Britanac sa Nišave

S. BABOVIĆ

četvrtak, 07. 10. 2010. u 20:58

Британац са Нишаве
Dimitrije Mitrović (11), čudo od deteta, engleski govori kao maternji, srpski natuca

NIŠ - Dimitrije Mitrović (11) progovorio je engleski sa tri godine i danas praktično priča samo taj jezik. Porodica Mitrović je potražila pomoć od stručnjaka sa Filozofskog fakulteta u Nišu i trenutno mole za svaku vrstu podrške u Srbiji. Vodili su ga, naravno, i kod logopeda. Dimitrije već ima problema sa savladavanjem lekcija koje prirodno, u petom razredu osnovne škole, iziskuju znanje maternjeg, srpskog jezika.

STRUČNJACI: FASCINANTNO NA departmanu za anglistiku Filozofskog fakulteta u Nišu kažu da je fascinantno kako je Dimitrije uspeo da iz ograničene izloženosti engleskom jeziku savlada taj jezik kao da mu je maternji. - Sa Dimitrijem sam razgovarala ceo sat - kaže za "Novosti" dr Tatjana Paunović sa Odseka za lingvistiku.
- Bilingvizam je fleksibilna kategorija. Tako obično deca koja žive u inostranstvu upotrebu stranog, odnosno srpskog jezika vezuju za situacije. Kada, na primer, govore o računarima, služe se engleskim jezikom. Činjenica je da ga je usvojio mimo sistema obrazovanja, što govori da je talentovan.

Bilingvalna deca nisu neuobičajena kod Srba u dijaspori ili u mešovitim brakovima. Međutim, kod Mitrovićevih niko ne govori engleski jezik, osim Dimitrijeve starije sestre Petre, koja je četvrti razred gimnazije. Ona, međutim, poseduje solidno znanje školskog engleskog jezika, dok njen mlađi brat priča koristeći napredni engleski jezik, savršeno akcentujući svaku reč, odnosno slog. Dimitrije u razgovoru slaže vremena i koristi kondicionale, što je strancima izuzetno teško.

- Prvi put smo primetili da govori engleski jezik kada je imao tri godine - svedoči za "Novosti" majka Dragana. - Kada je napunio pet godina, prijateljima i nama 20 minuta je prepričavao na savršenom engleskom jeziku "Hari Potera". On engleski jezik u školi uči od prvog razreda, ali je već tada daleko odmakao. Izbegava da priča srpski jezik, jer se prirodnije i bolje oseća i izražava na engleskom jeziku.

Dimitrije je u međuvremenu upisao privatnu školu engleskog jezika, gde se dodatno usavršava. Filmove gleda bez titla, a čita knjige napisane na engleskom. Kada govori na srpskom, nema dovoljno vazduha da završi rečenicu. Najviše problema zadaju mu slova č, ć, ž, š.

- Počeo sam da učim britanski akcenat - priča Dimitrije. -Trenutno učim neke stvari koje ne mogu u osnovnoj školi. Uvek sanjam na engleskom jeziku i mnogo bolje pišem na ovom jeziku.

Mali Dimitrije počeo je da uči i italijanski jezik i odlično mu ide. Ima mačku Elis i psa, koga je nazvao Mili. Omiljeni mu je grad Los Anđeles. Voleo bi da tamo živi i snima pilot-seriju o dečaku koji ima moć da putuje u budućnost. Dok se ne domogne Kalifornije, njegovi ukućani traže stručnu pomoć u Srbiji, kako bi se Dimitriju pomoglo da se što bolje obrazuje u njegovoj prirodnijoj sredini i na maternjem jeziku.

Komentari (6)

Minja

08.10.2010. 13:04

Dimmy po stoti put ti cestitam!!!!!!!!!Sad da postanes i super star!!!!hahahahahahaha .........congratulazioni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!evviva cioccolato

Nekic

08.10.2010. 13:07

More udario bih mu ja dva tri vruća šamara pa bi progovorio srpski i to tečno. Sanja on Los Anjeles i na engleštini, more...

devojcica91

08.10.2010. 15:12

Svaka cast...definitivno treba iskoristiti deckove potencijale!!pozdrav za Mitrovice

Ivana

08.10.2010. 20:51

Bravo Mitoo svaka cast zelim ti srecu i da zivis u Los Andjelesu :D i da budes nastavnik engleskog jezika xD svaka cast jos jednom :) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pozz

Kaja99

09.10.2010. 22:18

Congratulations !!!!!!!!!!! 100X :DDDDDD Samo nastavi i doguraces do New Yorka! :))))

Dragana

20.10.2010. 19:48

Zastrasujuce da je dete zapusteno! Nisu roditelji imali vreme za razgovor sa njim jadnickom.Ne zna svoj maternji jezik,tragicno , pa engleski uce toliko dece svakodnevno ili paralelno vise jezika pa sta? Ne misli niko da su ekstra obdareni nego se lako upija sve u mladu glavu.Bolje da roditelji razmisle sta NE CINE za sopstveno dete...