Gugenhajmov muzej bez premca

V. N.

16. 07. 2010. u 20:54

Гугенхајмов музеј без премца
Najpriznatiji stručnjaci svetske arhitekture odabrali najlepše građevine podignute u poslednje tri decenije

 

MUZEJ Gugenhajm u Bilbau, na obali reke Nervion, izabran je za najlepšu i najznačajniju građevinu u poslednjih 30 godina. Dosad najpozvaniji izbor, sa 52 člana žirija, koji redom pripadaju kremu svetske arhitekture ili kritike, organizovao je časopis “Veniti fer”, pod geslom “Moderni dragulji”. Žiri je od 132 građevine nastale posle 1980. godine odabrao 21 najlepšu, a spektakularni zakrivljeni muzej moderne umetnosti, obložen titanijumom i staklom, rad arhitekte Frenka Gerija, bio je bez premca: njega je na prvo mesto stavilo čak 28 članova žirija.

Pohvale ne mogu da ne gode kada se zna da je čak 11 od njih dobilo Prickerovu nagradu, najprestižnije svetsko arhitektonsko priznanje.

DIZNI
LEGENDARNI Frenk Geri, čija dela predstavljaju vrhunac pravca dekonstruktivizma - iako on sebe ne voli da stavlja u taj koš - u izboru kolega je zastupljen i sa “Diznijevom koncertnom salom” u Los Anđelesu, koja je dobila četiri glasa.

 

Drugo mesto na listi zauzeo je privatni muzej porodice Menil u Hjustonu, koji je italijanski arhitekta Renco Pijano (zaslužan za Centar “Žorž Pompidu” u Parizu) osmislio 1987. godine.

Ako je priznanje toj kockastoj, niskoj zgradi u kojoj je smešteno 15.000 vrednih dela - od slika i fotografija do retkih knjiga - bilo malo iznenađenje, najveće čeka na “bronzi”: osvojio ju je Peter Zumptor, donedavno nepoznati švajcarski arhitekta, koji je prošle godine u mestašcetu Vals podigao parno kupatilo i za njega odmah dobio “Prickera”.

Spa-centar u Valsu, sušta suprotnost Gugenhajmu u Bilbau, srca svetskih graditelja osvojio je detaljima: sastavljen je od horizontalnog niza kamenog zgrada, koji imitiraju linije vode, a svetlost ulazi sa krova. Zumptora su već prozvali “Semjuel Beket arhitekture”, jer živi povučeno u seocetu na švajcarskim Alpima, ima svega nekoliko saradnika, a prihvata samo odabrane projekte.

Tek na četvrtom mestu nalazi se zvezda moderne arhitekture i vlasnik najjačeg arhitektonskog biroa, ser Norman Foster i njegova Banka Hongkonga i Šangaja, za koju je rekao da mu je najbolje delo. Za utehu, ser Foster je na listi predstavljen i Mijo vijaduktom, 2,5 kilometara dugačkim i skoro 300 metara visokim mostom u Francuskoj.

Peto mesto - uz specijalnu nagradu za najlepšu građevinu 21. veka - zaslužila je gradska biblioteka u Sijetlu, u SAD, koju je potpisao Rem Kolhas. Zanimljivo je da je baš laureat Frenk Geri na prvo mesto stavio ovu zgradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije