Zemunica za “ključ u ruke“

J.SIMIĆ

26. 07. 2010. u 20:55

Patent Novosađanina akademika Veljka Milkovića tek priznat, mada je u primeni već 33 godine

 

MOLIM vas, želim za moju porodicu solarnu ekološku zemunicu od 100 kvadrata po sistemu - „ključ u ruke“!

Sudeći po nedavno donetom rešenju Zavoda za intelektualnu svojinu, nije daleko dan kada će se pronalazaču i akademiku Veljku Milkoviću iz Novog Sada, kupci ili naručioci obraćati upravo sa ovakvom, za naše prilike nesvakidašnjom, građevinskom idejom.

UŠTEDA
MILKOVIĆEVA zemunica u potpunosti opravdava i naziv „ekološka“, jer ne oduzima zelenu površinu, ne zagađuje životnu sredinu i ne troši ogrev. Projektovani vek joj je 300 godina, a stopostotnu isplativost postiže u periodu od 40 godina. U njoj se postiže ušteda u grejanju od 85 odsto, a u hlađenju 100 odsto(klima uređaji su nepotrebni). Izgradnja u odnosu na običnu kuću jeftinija je od 20 do 40 procenata.

 

Da sve bude još neobičnije, Milkovićev patent star je 33 godine. Po njemu je u Srbiji već izgrađeno desetak porodičnih zemunica - u Rimskim šančevima (obod Novog Sada) u novosadskom naselju Adice, u okolini Kaća, u ataru Sombora i Zrenjanina, u Ljigu i u naselju Planinica kod Zaječara. Na temu Milkovićevih solarnih kuća, mašinski inženjer termoenergetike na Beogradskom univerzitetu odbranio je svoj diplomski rad.

Svejedno, Zavod za intelektualnu svojinu tek nedavno je uvrstio izum ovog Novosađanina u registar patenata pod nazivom „građevinski objekti sa zemljišnom zaštitom i reflektujućim površinama“ (P 2007/0420 ).

- Ovo je za mene veliko priznanje, bez obzira na dugo čekanje. Naredni moj potez biće osnivanje Agencije za izgradnju stambenih, turističkih i poljoprivrednih solarnih zemunica. I, to u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu - najavljuje novosadski pronalazač.

 

POZITIVNA NULA
ZEMUNICA je samo jedan od 110 patenata Veljka Milkovića, po obrazovanju istoričara, a po vokaciji - pronalazača. Njegov najpoznatiji pronalazak je dvostepeni oscilator-pumpa, koji se, doduše modifikovan, primenjuje u SAD. Sa ovoliko patenata, Milković bi u svetu živeo raskošno, ali u našoj zemlji živi, kako kaže, na „pozitivnoj nuli“. Posle nedavnog upisa zemunice u registar Zavoda za intelektualnu svojinu, svako ko bude želeo da gradi takvu kuću, moraće pronalazaču da uplati 10 odsto njene vrednosti.

 Zamisao o stambenoj kući, sa severne strane ukopanoj u zemlju, a „otvorenoj“ samo sa juga, Milkoviću je sinula posle višegodišnjeg proučavanja podzemnih tunela Petrovaradinske tvrđave. O njima je do sada napisao 12 knjiga. Prva verzija kuće odmah je 1977. godine uvršćena u registar Evropskog zavoda za patente pod nazivom „Napajanje podzemnih objekata“.

- To je objekat visoke energetske efikasnosti, koji se greje pomoću sunčeve energije. Umesto krova ima zemljani omotač, koji zbog postojane temperature, obezbeđuje uštedu u grejanju do 85 odsto - objašnjava Milković izum, dodajući da solarna zemunica ne zahteva instaliranje.

Kako bi ovakve kuće upijale što više sunčeve energije, koje obezbeđuju grejanje svih prostorija tokom cele zime, iznad prozora se ugrađuju reflektujuće površine - aluminijumske folije, koje sakupljaju oko 80 odsto sunčevih zraka. To u samoj kući obezbeđuje dva i po puta veći svetlosni efekat od uobičajenog.

To potvrđuje i inženjer Aleksandar Nikolić, koji sa porodicom živi u jednoj od kuća izgrađenih po Milkovićevom patentu. Po njegovim rečima, godišnji utrošak energije za dogrevanje zemunice od 120 kvadrata iznosi 4.000 kilovata, dok su troškovi grejanja u običnim kućama petostruko veći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

miki

27.07.2010. 21:54

Ne vidim kako je takva kutja 20 do 40% jeftinija od obicne kutje kad je razlika samo u krovu i fasadi, dok je unutrasnjost ista. Plus Hidroizolacija na takvom objektu mora da bude bolja nego na bazenu, a znamo koliko su bazeni jeftini. S tim sto na bazenu mozes i da dozvolis sebi luksuz da negde "malo" curka, al ako krene malo da curka u sobi - redjaces crepove po "krovnom dvoristu" :)Vlage u toj kutji mora da ima.Podrum je za vinotavan je za prsutu,a coveku vazda bilo najlepse NA zemlji :)

Marko

28.07.2010. 00:23

@miki - Prvi objekti u kome su ljudi ziveli su bile zemunice! Tako da je ovo oslonac na stara dobra resenja.

Djoka

28.07.2010. 07:37

Video sam kucu interesantna je. Voleo bih da znam cega je akademik gospodin Veljko i gde je tu titulu dobio. Ako neko zna neka se javi na forum hvala.

Srdjan032

30.07.2010. 17:27

Mislim da je ovo odlicno resenje za buduce klimatske promene, mada smatram da je potrebno vise novca, u samom startu, za gradnju ovakvog objekta.Ovo je izuzetan izazov za buducu arhitekturu, mada sumnjam da ce je prihvatiti u Srbiji.Sto se mene tice pravio bih je sutra , ali mi fali samo 50000 eura :-))))Voleo bih da vidim ovakve objekte !Da li ih ima u blizini G.M. i gde tacno?Veliki pozdrav!!!!