U SARADNJI sa Višim tužilaštvom, policija je u petak uhapsila sedmočlanu grupu predvođenu Tomislavom Đorđevićem, bivšim direktorom "Meridijan banke". Oni se sumnjiči da su u privatizacije oštetili preduzeće "Ribarsko gazdinstvo" iz Beograda za oko tri miliona evra.

Pored Đoređevića, koji je vlasnik i "Ribarstva Bački Jarak", uhapšeni su još njegova ćerka Dubravka (32), koja je bila član UO "Ribarskog gazdinstva" (RGB), kao i njene koleginice Aleksandra Sedlar (30) i Đurđa Prica (47). Iza rešetaka su i nekadašnji generalni direktori "Ribarskog gazdinstva" Veselinka Popović (51) iz Beograda, bivši generalni direktor gazdinstva Duško Nikitović (44) iz Novog Sada, i Vojin Manasijević iz Beograda (60), tehnički rukovodilac u firmi.

ČEŠLJANJE OF-ŠOR KOMPANIJA DIREKTOR policije Milarad Veljović rekao je za "Novosti" da će ispitivanje zloupotreba u postupcima privatizacije u Srbiji biti nastavljeno, jer je to interes države. Veljović je naglasio da je hapšenje grupe Tomislava Đorđevića početak rasvetljavanja svih njihovih malverzacija. Sumnja se da je i u ostalim firmama koje je pokupovao Đorđević bilo zloupotreba, posebno kada su se u postupcima privatizacije pojavljivale njegove of-šor kompanije.

Kako "Novosti" saznaju, istraga je kontrolisala poslovanje "Ribarskog gazdinstva" od momenta privatizacije do decembra 2009. godine. Utvrđeno je da su magacini, lokali, ribnjaci, kamioni prodavani ispod cene, bez javne ponude i licitacije. Nekretnine, bazeni i hladnjače izdavani su ispod tržišne vrednosti, čime je oštećeno RGB za više od 231 milion dinara.

Đorđević je "Ribarsko gazdinstvo" Beograd kupio u junu 2007. godine za 820 miliona dinara (tadašnjih 10 miliona evra). Obavezao se da će iznos izmiriti kroz šest jednakih jednogodišnjih rata. Bez firme je, međutim, ostao 28. decembra 2009. godine. Kupoprodajni ugovor je raskinut 23. decembra 2009. godine zbog neplaćanja treće rate, ali i zbog raspolaganja imovinom preduzeća mimo pravila. Đorđević i ostali osumnjičeni terete se da su od juna 2007. godine do decembra 2009. prodali više od 60 odsto imovine "Ribarskog gazdinstva", a po ugovoru je mogao najviše deset odsto.

- Nekretnine su prodavane ispod tržišne vrednosti, a plaćane su kompenzacijama preko uvećanih izlaznih faktura "Ribarstva" iz Bačkog Jarka na koje su obračunate veće kamate od realnih. Tako bi zatvarali potraživanja "Ribarskog gazdinstva" prema "Ribarstvu" - navodi se u saopštenju MUP. - Izdavali su nekretnine "Ribarskog gazdinstva" ispod tržišne vrednosti i time naneli štetu preduzeću.

DUBRAVKA- OMEGA - AMSTERDAM POLICIJA proverava i slučaj firme "PTT Ugostiteljstvo" iz Beograda, kojoj je nedavno Agencija za privatizaciju oduzela Milanu Joksimoviću, sinu Milomira Joksimovića, zvanog Miša Omega. Ovo preduzeće je 2008. godine na licitaciji kupila ćerka Tomislava Đorđevića, Dubravka. "PTT Ugostiteljstvo" je tri meseca kasnije ustupljeno Joksimovićima. U sastavu ove firme su hoteli "Zelenkada" na Zlatiboru i "Srebrnac" na Kopaoniku, restorani "Rujno" i "Serdarev konak"... Interesantno, ali za ove hotele se govorilo da faktički pripadaju Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam.

Grupa je osumnjičena da je na taj način pribavila tri miliona evra za Đorđevića i "Ribarstvo Bački Jarak", a na štetu privatizovanog "Ribarskog gazdinstva".

