Samo ispit do diplome

B. BORISAVLjEVIĆ

08. 08. 2010. u 21:12

Na Univerzitetu u Beogradu 12.354 akademca kojima je istekao apsolventski staž. Na korak do završetka 722 studenta. Prosečna ocena “večitih” 7,48

NA Univerzitetu u Beogradu ima 12.354 studenta kojima je istekao apsolventski staž, pokazuje poslednja analiza Rektorata UB. Posle usvajanja izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, njima, a i ostalima koji studiraju po starim programima je produžen rok za diplomiranje do kraja školske 2013/2014. godine. Posle ovog roka oni neće izgubiti pravo na studije, već morati da se prebace na bolonjski sistem školovanja.

Od ovog broja, 2.726 je studenata kojima je do završetka studija ostalo do tri nepoložena ispita, što čini 22 odsto ukupnog broja “večitih” studenata. Sa tri ispita ostalo je 1.191 akademac, sa dva 813, dok je 722 studenta koje od diplome deli samo jedan ispit. Prosečna ocena ovih studenata je 7,48.

Najviše “doživotnih” studenata ima Pravni fakultet, gde je pred kraj studija posustalo 4.845, sledi Fakultet organizacionih nauka sa 1.338, Poljoprivredni sa 1.309... Najmanje akademaca iz ove kategorije je na Fakultetu bezbednosti. Na Pravnom fakultetu je i najviše studenata kojima nedostaje jedan ispit do sticanja zvanja diplomiranog pravnika - 189.

Najbolju prosečnu ocenu među studentima kojima je istekao apsolventski staž imaju akademci sa Matematičkog fakulteta - 7,93, Geografskog - 7,84, Medicinskog - 7,83, Fakultet veterinarske medicine - 7,58, Fakultet organizacionih nauka - 7,66.

Iako je postojala inicijativa Univerziteta u Beogradu da se ovim studentima omogući da završe studije, do realizacije ideje nije došlo. Predlog je bio da se za njih predavanja organizuju vikendom. Pošto je reč o akademcima koji su, uglavnom, odustali od studija u vreme ratnih dešavanja devedestih godina. Mnogi su se i zaposlili i godinama nisu imali veze sa fakultetom. Većina fakulteta, iako želi da pomogne ovim studentima, nije bila u mogućnosti da organizuje dodatnu nastavu zbog ograničenih prostornih kapaciteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Slavisa

09.08.2010. 14:29

Podaci su bas zabrinjavajuci! Ne znam da li se neko od nadleznih sa BU pozabavio problemom samovolje svojih profesora na fakultetima, pogotovu na pravnom? Ako nije neka malo udje u tu problematiku pa, shodno tome, da se preduzmu potrebne mere da ti, kako ih novinar nazva "veciti" studenti zavrse svoje fakultete. Nemogu ce je reci za coveka da je los student ako ima prosek na Pravnom preko 9 a gubi vec trecu godinu samo zbog jednog profesora i ne zavrsava fakultet samo zbog tog profesora.

Boki

09.08.2010. 15:35

Studiranje je luksuz, kažete apsolventski i fakulteti bi hteli da pomognu ali su prostorno limitirani, evo danas sam video jednog kolegu na postdiplomskom studiju je, ima problem, više od šest meseci čeka da mu se odredi mentor za magistarski, bruka a onda se pitaju zašto ljudi studiraju na privatnim fakultetima !