Novi model gimnazija od 2011.

Tanjug

23. 10. 2010. u 09:36

Učenici koji od naredne školske godine upišu gimnazije trebalo bi da rade po novom konceptu obrazovanja, čije su osnovne novine "paket izbornih predmeta" i opšta matura

BEOGRAD- Učenici koji od naredne školske godine upišu gimnazije trebalo bi da rade po novom konceptu obrazovanja, čije su osnovne novine "paket izbornih predmeta" i opšta matura - zamena za sadašnji prijemni ispit na fakultetima.

Prema rečima pomoćnika ministra prosvete Bogoljuba Lazarevića, taj koncept gimnazijskog obrazovanja baziran je na predlogu Zajednica gimnazija i na novom planu za gimnazije radi komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Predlog podrazumeva da gimnazijalci u prvoj godini nemaju smerove, rekao je Lazarević u izjavi Tanjugu, smatrajući da će im to vreme dobro doći da dodatno razmisle da li im više "leže" društvene ili prirodne nauke.

Od drugog razreda uvelo bi se blago usmeravanje ka društvenim ili prirodnim naukama, kroz određeni broj časova iz određenih predmeta, dok je najveća novina predviđena u trećem razredu, rekao je Lazarević.

On je objasnio da bi se u trećem razredu uveli "paketi izbornih predmeta", koncipirani tako da zbog većeg broja časova prirodnih odnosno društvenih predmeta "vuku" ka određenim fakultetima. Prema njegovim rečima, od trećeg, posebno od četvrtog razreda, biće pet-šest "paketa" društvenih i prirodnih nauka, u nekima će, na primer, dominirati fizika, matematika, u drugima biologija, hemija, fizika, kombinacije predmeta, što sve čini pokušaje da se kroz sistem izbornih predmeta đaci usmere ka određenim akademskim studijama.

Zakon predviđa da učenici koji srednje obrazovanje završe opštom maturom mogu da imaju direktnu prohodnost na akademske studije, a da oni koji završe srednju stručnu školu polažu stručnu maturu i imaju prohodnost na visokim strukovnim studijama.

Međutim, i đaci iz srednjih stručnih škola mogu imati mogućnost da polazu opštu maturu, rekao je pomoćnik ministra prosvete, navodeći da nijednom đaku neće biti onemogućen pristup akademskom obrazovanju.

Opšta matura, prema predlogu, polagala bi se od 2015. godine i taj ispit radio bi se u saradnji sa fakultetima.

"U praksi bi to trebalo da znači da će sadašnji prijemni ispit na fakultetima biti zamenjen opštom maturom, s tim što će učenici koji se budu opredeljivali za umetničke fakultete i dalje polagati prijemne", rekao je Lazarević.

Nacionalni prosvetni savet (NPS), međutim, predložiće da se rad na reformi gimnazija produži za još jednu godinu i da prva generacija gimnazijalaca počne da uči po novim nastavnim planovima i programima od 1. septembra 2012. godine, umesto od sledeće jeseni, rekla je Tanjugu predsednica saveta Desanka Radunović.

Noviplan za gimnazije neće dati dobre rezultate, jer se nastavni planovi i programi za te škole, koji se sada rade, donose iako još nisu utvrđeni principi, ciljevi i standardi postugnuća, istakla je Radunovićeva, navodeći da se takvim "redosledom poteza" direktno krši zakon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

vuk

23.10.2010. 15:20

duh Stipe Suvara mora da sija od srece. Ja sam jedan od onih koji su zakacili prve dve godine srednje skole kao jedinstveni program za sve a eto moja cerka imace istu priliku u gimnaziji. Nasi vrli umovi pljuvali su Suvara i nejgov program kao potpuno naopak a evo sad posle dvadeset godina ponovo ga primenjuju, doduse u malo izmenjenom pakovanju. Nemam reci...

Anđela

24.11.2010. 14:24

Šta se prave ludi ovi iz NPS kao da oni nisu učestvovali u ovoj tzv."reformi".Ko njima daje za pravo da se igraju životima naše dece. Nisu oni tu postavljeni da uzimaju pare za "nove" programe, "nove" udžbenike. Ništa tu nije novo samo je veći iznos dinara iz godine u godinu koje neko uzima za nepismenost naše dece koja osnovne stvari ne znaju: da množe dele , pišu velika slova ali zato "znaju" molove, teoriju relativnosti, dva jezika i more gluposti koje ni na fakultetu ne znaju.