Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u utorak da će u Srbiji sledeće godine biti izdato više od dva miliona novih registarskih tablica, saobraćajnih dozvola kao i više od četiri miliona ličnih karata i putnih isprava.

Dačić je na skupu o tehnološkom razvoju državnih institucija u Beogradu novinarima rekao da izdavanje novih tablica i vozačkih dozvola kasni zbog primene Zakona o bezbednosti u saobraćaju na putevima i jer je potrebno definisati i zaokružiti ceo sistem koji će moći da izađe u susret velikom broju zahteva građana.

- Naša je ideja da u budućnosti definišemo jedan digitalni sistem koji će moći na čipu da ima sve potrebne podatke i koji će težiti da se svi dokumenti svedu u jedan - naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, neophodno je naći pravo tehnološko rešenje kako bi ti podaci bili promenljivi i kako bi se njihova primena obavljala bez izdavanja novog dokumenta, već samo novim učitavanjem.

Ministar unutrašnjih poslova naveo je da će zatražiti da se produži rok za izdavanje novih ličnih karti kojih je do sada izdato oko 2,5 miliona, a trebalo bi da ih bude oko četiri miliona.

On je pozvao građane da što pre urade nove lične karte, jer važenje starih ističe sledeće godine.