Beograd sedi na bojleru

P. J. - V. M.

18. 08. 2010. u 20:59

Veliki potencijal geotermalnih voda ispod prestonice postoji odvajkada, ali samo je u maloj meri iskorišćen, i to u poslednje vreme

KADA toplane sagore i poslednje kapi mazuta, Rusi "zavrnu" dotok gasa, a grejanje na struju postane luksuz, Beograd će spas od oštrih zima moći da potraži - ispod zemlje.

Jer, prestonica skoro celom svojom površinom leži na termalnim vodama. Ovaj potencijal se, bar zasad, vrlo retko koristi, ali bi ulaganjem u sisteme crpnih pumpi moglo da se uštedi i do 70 odsto energije.

Graditelji u Beogradu tek odnedavno počeli su da koriste ove mogućnosti. Tako luksuzna poslovno-stambena zgrada "Infiniti", u kojoj se nalazi najskuplji srpski stan vredan 2,3 miliona evra, ima sopstveno izvorište u Dobračinoj ulici broj 8. Sa dubine od 143 metra, sistem pumpi crpi od četiri do pet litara vode u sekundi, temperature od 20 Celzijusa.

- Kupci nemaju izgrađenu svest da se ovako okolina ne zagađuje mazutom kao kada ih greju toplane - objašnjava investitor "Infinitija" Dragoslav Prišunjak. - Međutim, u naš sistem uložili smo 400.000 evra, pa će računi za grejanje biti manji za čak 90 odsto! Sistem je napravljen tako da se energija iz termalne vode koristi i za hlađenje.

Priča Prišunjak da prema proračunima treba bar 15 godina da bi se investicija isplatila. Potencijal je, kaže, u ovom delu grada, toliko veliki, ali neiskorišćen. U firmi "Geko", koja je radila iskopavanje izvorišta za "Infiniti", rekli su mu da sa desetak ovakvih bunara mogao bi da se zagreva ceo donji Dorćol. Na duže staze - skoro džabe!

Desetine toplih podzemnih izvora i bunara kriju se pod Beogradom. Tako se na dubini do 150 metara, lako dostupna voda toplija od 20 stepeni Celzijusa, nalazi ispod Skadarlije, naselja Braće Jerković, Konjarnika, Leštana, Vrčina, Obrenovca, Lazarevca i Mladenovca.

Međutim, prema rečima arhitekte Branke Bošnjak, iz Komisije za planove Urbanističkog zavoda, na dubinama od oko 1.000 metara ima vode zagrejane do - 60 stepeni!

UŠTEDA
 OVAJ potencijal iskoristila je i austrijska grupacija "Viner štediše" u svojoj "VIG plazi". Tako je Beograd u Ulici Trešnjin cvet dobio prvu poslovnu zgradu na Balkanu, koja ima sopstveni izvor obnovljive geotermalne energije. - Pumpa izvlači vodu od 17 "stepeni" sa dubine od 30 metara - objašnjava inženjer "Imperijal gradnje" Dejan Maksimović, projekt menadžer. - Tako je potrebno znatno manje energije da se dogreje za zagrevanje prostorija. Ohlađena voda vraća se u zemlju, pa je ciklus obnovljiv. Leti je proces samo obrnut. Ova investicija bi, uštedom energije, trebalo da se isplati za 20 godina. Ovaj sistem godišnje može da proizvede ukupnu toplotnu energiju od oko 824 megavat-časova, pa tako pruža do 75 odsto potreba zgrade za toplotnom energijom.

- Već na dubinama od 60 do 100 metara nalazi se voda od 15 stepeni, što je dovoljno za pokretanje toplotnih pumpi - objašnjava Branka Bošnjak. - U kombinaciji sa zidnim i podnim grejanjem, tako će se uštedeti i do 70 odsto energije. Vrućih voda ima ispod Ade ciganlije, Velikog Ratnog ostrva, u blizini "Beogradske arene"...

Samo termalni izvor ispod Ratnog ostrva mogao bi da zagreje ceo Zemun! Ispod beogradske "Arene", navodi Bošnjakova, postoji dovoljno tople vode da potpuno zameni skupe energente, kojima se ova dvorana zagreva:

- Ona ne kruži kroz cevi, već daje energiju za zagrevanje vode koja, potom, kruži sistemom. Takve bušotine, duboke oko 1.000 metara, nisu previše skupe. Ovakvi sistemi koriste se i za hlađenje, po sistemu funkcionisanja frižidera.

Potpunu sliku geotermalnih potencijala Beograd bi mogao da dobije u sledeće tri godine. Tim sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, predvođen prof. Dejanom Milenićem, počeo je istraživanja još 2006. godine. Projekat vredan osam miliona dinara biće plaćen iz gradske kase.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

filipo

19.08.2010. 22:57

Rado bih skrenuo paznju na takozvanu "zivu vodu" koja se dobija probijanjem panonske ploce, vodu istog kvaliteta kao u Karlovim Varima, madjarskim banjama pa i kod nas po Vojvodini cija temperatura lako dostize 40°C a znam za busotine i od + - 80 °C.