GRAČANICA - Predstavnici beogradske humanitarne organizacije “Srbi za Srbe” stižu tamo gde mnogi i ne pomišljaju - do najugroženijih i najudaljenijih srpskih enklava na Kosmetu, gde obilaze siromašne i porodice sa puno dece.


- Shvatili smo da našim ljudima na Kosmetu od svake pomoći više znači činjenica da neko misli na njih. Ipak, nastojimo da svima kupimo ono što im je najneophodnije od pokućstva ili da im pomognemo u nabavci stoke i nekog alata, kako bi počeli samostalno da zarađuju za život - objašnjava Miloš Marković (24), koji je sa Mihajlom Makanovićem, Stefanom Ječmenicom i Milošem Golićem pre nekoliko dana obišao desetak srpskih porodica u opštini Štrpce.

TEŠKO MLADI humanitarci su prilikom poslednje posete Kosmetu obišli brata i sestru, Ljubičicu (30) i Gorana Ilića (31) iz Borzana, sela u opštini Štrpce, koji nemaju nikakva primanja.


Svima su nešto poneli - nameštaj, frižidere, veš-mašine, a, iako izbegavaju da kupuju hranu jer žele da porodice kojima pomažu motivišu da sami zarade sredstva za život, kažu da su prilikom ove posete napravili izuzetak.


- Veoma nas je potresla životna priča porodice Milenković iz sela Sušića, gde je petoro braće bez ikakvog posla i primanja, dok im se majka duševni bolesnik nalazi na lečenju, a nedavno su ostali i bez 26-godišnje sestre Dragane, koja je tragično preminula - pričaju ovi mladi humanitarci.


Kažu da su životne priče, strahovi i problemi porodica koje obilaze uglavnom identični, ali i “nevidljivi” da bi skrenuli pažnju šire javnosti.