Bivši direktor "Meridijan banke" je u privatizaciji kupio još i Hotel "Prag", u konzorcijumu sa Jovanom Pejičićem. Nepun mesec pošto je ostao bez "Ribarskog gazdinstva", kupac je ostao i bez beogradskog hotela. Agencija za privatizaciju ugovor je raskinula zbog neplaćanja rate, ali i neodržavanja kontinuiteta poslovanja. Nezadovoljan odlukom, Đorđević je tužio agenciju, ali je ugovor ostao - raskinut.

Iako se u podacima Agencije za privatizaciju Đorđević ne pominje kao kupac u ostalim privatizacijama, njegov partner Jovan Pejičić kupio je hotel "Novi Sad" i "Fontanu" u Vrnjačkoj Banji. Njegovo obezbeđenje, posle raskida prodaje "Fontane", napalo je člana Akcijskog fonda i sprečilo ga da prisustvuje skupštini akcionara na kojoj je trebalo da se izabere novo rukovodstvo.

Agencija za privatizaciju je 2007. godine raskinula ugovor o prodaji 70 odsto "Fontane" jer za godinu dana nije uložen ni evro od ugovorenih tri miliona investicija, a nije poštovana ni obaveza da se "Fontana" ne može otuđivati, izdavati u zakup, ili stavljati pod hipoteku. Poznato je da je Đorđević kupovao i delove poljoprivrednog dobra "Njegoš" iz Lovćenca, u stečaju.

Ime Tomislava Đorđevića čulo se i u slučaju "Agroživa", gde se "Meridijan banka", čiji je bio suvlasnik, vodila kao poverilaca. Veštačenje poslovanja "Agroživa" je, kako su pisali mediji, bilo povereno Zavodu za sudska veštačenja u Novom Sadu, AD čiji su većinski vlasnici Tijana Đorđević, njegova ćerka, i firma "Arious Limited", vlasništvo Tomislava Đorđevića. Advokatski tim Miroslava Živanova, suvlasnika kompanije "Agroživ", prošle godine je Okružnom sudu u Zrenjaninu podneo je dokaze o tom slučaju sumnjajući na zloupotrebe.


RASPRODAJA

* OSUMNJIČENA grupa je u decembru 2008. odlučili da prodaju deo imovine RGB u Beogradu, Aleksincu, Čačku i Jagodini. UO je angažovao revizorsku kuću iz Šida da proceni imovinu. Ta je procena bila niža od knjigovodstvenih i tržišnih vrednosti. Prodajom RGB je oštećeno za oko 79.673.387 miliona dinara, a korist je pribavljena "Ribarstvu" iz Bačkog Jarka, koji je objekte platio kompenzacijom.

* ONI su 16. marta 2009. godine odlučila da prodaju montažne objekte i prodavnice RGB u Zemunu, Beogradu, Čačku, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Despotovcu, Svilajncu, Velikoj Plani, Kruševcu, Trsteniku, Kraljevu i Sremskoj Mitrovici. Naravno, cene su bile niže od tržišnih. Objekte je kupilo "Ribarstvo", a RGB je oštećeno za 2.312.108 dinara.

* "RIBARSTVU" su prodate i garaže, radionice i plato od 5.000 kvadrata u Kneževcu, kada je "Ribarsko gazdinstvo" oštećeno za razliku u ceni od 7.002.949 dinara. Objekti su plaćani kompenzacijom, a roba fakturisana RGB po većim cenama i sa kraćim rokom beskamatnog plaćanja

* DUŠKO Nikitović i Vojin Manasijević potpisali su u junu 2007. ugovor sa DTD "Ribarstvo" iz Petrovaradina o zakupu hladnjače u Ulici partijarha Joanikija u Beogradu, vlasništvo RGB. U tom poslu RGB je oštećeno za 59.503.637 dinara.

* UGOVOR sa DTD "Ribarstvo" o zakupu bazena i magacina u Vakupu kod Aleksinca sklopljen je na isti način kao i sa hladnjačom čime je RGB izgubilo 22.714.188 dinara. Na zakupu magacina u Sremskoj Mitrovici RGB je izgubilo 17.284.251 dinara, na zakupu hladnjače, magacina i otvorenog bazena u Čačku 16.435.735 a na zakupu magacina i bazena u Jagodini 13.077.676 dinara. (V. C. S.)