.11.2010. 12:10

Gospodjo Vesna , ako me pamcenje dobro sluzi , meni se cini da ste vi 2000 g. ukrali izbore rezimu S.M. i M.M. Dobro ste to uradili i svi smo mislili da ce Srbija da krene u neku svetliju buducnost , ali gle cuda , ode drzava i njeni narodi u kontra smeru . Pa tako danas imamo zajedno to sto imamo i moramo dati 15% svoje teritorije , ako bude samo 15% za tamo neku EU , koja se danas i sama koprca u dugovima i velikoj ekonomskoj krizi i neslozi .Prvi dajemo svoj deo drzava za sumnjivu buducnost

polako Teto

07.11.2010. 12:19

A zasto postoji strah u ovoj zeni od sopstvenoga naroda,omladine,komsija,politickih istomisljenika ili protivnika? Njeni glavni aduti su snovi nerealni o putu u EU na koje mu je ova zena polozila sve karte i sav ulog,od licnoga prezira i sebe i drugih ,do nerealnoga prikazivanja stanja o nekome bauku" srpskoga nacionalizma" koji je uvelican bar 100 puta,a takavoga je koristio Josip Broz namerno preterujuci da bi to mogao koristiti kao ucenu srbima kada zatreba,guseci tako svaku orginalnost.

Lale

07.11.2010. 12:26

Pa zar bi vas u Sibir primili da im zatrujete mir i tisinu vasim nebulozama o demokratiji i lepom ponasanju. Mislim a i ubedjen sam da bi vas proterali sa samog granicnog prelaza kada biste se zaputili drumskim nacinom putovanja. Aerodromski verujte da bi za vase LDP , otpor bagru , SPO i jos pojedine stranke besplatno povratak organizovali do Kijeva- Budimpeste da se nagledate onoga GOTOV JE.

zika

07.11.2010. 12:37

Ako je ova zena jedan od glavnih aduta demokrata i uzi saradnik, nije ni cudo onda sto demokratama opada rejting a omladina onako divlja?.Osim sto je ponizavala sebe i svoj narod po Zagrebu,Pristini i Sarajevu sta ima drugo i po cemu ce je narod raspoznavati i pamtiti.? Ah da,spageti vestern,"ruzan i zao" "za saku dolara" ,Sergio Leone,odlicni filmovi za zabavu pa ce mo tako zaboraviti ovakvu i ovakve svakodnevnice dnevne politike.Ova zena je talentovana, i kada cuti izaziva frustracije.

srbbos

07.11.2010. 17:54

@Muad - Setajte gdo Vesna,jos je lepo vreme (kao u Mexiku),manite se politike.Prijace Vam svez vazduh,ostavite mladima da uredjuju svoj zivot.

RADE B.

07.11.2010. 13:22

Bilo bi lepo da nam gospođa Pešić odgovori da li veruje u priču o evropskoj Srbiji i da li politika Borisa Tadića promoviše Srbiju i njene interese, ili promoviće Borisa Tadića.

CipiRipi

07.11.2010. 13:34

Ma šta mi ne napriča uhhh! Ova misli da je Mladić njen muž pa kad ona drekne Ratkooo dolazi ovamo aon ko pudlica sa nasmejanim okicama stoji mirno pred njom i vrti repićem. E j...m te Srbijo ko te sve ne jaše.

dragan

07.11.2010. 14:08

Gospodjo, sta znaci teraju nas u Sibir. Da li su oni bacali negde osiromaseni uranijum. Da li smo u vreme SFRJ imali problema u trgovini sa njima. Licenca za tenk je bila postena, da li su nam englezi odradili posteno za nas avion Orao sve sto smo kupili, da li su francuske turbine u Obrenovcu radile kao ruske, da li nas je neko prevario iz Rusije, kao sto je na primer prevarila francuska firma za fabriku medijapan ploca u Kraljevu. Kada govorite o zapadu uzmite bar neke od ovih cinjenica.

milica

07.11.2010. 15:23

@dragan - Šta znači teraju nas u Sibir? Raspitaj se malo o najnovijim vojno-bezbednosnim sugestijama, strategijama...... A što se tiče zapadnih zemalja, nisam primetila da ste spomenuli Nemačku?

dragan

07.11.2010. 14:27

ova zena je nihilista ,srbomrzac. pogledajte njen komentar o prelasku Emira Kusturice na pravoslavlje i videcete kakvo je njeno poimanje demokratije . snimak je na you tube

atlas2000

07.11.2010. 14:29

Ne mogu vjerovati koliko mrznje prema Vesni Pesic u komentarima, samo zato sto nije opijena "vascelom ortodoknoscu"!? Dobrom broju komentatora je Rusija neki "ideal"? U Rusiji NEMA NICEG, trebaju im DESETLJECA da se ekonomski oporave od katastrofe komumizma koju su ratom izvozili po svijetu 70 godina! Ostavite se Moskve i Petrovgrada, to je SVE u Rusiji! Sve ostalo je PUSTOS! Njihova sela su 100 puta gora od srpskih sela, ali vi zelite da budu kao ruska? Sto je vama ljudi, jeste li normalni?

