Vozače opet po džepu

V. Mikić - S. V. Mekina

25. 09. 2010. u 20:57

Uz nove registarske tablice, obavezne i nalepnice na vozilu. Vinjete su u nekim državama imale neslavan kraj

DUGO očekivane nove registarske tablice počeće da se izdaju početkom februara, a sa njima, u “paketu”, dolazi još novina. Vozači će, tako, po prvi put imati obavezu da na šoferšajbnu nalepe specijalnu nalepnicu koja će biti potvrda registracije.

- Na taj način biće vidljivo da je vozilo uredno registrovano - kažu u MUP Srbije. - Nalepnica dokazuje i da je automobil prošao tehnički pregled, ali i da ima obavezno osiguranje. Vlasnici će svake godine prilikom obnavljanja registracije dobijati drugu nalepnicu.

Uvođenje ovih vinjeta predviđeno je novim Pravilnikom o registraciji. U policiji niko nije mogao da nam kaže da li će i koliko zbog ove novine poskupeti registracija. Nalepnica će, najverovatnije, imati hologram kako bi se sprečilo falsifikovanje. Ovakve vrste zaštite će, naravno, koštati. Vozači strahuju da će se troškovi “pokriti” iz njihovog džepa.

Vinjete su već uvedene u nekoliko evropskih država i uglavnom su kod vlasnika vozila dočekivane “na nož”.

KOŠTALO 250 MILIONA EVRA KOLIKO je uvođenje saobraćajnih nalepnica koštalo Slovence govori podatak da je za tri godine njihove primene od građana naplaćeno čak 250 miliona evra! Koliko će to koštati vozače u Srbiji, zasada nije poznato, ali je sigurno da to neće biti mala suma.

Najlošija iskustva imala je Slovenija, gde su se nalepnice pokazale kao potpuni promašaj, pa su povučene iz upotrebe. Vinjete su uvedene Zakonom o bezbednosti drumskog saobraćaja 1. maja 1998. godine, ali je njihova primena počela tek početkom 2002. godine. Osim važenja tehničkog pregleda i osiguranja, sadržala je i podatke o plaćenoj drumarini. U početku je bilo predviđeno da na njoj budu i podaci o registraciji i vlasniku, ali je to zbog pritiska javnosti odbačeno, uz obrazloženje da se radi o povredi privatnosti.

Prema rečima Alenke Klepac, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije, nalepnice su drastično poskupele registraciju i izazvale velike redove građana koji su satima čekali pred šalterima organizacija koje se bave registracijom vozila.

Posle tri godine primene, MUP Slovenije je utvrdio da saobraćajne nalepnice nisu ispunile cilj - nadležne službe nisu mogle lakše da kontrolišu ispunjava li vozilo sve tehničke uslove niti je njima pojednostavljen proces registracije.

Dodatni bes građana izazvala je paprena cena tog “parčeta papira”, iako je administracija tvrdila da ne zarađuje ništa. Vinjete su 20. aprila 2005. godine konačno ukinute. U celini ih je odmenila saobraćajna dozvola, koja je ponovo postala jedini merodavan dokument kojim vozač dokazuje da je vozilo tehnički ispravno i da je platio sve dažbine i registraciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Зоки

25.09.2010. 23:33

коначно и ми да скинемо ове комунистичке таблице.А те налепнице на ветробрану неће бити од злата па да би толико поскупеле регистрацију.

j o k e r

26.09.2010. 04:46

zivim i vozim poslednjih dvadesetak godina u USA-californiji!osim lista papira kao registracionog-dobijem (kad platim sve godisnje auto taxe)i nalepnicu u uvek razlicitoj boji,koja se lepi na gornji desni cosak zadne registracione tablice(da kada me poicija zaustavlja zna odmah da je auto ispravno registrovan,i da je sve placeno!jednostavno,a i ne kosta nista!!!...uz ovo bi mozda bilo interesantno da je na crvenom dozvoljeno skretanje na desno,ako nema nikoga nas pesackom ili automobola sleva!

rajko

30.12.2010. 13:37

@j o k e r - kad te cika pandur zaustavi uvek gleda dozvolu i saobracajnu pa ne znam kog ce mu onda vinjeta

dsp

26.09.2010. 07:13

sto plasite narod,u hrvatskoj je nalepnica prevedeno u dinare oko 350 din,a tablice oko 650 din.kakvi milioni.

pera detlic

26.09.2010. 23:42

@dsp - Ali ce kod nas da budu deset puta skuplje i pride ce da se plati taksa za izdavanje tablica od 2.650. dinara. Barem je tako najavljeno. Pa videcemo.

Војкан

26.09.2010. 10:53

Једва чекам нове таблице.Видео сам их на САТ-овој емисији и свиђају ми се.А налепнице сматрам да не могу бити узрок поскупљења регистрације,али могу да отежају нашим службеницима у МУП-у издавање документације јер сматрам да нам службеници нису на нивоу.

Ivica, Zagreb

26.09.2010. 13:40

Pitam se cemu ovolika panika za tablice i vinjete. Kakvi milioni i milioni???Pa to nije skupo.To je tako jednostavno, da ne moze biti lakse.Kada idete na tehnicki pregled, prvo platite osiguranje, zatim na tehnicki pregled, pa kad to zavrsi sluzbenik nalijepi naljepnicu da je vozilo ispravno i proslo pregled i registraciju.Morat cete se dragi Srbi navici ubuduce na takve stvari.Srpske nove tablice mi se dopadaju.

seljak

26.09.2010. 17:37

Cula zaba da se kove konj, doduse ta nalepnica ne kosta mnogo od 15-17E ama sta mi se ne svidja to je bre nametljivo kopiranje tamo nekog, nemate bre niceg normalnog u sebi.

Dragi

27.09.2010. 23:35

Kao i uvek sve naopako, prvo uzmes tablice pravis tehnicki pregled i na kraju registrujes auto. U registraciji neka ti bude uracunata vinjeta i netreba kaciti i lepiti nikakve papire ili placati kazne ali toje suvise jednostavno kod nas mora da bude komplikovano.