Niš: Drvo usmrtilo baku i unuku

M. Ristović

11. 09. 2010. u 11:47

Tragedija u porti crkve svetog Pantelejmona u Nišu: na baku i unuku pao deo stare lipe

VERSKI praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja bio je tragičan za baku Gordanu Mitrović (62) iz Niša i njenu unuku Kristinu Milenović (10) iz Knez sela, uzrasta oko 10 godina. Dok se su kretale zemljanom stazom u porti crkve svetog Pantelejmona u niškoj ulici Kosovke devojke, u subotu oko 9.20 usmrtio ih je deo drveta sa granama, koje se odlomilo sa velikog stabla lipe.

Baka i unuka, koje u subotu kasno po podne identifikovane, izdahnule su na licu mesta, na samo desetak metara od crkve, u kojoj je u to vreme trajalo bogosluženje povodom obeležavanja uspomene na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana.

PADAJU I GRANE I DRVEĆE
 U NIŠKOJ tvrđavi polovinom avgusta 2008. samo pukom srećom izbegnuta je velika nesreća na prostoru ispred izložbenog paviljona, gde je u toku bilo proglašenje pobednika izložbe pasa. Sa jednog od mnogobrojnih drveta naprasno se odlomila velika trula grana duga desetak metara i teška stotinak kilograma. Prilikom pada na zemlju povredila je petogodišnjeg dečaka Aleksandra R. i Aleksandra Ranđelovića (66). - Stablo, teško preko jedne jedne tone, "iz čistog mira" je krajem avgusta prošle godine palo na kolovoz u Ulici Nikole Pašića, u centru grada, preko puta Tržnog centra "Kalča". Drvo se iščupalo iz korena i stromoglavilo na ulicu, oštetivši zadnji deo parkiranog automobila "fijat punto".

U Nišu je u subotu pre podne duvao vetar srednjeg intenziteta, a očevidaca nesreće nije bilo. Kada su vernici izašli iz crkve bili su zaprepašćeni onim što su videli. Nepomična tela bake i unuke nalazila su se na zemlji, iza zgrade crkve pored ribnjaka, ispod dela drveta i grana koje su se obrušile sa njih sa visine od oko deset metara. U porti se tada već nalazila i ekipa Hitne pomoći.

- Pri kraju bogosluženja, za vreme svetog pričešća, čuli smo prasak - priča vidno potresen otac Živorad Maksimović, sveštenik crkve sv. Pantelejmona. - Niko nije mogao tada ni da pretpostavi šta se vani desilo, a po izlasku smo pokušali da ukažemo pomoć osobama na koje je pao deo drveta.

Načelnik operativne smene Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu dr Draginja Manić potvrdila je da su dobili poziv u 9.24 i da je njihova ekipa na licu mesta bila za tri minuta. Potom je ustanovljeno da je baka Gordana imala višestruki prelom kičme, a devojčica Kristina teške povrede glave.

Članovima njihove ekipe, po dolasku u crkvenu portu, učinilo se da je devojčica davala znake života, pa su odmah pokušali reanimaciju. Nažalost, sve je bilo uzadlud. Istražni sudija Osnovnog suda u Nišu Olgica Pavlović, koja je izvršila uviđaj na mestu tragedije, kratko je saopštila da će istragom da se utvrdi kako je došlo do nesreće i da je naložila obdukciju tela nastradalih osoba.

- Pa gde baš danas, kada hrišćani obeležavaju Usekovanje, da stradaju baš u porti crkve - pita se Slobodanka Đorđević, koju smo sa drugim vernicima zatekli ispred crkve. - Ovo je strašno, a baka i unuka su verovatno pošle ka crkvi.

U Nišu je, inače, u noći između petka i subote duvao jak olujni vetar, pa se pretpostavlja da je fatalna stara lipa u Panteleju tada bila "razdrmana". U porti crkve svetog Pantelejmona nalazi se još nekoliko velikih stabala, a jedno je pre desetak dana vetar iščupao iz korena.

