Druženje na kvadrat i više

M. RISTOVIĆ

04. 10. 2010. u 20:58

Дружење на квадрат и више
Održan prvi skup blizanaca, trojki i četvorki iz osnovnih škola u niškoj opštini Medijana

U SVEČANOJ sali Osnovne škole „Sveti Sava“ u Nišu u ponedeljak su se pojavila dečja lica, i to najviše na - kvadrat. Na prvom skupu blizanaca, trojki i četvorki iz osnovnih škola u gradskoj opštini Medijana, u akciji „Da nas bude više“, okupilo se više od 140 klinaca i klinceza.

Uz prigodan program, deci je darovan zbornik najleših pisanih i likovnih radova, i komplet reketa za stoni tenis na kojima piše „Serva je vaša“. Dragoslav Ćirković, predsednik opštine Medijana, dečici je predočio ozbiljan problem, sa kojim se suočava Srbija.

- U ovoj našoj lepoj zemlji, gde je nekada svaka porodica imala po četvoro dece, sada se rađa 0,81 dete - ukazao je Ćirković. - Ako se tako nastavi, do 2100. godine u užoj Srbiji imaćemo samo 2,1 milion stanovnika. Zato je potrebno da, kao pravi ambasadori, pokušate sve da se izborimo sa belom kugom. Molim vas da vaše drugare i drugarice koji su jedinci ili jedinice ubedite na nateraju svoje mame i tate da im rode bate ili seke.

Među mnogobrojnim blizancima, u ponedeljak su prigodan program u školi pratile i desetogodišnje sestre Sara i Lora Kuzmanović i Jana i Jovana Stamenković. Razdragane, vele da se u školi međusobno pomažu, baš kao sestra sestru.

- Dopunjujemo se iz raznih predmeta - veli mala Sara.

- Neko više zna matematiku, a neko srpski, pa zajedno znamo mnogo više.

MINUS NA teritoriji Niša protekle godine rođeno je 2.612 beba, a umrlo je 3.266 Nišlija. Tako je grad samo 2009. godine u „minusu“ za 654 žitelja.

Nišlijka Lidija Milenković (37) imala je slatke muke da svoje četvorke okupi na jednom mestu. Desetogodišnji Veljko, Radovan, Natalija i Anđela seli su u različite redove školske sale da prate program, a brižna majka ih je posmatrala i pričala sa novinarima. Kaže da njeni mezimci pohađaju četvrti razred Osnovne škole „Duško Radović“ u Nišu, da su svi u jednom odeljenju i da se dobro slažu.

- Jeste lepo imati toliko dece, ali je zaista teško podizati četvorke - kaže ponosna mama. - Najteže je bilo kada su krenuli u prvi razred, jer je svakom trebalo da se pomogne prilikom izrade domaćeg zadatka.

Majka ovih niških četvorki je bez posla, a njen suprug Rade pokušava da porodici obezbedi egzistenciju radom u privatnoj firmi.

- Vreme je teško, pa se nema za sve - ukazuje Lidija. - Opština Medijana, na čijoj teritoriji živimo, početkom svake školske godine kupuje knjige za svo četvoro dece. A svakog septembra nas čeka isti zadatak - obezbediti 12 pari novih patika.

Milenkovićima, koji su za natalitet Niša učinili više nego svaka treća porodica u gradu, ova računica je dobro poznata od 2000. godine, kada su postali bogatiji za četvorke. Pelene, bebi-hranu, benkice, množili su sa četiri...

Računica pokazuje da je u prve dve i po godine za ono najosnovnije - pelene, „Pavlovićevu mast“, sredstva za higijenu - porodici Milenković trebalo više od 4.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije