BIVŠI direktor “Meridijan banke” Tomislav Đorđević i šestoro njegovih saradnika koji su uhapšeni zbog malverzacija u “Ribarskom gazdinstvu” Beograd, u nedelju će biti izvedeni pred istražnog sudiju Višeg suda u Beogradu. Posle saslušanja biće određeno da li će ostati iza rešetaka ili će se braniti sa slobode.

Osim Đorđevića, koji je vlasnik i “Ribarstva Bački Jarak”, uhapšeni su još njegova ćerka Dubravka (32), koja je bila član UO “Ribarskog gazdinstva” (RGB), Aleksandra Sedlar (30) i Đurđa Prica (47). Zadržavanje do 48 sati određeno je i nekadašnjem generalnom direktoru “Ribarskog gazdinstva” Veselinki Popović (51) iz Beograda, bivšem generalnom direktoru gazdinstva Dušku Nikitoviću (44) iz Novog Sada, i Vojinu Manasijeviću iz Beograda (60), tehničkom rukovodiocu u firmi.

HOTELI I POLJOPRIVREDA IME Tomislava Đorđevića dovodi se u vezu i sa privatizacijom hotela “Prag”, nekoliko hotela na Zlatiboru, hotelima “Novi Sad” i “Fontana” u Vrnjačkoj Banji. Poznato je i da je Đorđević kupovao i delove poljoprivrednog dobra “Njegoš“ iz Lovćenca, a spominje se i u slučaju “Agroživa”.

Ova sedmočlana grupa uhapšena je u petak posle provere poslovanja “Ribarskog gazdinstva” od momenta privatizacije do decembra prošle godine. Utvrđeno je da su magacini, lokali, ribnjaci, kamioni prodavani ispod cene, bez javne ponude i licitacije. Nekretnine, bazeni i hladnjače izdavani su ispod tržišne vrednosti, čime je oštećeno RGB za više od 231 milion dinara. Osumnjičeni su, suprotno odredbama ugovora o privatizaciji, otuđili više od 60 odsto imovine ovog preduzeća i tako nezakonito prisvojili oko tri miliona evra.

Istraga je pokazala da su osumnjičeni jedan deo imovine prebacivali u vlasništvo “DTD Ribarsko gazdinstvo”, čiji gazda je takođe Đorđević, a drugi deo prodavali trećim licima.

Policija sumnja da je i u ostalim firmama koje je pokupovao Đorđević bilo zloupotreba, posebno kada su se u postupcima privatizacije pojavljivale njegove of-šor kompanije. Zato je policija pokrenula opsežnu proveru svih privatizacija za koje postoji sumnja da je u njima interes bio samo sticanje materijalne koristi.