Bianca

07.11.2010. 16:31

@atlas2000 - Ovaj clanak nije o Rusiji. Vasa Rusofobija je Vasa privilegija, ali nema nikakve dodirne tacke sa ovim clankom. Ako je Vas pogled na svijet crno-bijeli, i jedini ekonomski vektor je EU vs. Rusija, onda je vas alarm razumljiv. Ali u danasnjem globaliziranom svijetu, takvi pogledi idu putem dinosaura. Cijeli svijet trguje, i svaka zemlja --- ako uopce ima slobodu da o tome odlucuje --- koristi svoje prednosti i kompenzira za slabosti na svjetskom trzistu. Srbija samo "ceka".

Radomir Pavicevic

07.11.2010. 17:35

@atlas2000 - Novosti su bile i ostale najozbiljniji i njslobodniji dnevni list. Drago mi je da se i u hrvatskoj cita i da se komentarise pa makar i ovako, kao ova pod sifrom atlas 2000. Ne brinite se vi u hrvatskoj za Vesnu, nece ona u sibir vec u juznu ameriku, ona voli toplije krajeve.

duk

07.11.2010. 17:47

@atlas2000 - atlas2000, Moskva+ Petrvgrad 20.000.000 pojedu u 7 dana koliko nasa ljepa Kroacija proizvodi celu godinu dana!! A nas Crnogoraca i Rusa 200milijuna!! Opa Bato 66!!

life of brian

07.11.2010. 14:32

Ja mozda gresim ali vi ste nekoliko godina bili deo vladajuce koalicije? Sta ste tada uradili od svega ovoga o cemu pricate? Pricate o zadovoljavanju stranackih interesa, trgovini izmedju stranaka, interesnim grupama...Sta vasa stranka radi? Svaki put kad vladajuca koalicija nema vecinu (Palma se naljuti, madjari ne dobiju ono sto su hteli...) vi ste tu da pomognete. To sigurno radite jer verujete u bas taj predlog zakona. Koliko kosta vasa podrska. Isti ste kao i ostali, samo pricate.

leka r srpska

07.11.2010. 14:59

gdja PESIC je na margini istine ali uvijek u obmani novinara i narod koji obmanjuje,ona u r srpskoj ne bi mogla sem da kuva kafe u vladi ,govorim o njenim sposobnostima,a sto se tice gen MLADICA pa nije lud da ga sistematski truju u den hagu dobrovoljno da se preda sto je branio svoj narod muski i dzentlmenstki a prikace mu srebrenicu taj podli koncept ALIJE I KLINTONA dogovoren jos 92 realizovan 95,hvala vesna ali vi lijepo govorite ali prazna prica bez sadrzaja,idite brate u evropu srecno.

Boki

07.11.2010. 16:44

Koliko partija i koalicija je ova žena promenila samo da bi se dočepala vlasti. Sada kritikuje sve jedino sebe zaboravlja a kakva je to žena najbolje pokazuje njen vulgarni napad na Emira Kusturicu jednog od najvećih režisera i to samo zato što je rešio da postane srbin. Sa takvim odnosom prema srbima teško će ponovo doći na vlast pa i uz svu pomoć Čedinu.

djoka potrk

07.11.2010. 17:37

A jel zna ova dama sta je sibir.Evropa bi dupe svoje dala samo za delic tog bogatstva reke,sume,gas,nafta ,zlato i ostala rudna bogatstva sto nema ceo svet,nije njen duhovni vodja Medlin Olbrajt bez veze jednom lupila da je sibir svetska bastina a ne samo Ruska mala si ti gospodjo za ulicu u kojoj zivis a ne za jednu rusiju sibir.

Velimir

07.11.2010. 18:04

@djoka potrk - Tako je Djoko,zna ona dobro da su NATO uzarene oci kad razmislja o Sibirui bogatstvu koje im je van domasaja,ali to joj je i sansa posto bi u protivnommorala da zasuce rukave i zaradi da bi napunila stomacic.

