Biseri budućih britanskih diplomata

FoNet

28. 07. 2010. u 18:48

Na Kosovu žive Alžirci, Tito je bio običan zaboravni službenik s perikom , a Češka je bila deo Jugoslavije - samo su neke od zabluda britanskih studenata

LONDON - Na Kosovu žive Alžirci, Tito je bio običan zaboravni službenik s perikom Austrijskog naučnika, a Češka je bila deo Jugoslavije, to su samo neke od najzanimljivijih zabluda britanskih studenata, budućih diplomata, koje je zabeležio Florian Bieber, austrijski naučnik, sa bogatim radnim iskustvom i odličnim poznavanjem Balkana.

Bieber već nekoliko godina predaje Istočnoevropske studije na Odeljenju za politiku i međunarodne odnose jednog renomiranog univerziteta u Velikoj Britaniji.

Kroz dugogodišnji akademski rad sakupio je najzanimljivije zablude svojih studenata, koje se odnose na istoriju Jugoslavije i Istočne Evrope koje je objavio na svom blogu.

Tako je nastala ova izuzetno neobična hronologija događaja sa činjenicama koje do sada sigurno niste znali.

"Tito je nosio periku i bio je službenik Osmanlijskog carstva."

Kada je u pitanju nastanak Jugoslavije, kod britanskih studenata javljaju se prve dileme.

Tako jedan od njih objašnjava da je Jugoslavija uspela opstati toliki niz godina, pa čak i vekovima samo zahvaljujući činjenici da još od antičkog doba nije imala nijednog "pravog", velikog neprijatelja koji bi je mogao ozbiljnije ugroziti.

Jedan drugi budući britanski politikolog misli da nastanak Jugoslavije ipak datira znatno kasnije, prenosi Dojče vele.

On tvrdi da je to država koju je uz upotrebu sile, za vlastite potrebe stvorilo Osmanlijsko carstvo, koje je angažovalo "svog službenika Tita", koji je kasnije bio zadužen samo za održavanje reda.

Prema pojedinim navodima "u poslednjih nekoliko godina pre svoje smrti, Tito je postao izuzetno zaboravan, a uz to je nosio užasnu periku."

Kako su ispitni rokovi odmicali, tako se i period nastanka Jugoslavije barem malo približavao 20. veku, ali javljaju se nova pitanja - ko je zapravo činio tu Jugoslaviju?

Odgovor daje još jedan od Bieberovih studenata - država Jugoslavija je formirna 1929. godine od Kraljevine Srba, Hrvata i Čeha.

Anonimni autor iz Bieberovog bloga tvrdi da je "Jugoslavija bila sastavljena od osam Republika, među kojima su ipak dve pokrajine: Kosovo i "Vojvonec".

Onima koji do sada nisu čuli za "Vojvonec", sledeća će definicija možda zvučati prihvatljivijom.

"Pokrajine Jugoslavije činile su Srbija, Hrvatska, Slovenija, Yugoveada i druge."

Govoreći o pokrajinama, zanimljivo je čuti i da je jedna od njih bila ili je možda, po mišljenju pojedinaca, čak još uvek naseljena za naše podneblje prilično egzotičnim stanovnicima.

"Kosovo je bilo 95 odsto alžirsko", tvrdi jedan od mladih Britanaca.

I kada se govori o raspadu Jugoslavije i konfliktima koji su proizašli iz toga, mlade nade britanske diplomatije razvile su svoje alternativne teorije.

Tako je jedan od njih izjavio da je na Balkanu sve krenulo po zlu kada je Slobodan Milošević pokušao zauzeti "glavni grad Hrvatske Dubrovnik", što mu nije pošlo za rukom.

Ipak, mora se priznati da mladim akademicima ipak ne nedostaje kreativnosti u izražavanju, što se vidi po zanimljivom poređenju Miloševića sa "pitom od trule jabuke".

U tumačenju britanskih studenata i problem Kosova izgleda sasvim drugačije.

Oni su uvereni kako je Kosovo bilo nezavisna država 600 godina, i tek za vreme poslednjeg rata palo pod srpsku vlast od koje se potom ponovo oslobodilo.

I dalje, međutim, ostaje otvoreno pitanje šta se u svim tim zbrkama dogodilo sa Alžircima?

Poznavalac političkih prilika u celom regionu jugoistočne Evrope Florian Bieber, ježi se na neke od navedenih izjava koje je marljivo sakupljao za vreme ispitnih rokova u periodu od 2006. do 2010. godine.

"Naravno da je frapantno videti koliko neznanje vlada među mladim ljudima. Želim istaći da ovo nije slučaj samo na univerzitetu na kojem ja predajem, iz razgovora sa kolegama profesorima drugih visokoškolskih ustanova, došao sam do zaključka kako gotovo svuda, nažalost, postoje enormne šupljine u znanju studenata", rekao je on.

Britanskim studentima ipak ne treba suditi suviše strogo - velika je verovatnoća da bi ogroman broj naših studenata pokazao slične šupljine u poznavanju istorije, politike ili uređenja Velike Britanije ili Evropske unije.

Zabrinjava samo činjenica što izvestan broj upravo tih nezainteresovanih studenata sa skromnim znanjem o ovdašnjim prilikama jednoga dana izraste u samoprozvane eksperte i diplomate sa ulogom savetnika za rešavanje konflikata i problema unutar i između država bivše Jugoslavije, o kojoj nažalost toliko malo znaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Darko

05.08.2010. 10:19

E svasta, taj Florian B. se hvali neznanjem, umesto da ih edukuje. Jos konstatuje da ce oni tek biti neki moguci politicki eksperti za ovaj nas region kad zavrse studije. Pa se nesto razmisljam, ako je to neko predznanje sadasnjih studenata, nije ni cudo sto nam se desilo od raspada SFRJ do sada od tih kvazi mirotvornih politicara.

hucung

31.08.2010. 23:51

Upravu su novopecene diplomate engleske, oni toliko znaju koliko i njihove vodje, ni vodje im nisu nista pametnije, ali sto se tice Kosova tacno je da je ono samostalna drzava vise od 600 godina samo su Titi htjeli da zamazu oci ili da privuku Albaniju i da stvore Federaciju sa Albanijom, ali Enver hodza se nije dao prevariti