Niko ne zna koliko su ona stara. Sama Pantelejska crkva je podignuta posle oslobođenja Niša od Turaka, 1878. godine. Izgrađena je na desnoj obali Nišave, u predgrađu Jagodin male, kraj ostataka crkve sv. Pantelejmona srpskog župana Stefana Nemanje.

Kao prva izgrađena crkva u oslobođenom Nišu i na jugu Srbije, stavljena je pod zaštitu zakona 1990. godine.

- O crkvenom parku brine Zavod za zaštitu spomenika i grad, a postoje dva-tri drveta koja su ovde zaštićena i koje ne smemo da sečemo - ističe otac Živorad Maksimović.

CRNI JASEN UBIO U CENTRU

TRAGEDIJA u crkvenoj porti u gradskoj opštini Pantelej nije jedina koja je zabeležena u Nišu poslednjih godina. Teodosije Stamenković je imao 71 godinu kada je 24. maja 2006. nastradao u strogom centru Niša, u parku na Sinđelićevom trgu. On je decenijama svakoga jutra iz svog sela Hum, na biciklu, u dve kante, donosio sveže mleko svojim stalnim mušterijama.

Fatalnog dana, kada je završio raznošenje mleka, Teodosije je iz Šećer male krenuo ka centru Niša da kupi nešto od neophodnih stvari pre nego što se vrati u selo. Prošao je kroz park na Sinđelićevom trgu, gurajući bicikl sa praznim kantama, i taman kada je sa parkovske staze izlazio na trotoar Voždove ulice, na njega se srušilo veliko drvo - crni jasen. Drvo se prepolovilo i jedan veliki deo pao na Teodosija i usmrtio ga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Aleksa

11.09.2010. 16:41

Strasno....Pa kakva je to sudbina,sta li vec... Oni glupani sto su ocenili ovu tragediju sa "svidja mi se" - idite se lecite !!!

Zeljko

12.09.2010. 01:43

@Aleksa - Sudbina je cudna stvar... Ko zna kad ce koje drvo pasti ili se odlomiti grana. Ja zivim na trulom zapadu, ovdje idu u drugu krajnost. Dodje "strucnjak", pregleda drvo i ocijeni da li predstavlja opasnost ili ne. Tako da je jedan od velikih parkova ostao skoro bez svog starog drveca. Gradske vlasti se boje tuzbe na sudu za smrt ili povredu.A sto se tice bolesnika sto im se prica svidja, jeste li primjetili da ni jedan, bas ni jedan nije ostavio komentar zasto im se svidja ?

Ljiljana

11.09.2010. 17:50

Uzasna tragedija. Zar niko nije primetio da je drvo bilo sklono padu... koliko li jos takvih drveta ima? Ljudi otvorite oci!

JA

11.09.2010. 22:42

Strasno, ovo je tragedija, trebalo bi malo vise da se obrati paznja na sredjivanju grada Nisa..... Non - Stop se nesto radi ali izgleda rezultati uzasni.....asfaltiranje ulica i to je to, a gde su ostali problemi kojih ima mali milion... OVO JE TRAGEDIJA !!!

Anonimus

11.09.2010. 23:58

Ovako ce se uvek desiti "nesto slucajno". Nista se ne desava slucajno ali se zbog javasluka desi ono sto se desi.Da je Komunalna organizacija ili sta ja znam da ovo treba da radi u Nisu uradila svoj deo posla ovog ne bi bilo. Jednostavno drva stare ali ih niko odkada su posadjena verovatno nije obisao i pregledao a narocito posle oluje koja se desila nekoliko dana ranije. Pa dokle cemo se vaditi na "slucaj". Jednostavno radimo sistematski i preventivno one poslove za koje smo placeni.

djordje

12.09.2010. 15:30

@Anonimus - Dvoriste crkve je iskljucivo u nadleznosti,crkve ukoliko nije sklopla ugovor sa nekom firmom za odrzavanje.

liili

12.09.2010. 18:20

Velika tragedija i iskreno saučešće porodici! ... sad su svi pametni,kako je moglo i zašto nije... Kad se seku stara stabla onda se oraganizuju pametnjakovići i protive takvim akcijama, a sad svi pametuju.