Gogo

07.11.2010. 18:27

Iskreno se nadam da politicari kao sto su Vesna Pesic a i oni drugi za koje ona tvrdi da Srbiju vode u Sibir nece odlucivati,jer su podlozni licnim interesima.Nadajuci se da srpski narod i niko vise ,dati zadnju rijec o svemu tome referendumom,ostavljajuci politicke "elite" kojima pripda i Vesna da kukuricu i dalje.

bane

07.11.2010. 18:51

Gospodja Pesic je nerealna licnost da bi pricala o realnim stvarima !!!!!!!!!!! Zalosno je sto nam takvi kao ona odredjuju put u neku neizvestnu buducnost !!

atlas2000

07.11.2010. 20:19

bianca-duk-radomir pavicevic - Rusija bas nikako ne moze "pomoci" srbiji u smislu "priblizavanja", jer se vise Srbija ne granici sa Rusijom kao u doba "hladnog rata"! Jednostavno izmedju je NATO u Rumunjskoj, Bugarskoj i Madzarskoj! S druge strane, upravo zbog same ove cinjenice, Srbija nije u NIKAKVOM politickom fokusu Rusije! Crna gora je vec posla svojim putem i zeli bas kao i Bugarska ili Rumunjska biti u EU i NATO, a "ratne avanture" je vise ne zanimaju! A Srbi, zive u slobinoj proslosti!?

Radomir Pavicevic

07.11.2010. 21:24

@atlas2000 - atlas2000, neznam sto se vi brinete dalice nama rusija pomoci. Iako nam ne pomogne sigurno nam nece odmoci. Od rusije nikada nijesmo imali stete. Videli smo koliko nam je ovaj zapad do sada pomogao a posebno zemlje sa kojima se granicimo.Ja sam samo tvrdio da gospodju Pesic niko ne tera u sibir i da ona voli toplije krajeve juzne amerike.Sto se tice Crne Gore ne vidim da grabe krupnim koracima u EU, ja sam iz Crne Gore. Ne vidim ni narod Bugarske i Rumunije da bolje zive od naroda u Srbiji.

duk

08.11.2010. 02:15

@atlas2000 - atlas2000;najbolja pomoc koju Rusija daje, je nesebicna podrska! Nato je macij kasalj za Ruse a zivi bili pa videlu i cela Evropa ce uskoro da udje u rusku uniju! A Ti brat Hrvat, po svoj prilici nisi Kroate nago pokatoliceni Srbin!! Tako lepo se svadjas kao da si mi prvi komsija!!?

VRBA

08.11.2010. 15:38

@atlas2000 - Kakva hladni rat i hladna predjela?? Rumunjska ,Madjarska ,Crna Gora i Rusija?? Sta i gde? Objasni tacno ? Gde to moramo ici, sa kim i radi cega? Necu da idem nigde i tacka,kakva slobina proslost, jerbo ,nemoguce je ici u proslost niti u buducnost jer Albert Ajstajn je rekao da to ne postoji i da je varka,po njemu,Ajnstajnu. postoji samo vecnost sto je i najlogicniji odgovor a nasim ljudskim slabostima i bolestima nema kraja pa ti druze Atlas ,evo ti ove opterecene pa se njoj obrati a ne nama.

atlas2000

08.11.2010. 21:29

duk-pavicevic - Decki, ne vrijedi vise, saljem komentare, ali mi ne objavljuju valjda smeta sto sam Hrvat. Nisam bio niti uvrijedljiv, niti koristio ne pristojne rijeci, ali ne vrijedi vecernje me ne objavljuju. Ne znam ni hoce li mi i ovo uopce objaviti. Ipak bilo mi je drago razmijeniti misljenja, kako rece duk "svadjamo se", hahaha! Imamo razlike, ali i one se mogu civilizirano i uljudno reci. Primitivno vrijedjanje samo bi nas svodilo na glupane. Bog decki.

duk

09.11.2010. 07:20

@atlas2000 - atlas2000, Pomozi sebi pa i Bog ce da ti pomogne! Uzdaj se use i u svoje kljuse! Kada bi se decki ujedinili sa obe strane Drine, nebi nam trebala pomocsa strane! I na kraju "VI STE ZAPOCELI RAT", zavisno od toga ko govori, nece niko da je kriv, svi su u pravu. Bilo je puno "ubistvo"-" zivelo bratstvo i jedinstvo"!!!

boza 1

08.11.2010. 23:33

Za atlas 2000.Mi ovde pricamo o moralu, casti, postenju a ne o bogatstvu.Naj gori su oni sto razmisljaju stomakom.

atlas2000

09.11.2010. 18:55

boza 1 - APSOLUTNO NISTA NE ZNACI nuditi se nekom na tanjuru, kao sto to neki srbi zele da Srbija cini prema Rusiji, ako od toga nema bas nikakve koristi! Citavi prostor bivse drzave sfrj je u SREDINI EU i Srbija nema NIKAKVO znacenje za Rusiju! Cinjenica je da je narod u Srbiji siromasan ispod svake civilizacijske razine i zeli zivjeti bolje, jer zivot jeste prolazan! Bas me briga za "saveznistvo" Hrvatske sa svim katolickim zemljama, ako bih bio siromasan do kraja zivota kao Srbi u Srbiji!!!!

duk

10.11.2010. 12:36

@atlas2000 - za atlas2000, pütpuno si u pravu Upravo "saveznistvo" na celu sa Papomdoveli su do raspada SFRJ i gradjanskog rata!