Nema mesta na budžetu

B. BORISAVLJEVIĆ

22. 10. 2010. u 13:07

Нема места на буджету
Studenti BU nezadovoljni promenom uslova studiranja. Zahtev da svi koji imaju 48 i više bodova budu upisani o trošku države

NEKOLIKO stotina studenata Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta bezbednosti organizovalo je u petak protest pod nazivom „Parada znanja“, zahtevajući da svi akademci koji imaju 48 i više ESP bodova budu upisani na budžet. Predstavnici studenata sastali su se sa Slobodanom Jaukovićem, pomoćnikom ministra prosvete, koji je obećao da će njihov zahtev biti razmotren.

Akademci sa ovih fakulteta su nezadovoljni što su pravila studiranja promenjena u toku školske godine, jer su izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju usvojene u junu. Tim izmenama uvedeno je rangiranje za budžetske studije svih studenata. Pre izmena, svi koji su bili upisani na budžet zadržavali su taj status, ukoliko ispune uslov. Međutim, sada se za besplatno studije svi studenti BU rangiraju po formuli - broj bodova i prosečna ocena pomnožena sa 1,5.

- Upisali smo studije po drugim pravilima i nepravedno je da se ona menjaju na kraju školske godine - kaže Đorđe Milošević, iz organizacionog odbora. - Reč je o fakultetima koji jedini u potpunosti primenjuju „bolonju“ i gde veliki broj studenata ispuni uslov. Tako na FPN oko 300 studenta neće uspeti da se rangira na budžet, isto toliko i na FON, dok ih je na Fakultetu bezbednosti 150. Među njima su i studenti koji su položili sve ispite sa dobrim prosekom, ali ne mogu da uđu na budžet.

Akademci su se u petak okupili ispred FON-a, prošetali preko Autokomande, Slavije, pored Vlade Srbije i došli do Ministarstva prosvete. Posle razgovora sa pomoćnikom ministra, predstavnici studenta su najavili novi sastanka sa nadležnima za 26. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Megatron

23.10.2010. 00:20

Ma sta hoce ti sa Fakulteta bezbednosti? Kad se zna da je prosecna ocena posle cetvorogodisnjeg skolovanja na tom fakultetu 7,07, a oce da im neko placa skolovanje. E pa gospodo knjigu i sake i popravite taj prosek malo.... pa tad na drzavne jasle.

koka

23.10.2010. 09:11

alo studenti smirite se i ne dao vam bog da se narodna skupstina sastane po vasem pitanju u toku skolske godine pa cete da postanete odmah huligani