Prva ponuda za NIS 505 dinara

A. MUSLIBEGOVIĆ

27. 08. 2010. u 20:54

Прва понуда за НИС 505 динара
Obaveze iz ugovora daju sigurnost malim akcionarima NIS pred početak trgovine u ponedeljak

ZA šest meseci ove godine Naftna industrija Srbije imala je gubitak od 9,6 milijardi dinara, što je za 29 odsto više nego u istom periodu 2009. godine, a kapital NIS na kraju juna bio je 22,6 milijardi dinara i knjigovodstvena vrednost jedne akcije 138,54 dinara - objasnio je u petak Aleksej Urusov, zamenik generalnog direktora NIS.

Početna cena akcije NIS na trgovanju na Beogradskoj berzi u ponedeljak biće 505 dinara, a ruski „Gaspromnjeft“ je obavezan da do februara ponudi otkup akcija malih akcionara po ceni od 4,8 evra. Pravo na paket od pet akcija NIS ima 4,8 miliona građana Srbije. Brokeri ukazuju da građani ne treba da strepe zbog male knjigovodstvene vrednosti akcije.

TRGOVANjE
DO 9.30 PRVOG dana trgovanja akcijama NIS ne bi trebalo očekivati veliki broj transakcija - kaže Gordana Dostanić, direktorka Berze. - Svi nalozi koji u poštama budu prikupljeni do 9.30 biće izneti na berzu tog dana, a ostali nalozi prikupljeni do kraja radnog vremena na berzu se iznose narednog dana.

- Obaveza većinskog vlasnika i garantovana cena od 4,8 evra je brana od eventualnog pada cene - ističe Nenad Gujaničić, glavni broker „Sinteze. - Kao većina privrednika u Srbiji i NIS ima problem sa kursom i to je najveći razlog negativnog rezultata na polovini ove godine.

Na predstavljanju investitorima i brokerima pred prvo trgovanje akcijama NIS na berzi Urusov je objasnio da je rast gubitaka posledica stanja na tržištu i pada kursa dinara prema dolaru, koji su doveli do negativnih kursnih razlika od 15,8 milijardi dinara. On nije mogao da proceni kakav će rezultat biti na kraju godine, jer sve zavisi od kretanja kursa dinara, koji je za šest meseci oslabio prema dolaru za čak 28 odsto.

Ipak, generalni direktor NIS Kiril Kravčenko ukazuje da trenutni ekonomski uslovi i posledice svetske ekonomske krize ne dozvoljavaju brže poboljšanje poslovnog rezultata.

- Ako dođe do sezonskog rasta tržišta Srbije i stabilizacije kursa dinara u odnosu na svetske valute, nadamo se da će kompanija do kraja godine uspeti da ostvari dobit - istakao je Kravčenko.

Za one koji žele da kupe akcije NIS zadužene su brokerske kuće. Prvi korak je potpisivanje ugovora sa brokerom i otvaranje namenskog novčanog računa. Potom se uplaćuje novac za trgovinu i daje nalog za kupovinu. Prema tarifama brokera, provizija se kreće oko jedan odsto tržišne cene akcije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije